Baska turlu bir sey benim istedigim, Ne agaca benzer, ne buluta benzer; Burasi gibi degil gidecegim memleket, Denizi ayri deniz, havasi ayri hava; Nerde gorduklerim, nerde o bekledigim kiz| Rengi baska,tadi baska. CAN YUCEL

Salı, Mart 31, 2009

Yeşil Gündem'de e-söyleşi

Yeşil Gündem’in ilk e-söyleşi konuğu BirGün gazetesinin Evimiz Yerküre sayfası editörü Doç.Dr. Ahmet Murat Aytekin.

Okumak için tıklayınız:

www.yesilgundem.blogspot.com

Etiketler: ,

Pazar, Mart 29, 2009

Yaygın Kuşları İzlemek İçin Gönüllüler Aranıyor



Yaygın Kuşları İzlemek İçin Gönüllüler Aranıyor


Turkiye’de ilk kez 2007 yilinda Doğa Derneği koordinasyonunda başlayan Yaygın Kuşları İzleme Projesi'nin üçüncü yılındaki yer alacak gönüllü kuş gözlemcileri aranıyor.Çalisma kapsamında her biri yaklaşık yarım gün sürecek toplam iki arazi calismasi gerçekleştirilecek. Arazi çalışmalarının ilki 1 Nisan – 15 Mayis, ikincisi ise 16 Mayis – 30 Haziran tarihleri arasi yapılacak. Çalışmaya gönüllü olarak katılacak olan kuş gözlemcilerine malzeme ve teknik bilgi için destek sağlanıyor.


Yöntemle ilgili ayrıntılı bilgi ve katılım konusunda 10 Nisan tarihine kadar Doğa Derneği Tür Sorumlusu Ferdi Akarsu ile irtibata geçilmesi gerekiyor. Bugune kadar yapılan Yaygin Kus İzleme hakkında daha fazla bilgi almak için http://www.dogadernegi.org/data/yayinlar/turkiyeninyayginkuslari.pdf baglantisindan Türkiye'nin Yaygın Kuşları İzmele 2007-2008 Raporu'na ulaşabilirsiniz.

Kaynak: www.dogadernegi.org

Etiketler: ,

Cumartesi, Mart 28, 2009

OLMAK ya da - Vahit Akça


Etiketler:

Pazartesi, Mart 23, 2009

Alternatif Su Forumu'ndan izlenimler


Alternatif Su Forumu’na (ASF) gitmek için Cumartesi sabahı 9:30’da Taksim’e gittim. ”Türkiye’de ve Dünyada Su Politikaları” başlıklı açılış toplantısı 10:00’da başlayacaktı. Önce Dünya Su Forumu’na (WWF) gideceklerini düşündüğüm kalabalık bir yabancı grup da ASF’nin yapılacağı Santralİstanbul’a gitmek için servis bekliyordu. Ögrenci, aktivist, katılımcı dolu servisler ardı ardına kalktı. Yer bulamayanlar taksilerle Forum’a yetişti. Vardığımda katılımcılar kayıtlarını yaptırmış toplantı salonunun dışındaki standlara göz atıyorlar ve birbirleriyle konuşuyorlardı.
Devamını okumak için tıklayınız:
www.yesilgundem.blogspot.com

Etiketler:

Cuma, Mart 20, 2009

BirGun'un 3 Mart 2021 manseti


Etiketler:

Perşembe, Mart 19, 2009

Suyun Ticarileştirmesine Hayır Platformu- Panel Programı

Tarih: 19 Mart 2009 PersembeSaat: 09.00
Yer: Mustafa Kemal Kultur Merkezi Akatlar BesIktas

Ugur Mumcu Cad.No:8

09:00 Acilis ve Gosteri

09:20 "Suyun Ticarilestirilmesin e Hayir Platformu"Konusmasi Prof. Dr. Beyza Ustun (YTU Cevre Muh. Bol.)

09:50 DISK Genel Baskani Konusmasi

10:00 KESK Genel Baskani Konusmasi

10:10 TTB Genel Baskani Konusmasi

10:20 TMMOB Genel Baskani Konusmasi

10:30 Ciftci Sendikalari Konfederasyonu Genel Baskani Konusmasi

10:40 ISMMMO Genel Baskani Konusmasi

10:50 Supolitik Grup Temsilcisi Konusmasi

11:00 Uluslararasi Aktivistlerin Konusmasi

11:30 Film Gosterimi12:00 Yemek Arasi

13:00 Mucadeleler ve Deneyimler Panel Yoneticisi : Prof. Dr. Mehmet Turkay Panelistler:Yeter Gonul (Halk Cephesi)Hasan Sen ( Munzur Koruma Kurulu)

Huseyin Demirdizen (TTB)Derelerin Kardesligi Platformu TemsilcisiAlime Mitap (Allianoi Girisim Grubu)Dikili Belediye BaskanligiMaden Mahallesi Grup TemsilcisiArmutlu Grup TemsilcisiUluslar arasi Aktivistler

17:30 Genel degerlendirme

20/3/2009

09:00 Atolye Calismalari Bilgilendirme Panel Yoneticisi : Murat Gokdemir (TMMOB-IKK)Suya Erisim ve MetalasmaSinir Asan Sular Sorunlar ve Cozum onerileriSuya mudahalenin ve Su Transferlerinin Havzalara EtkisiSu ve EnerjiTarim, Orman ve Su

10:30 Cay- Kahve Arasi

10:40 Atolye Calismalari Bilgilendirme Panel Yoneticisi :Murat Gokdemir (TMMOB-IKK)Gida ve SuTum Canlilar Icin SuSu Kaynaklarimizin Kullanilmasi ve EmekMucadele ve DeneyimlerSu ve Sanat

12:00 Yemek Arasi

12:30 Su Kaynaklari ve Su Havzalarinin KorunumuForumYoneticisi : Turksen Baser Kafoglu (Ist Cevre Koneyi Gn Sek)

12:35 Su Havzalarinin Cevresel Korunumu Prof. Dr. Beyza Ustun

12:45 Su Havzalarindaki Gelismeler Yildiz Uysal (TMMOB-IKK)

12:55 Forum14:00 Su ve Saglik ForumYoneticisi : Akif Akalin (TTB)

14:05 Su ve Halk Sagligi Yrd. Doc. Dr. Ahmet Topuzoglu

14:15 Su ve Saglik Dr. Murat Firat

14:25 Forum15:30 Cay- Kahve Arasi

15:45 Su Kullanimi ve Ekonomi Politigi ForumYoneticisi : (ISMMMO)

15:50 Su Kullanimi ve Ekonomi Politigi Prof. Dr. Fuat Ercan

16:05 Forum

17:00 Enerji; Su Iklim DegisIkligi ForumYoneticisi : (TMMOB-IKK)

17:05 Enerji ve Su (TMMOB-IKK)

17:15 Yenilenebilir Enerjiler Prof. Dr. Tanay Sidki Uyar (TURCEP)

17:25 Kuresel isinma ve su Ismail Kucuk (TMMOB-IKK)

17:35 Forum18:30 Kapanis

Etiketler: ,

GEMLİK SİVİL İNİSİYATİFİ OLARAK YEREL YÖNETİMDEN İSTEKLERİMİZ

Bizler, Gemlik’te bulunan bazı sivil dernekler, meslek odaları,sendika temsilcilikleri, doğa, çevre ve yaşam savunucusu bireyler olarak bir araya gelerek Gemlik Sivil İnisiyatifini oluşturduk.
Bu oluşum, Gemlik’teki tüm sivil toplum kuruluşlarını doğa,çevre ve yaşanabilir bir Gemlik ortak paydaları altında birleştirmeyi, farklılıklarımızı değil ortaklıklarımızı ,bireysel çıkarlar ve rant paylaşımını değil toplumsallığı ve eşitliği arzulayan bir birlikteliği hedeflemektedir.
Gemlik Sivil İnisiyatifi, Gemlikli olmanın görev ve sorumluluğu ile Gemlik’in sorunlarını tespit ve onlara sahip çıkma adına, yerel yönetimle işbirliği ve dayanışma içinde bir sosyal belediyecilik anlayışını hayata geçirmeye çalışacaktır.
Gemlik’in sorunlarından ve halkın taleplerinden derlediğimiz ve tüm belediye başkan ve belediye meclis adaylarından yaşanabilir bir Gemlik için isteklerimizi içeren ekli listemizi tüm Gemlik halkının ve siyasi partilerin bilgi ve görüşlerine sunuyoruz.
Gemlik belediye başkanlığı ve meclis üyeliklerine talip olan tüm siyasi partilerin bu taleplerimizi değerlendirip, görevi üstlendikleri süre içinde bu talepleri yerine getirip getirmeyeceklerini beyan etmelerini diliyor, bu taleplerimizin Gemlik adına takipçisi olacağımızın bilinmesini istiyoruz.
Bu taleplerimizin bir kısmının adayların seçim bildirgeleri içinde yer aldığını görmekten mutlu olduğumuzu, seçilecek yerel yöneticilere bu ortak taleplerimizin gerçekleştirilmesi yönünde her türlü yardımda bulunacağımızı beyan ederiz.
Gemlik Sivil İnisiyatifi

Artvinliler Derneği Gemlik Borsası
G.Üniversite Yaşatma Derneği Kars Ardahan Iğdırlılar Derneği
Trabzonlular Derneği Gemlik Dağ-Derneği
Gemlik Ziraat Odası Tunceliler Derneği
Gemlik Hacı Bektaşi Veli Derneği İşci Emeklileri Derneği
Gemlik İnşaat Mühendisleri odası Gemlik Atatürkçü Düşünce Derneği
Gemlik SMMM Odası Temsilciliği Gemlik Balıkçılar Derneği
Gemlik Haytap Derneği Karacaali Köyü Tarım Kredi Koop.
Gemlik Esnaf ve kefalet Koop. Gemlik Eğitim Sen.
Türk Eğitim Sen Gemlik Temsilciliği Gemlik Sağlık Sen.
Gemlik Liman iş Sendikası Şubesi Gemlik Lionslar Derneği
Tema Gemlik Temsilciliği Gemlik Zeytin Hali Toptancılar Sitesi
Umurbey Kültür Sanat Derneği Gemlik Yaşam Atölyesi
Gemlik Gazeteciler Derneği








GEMLİK SİVİL İNİSİYATİFİ OLARAK
YEREL YÖNETİMDEN İSTEKLERİMİZ


1-İnsan ve diğer canlıların yaşamlarını tehdit eden yeni sanayi tesislerinin yapılmasının engellenmesi.(Termik santral, Nükleer santral, Çimento fabrikası,Gemi söküm tesis ve tersaneleri gibi) Canlılara ve çevreye tehdit oluşturan mevcut sanayi tesislerin kontrol edilmesi,gerek görüldüğünde de faaaliyetlerine son verilmesi.

2-Canlı sağlığı için çok büyük riskler oluşturulduğu bilinen elektro manyetik alanları yaratan baz istasyonları, trafolar ve yüksek gerilim hatlarının yerleşim alanlarında kurulmaması, kurulanların da yerleşim alanlarının dışına çıkartılması.Belediyenin bina ruhsatı verirken binada baz istasyonu kurulmaması için bina sahibinden taahhüt alması.

3-Gemlik körfezi kıyı şeridinin doldurulmasına ivedilikle son verilmesi ve denizin doldurulmasına kesinlikle göz yumulmaması. Mevcut şehir planlamasında yer alan yeşil alanların korunması,yeşil alan statüsünde olan kıyıların depolama alanı,iskele ve liman olarak kullanıma açılmasının engellenmesi.

4- Gemlik körfezine akan derelerin ivedilikle ıslah edilip,kirletilmelerini engellemek için diğer ilçe yerel yönetimler ile eşgüdümlü çalışmalar yapılması.Derelerin kent sosyal yaşamına kazandırılması.

5-Gemlik Körfezinin yeniden ekolojik sisteme kazandırılması için temizleme sürecinin başlatılması.Körfezi kirletici her türlü faaliyetin engellenmasi, katı ve sıvı atık arıtma tesislerinin kurulması. Diğer belediyeler ile işbirliği içinde çözüme gidilmesi. Gemiler ve diğer deniz taşımacılık araçlarından atılan atıkların engellenmesi, Manastır bölgesinde şu an olduğu gibi herhangibir işlemden geçmeden sıvı atıkların denize dökülmesinin engellenmesi

6-Sağlık Etki Değerlendirme faaliyetlerine bir an önce başlanması. Bu faaliyetlerin uzman bilim insanları ve üniversite akademisyenlerinden oluşan bir kurul tarafından yürütülmesinin sağlanması.

7-Olası bir deprem ya da afet durumunda ( sel baskını gibi) toplanma alanlarının belirlenmesi ayrıca halka sık sık bu konuda eğitimler verilmesi. Yapıların “Depreme dayanıklılık testleri”nin belediye hizmeti kapsamında ücretsiz olarak yapılması.

8-Gemlik çevresinde sanayi tesislerinin ürettiği ya da depoladığı katı, sıvı gaz formundaki kimyasalların patlama riskinin her zaman olduğu göz önüne alınarak bu konularda periyodik olarak denetimlerin yapılması. Böyle bir afetin gerçekleşmesi durumunda halkın alması gereken önlemler ve izlemesi gereken yöntemler konusunda bilgilendirilmesi.

9-Gemlik’teki çarpık yapılaşmaya son verilmesi ve yeni imar planlarında Kentsel dönüşüm ve yeniden yapılanma olarak adlandırılan süreçlerle, içinde yaşayanlardan bağımsız, rant çevrelerine ipotek edilmesi, özelleştirilmesi, satılması ya da tahsis edilmesinin önlenmesi, sadece arazi rantına endekslenmiş bir kent ekonomisine, sürekli ve plansız büyümeye izin verilmemesi. İmar planları yapılırken binaların önlerine daha geniş yeşil alanlar bıraktırılması. Mevcut yeşil alanların korunması ve yenilerinin eklenmesi.




10-Kadınlar ve Sokak çocukları için sığınma evleri, Kimsesizler için tam teşekküllü yardım evleri tahsis edilmesi ya da yapılması.Nüfusu 50.000 olan yerlerde şiddet mağduru kadınlar için sığınma evlerinin açılmasının bir yasal zorunluluk olduğu unutulmamalıdır. Şiddet maduru kadınlar için sosyal hukuki ve psikolojik danışma merkezlerinin açılması, kadınların toplumsal hayata katılabilmesi için gerekli eğitim-iş olanaklarının sağlanması, belediyenin çalışan kadınlar için her mahalleye kreş açması.

11-Sokak hayvanları için rehabilite merkezlerinin açılması ve doğal yaşam alanlarında barınmalarının sağlanması (gıda ve temiz su ihtiyaçlarının karşılanması)

12-El Emeğini değerlendirmek isteyen kadınların bu ürünlerini satabilecekleri sabit kapalı Pazar yeri oluşturulması.

13-Kağıt, plastik, cam, pil v.b farklı türde olan atıkların toplanması için atık konteynırlarının şehrin değişik yerlerine konulması,ayrıca atık yağların toplanabildiği bir birim oluşturulması.

14-Gemlik’in tarihi dokusunun ortaya çıkarılması ve eski binaların restore edilmesi. Tarihi Balıkpazarı mahallesinde yapılan tahribatın ivedilikle durdurulması ve benzer uygulamaların planlarının iptal edilmesi. Arkeolojik sit alanlarında yapılaşmanın ivedilikle önlenmesi.

15-Manastır bölgesinde denize sıfır bazı zeytinlikler öncelikli olmak üzere, tüm Gemlik genelinde imar bölgesi içerisinde yer almayan zeytinliklerde kamulaştırma yapılıp bu yerlerin mevcut dokuya zarar vermeyecek şekilde kent parkı ve piknik alanları olarak düzenlenmesi.

16-Gençlerin spor yapabilmeleri için alanlar tahsis edilmesi ve amatör spor faaliyetlerini gerçekleştirici teşviklerin uygulanması. Su sporları müsabakalarının düzenlenmesi, lisanslı sporcu sayılarının artırılması, kulüpleşme çalışmalarına destek verilmesi.

17-Halkımıza uyuşturucu maddeler , uyuşturucu madde bağımlılığı ve bunların engellenmesi ile ilgili eğitimler verilmesi,paneller düzenlenmesi.

18-Seçilecek olan yeni yerel yönetimin belli zaman aralıklarıyla halk toplantıları düzenlemesi ve belediyenin Gemlik’te yapılanlar ve yapılacak olanlar konusunda halkı bire bir bilgilendirmesi ,şeffaf ve sosyal bir belediyecilik anlayışıyla bir anlamda halkı yönetime ortak etmesi,Belediye bütçesi ve gelir gider tablosunun sistematik olarak halka duyurulması ve yapılan harcamaların kaynaklarının açıklanması.

19-Gemlik’in bütününü kapsayacak biçimde Sanatsal ve Kültürel etkinliklerin yapılması.

20- Sosyal belediyecilik anlayışının tesis edilmesi için kar amacı gütmeyen iştirakler kurulması ve tüm Gemlik halkına eşit hizmet götürülmesinin sağlanması. Bu kapsamda Sağlık, Ulaşım, Su ve Eğitim hizmetlerininin kar amacı güderek değil, halka ücretsiz ya da sadece masraflar karşılığında uygulanması.

21-Gemlik’te ki sanayi kuruluşları için gerekli olan işgücünün öncelikle Gemlik’te ikamet edenlerden sağlanması. Özellikle belediyenin yaptığı iş ve hizmetlerde Gemlik firmalarına öncülük verilmesi.

22-Gemlik Zeytin Festivalinin, Uluslar arası festivale dönüştürülmesi ve bu etkinliğin sempozyum ve panellerle desteklenerek bu süreçte Gemlik Zeytin Fuarı düzenlenmesi.

23-Gemlik Balıkçılığının geliştirilmesi ve desteklenmesi için festival gibi çeşitli etkinlikler düzenlenmesi. Körfezdeki balık popülâsyonun eskiden olduğu gibi çeşitlenmesi için bilinç düzeyinin arttırılması adına bilimsel etkinliklerin planlanması,Gemlik körfezinde trolle yada deniz ekosistemi ile deniz canlılarını yok edici avlanma faaliyetlerinin engellenmesi.

24-Sivil Toplum Örgütlerine çalışmalarını yürütebileceği uygun yerlerin tahsis edilmesi. Düzenlenecek olan doğa ve kültür gezilerinde belediyenin araç tahsis etmesi. Yapılacak toplantı ve paneller gibi etkinliklerde belediyenin gerekli desteklemelerde bulunması.

25-Şehir içi ve şehir dışı toplu taşıma araçlarının ve sefer sayılarının artırılması. Sefer saatlerinin 24 saat olarak revize edilmesi.Raylı ve deniz ulaşımının toplu taşımadaki çeşitliliğe ilave edilmesi.

26-Engelliler için Gemlik genelinde geniş kapsamlı bir proje hazırlanarak caddeler, sokaklar,yaya kaldırımları,mevcut üst geçitler ,alışveriş merkezleri, kamu binaları, ulaşım araçları gibi halkın tümünün kullandığı mekan ve araçların engelliler tarafından da kullanılabilmesi için düzenlemelerin yapılması.İlçemizin belediyeye ait alanların da engellilerin kendi geçimlerini sağlayabilecekleri iş yerleri kurulması.

27-Şehrin belli noktalarında kamu yararı güden faaliyetlerin duyurulması için ilan panoları ve ekranlar kurulması.Belediye meclis toplantı gündeminin bir hafta evvelinden halka duyurulması ve toplantıların dış mekanlarda kurulacak olan ekranlarda canlı olarak izlenmesinin sağlanması.

28-Yerel yönetimin ,vatandaşına yapacağı son bir görev olarak, Gemlik’te ikamet etmekteyken vefat eden vatandaşların mezar yerleri dahil olmak üzere cenaze ve defin işlemlerinin belediye tarafından bedelsiz olarak yapılması.

29-Gemlik’teki tüm partiler belediye yönetim listelerini oluştururken kadınları yok saymakta, seçilebilecek yerlerde kadınların yer almasını engellemektedirler. Yerel yönetimlerde daha çok kadının karar alma ve uygulama süreçlerine dahil edilmesi, belediye meclislerinde %50 kota uygulamasının yerleştirilmesi , belediyelerdeki görevlendirmelerde pozitif ayrımcılık ilkesinin hayata geçirilmesi.

30-Yerel küçük esnafı korumak ve şehir içinde ki trafik yoğunluğunu engellemek amacı ile belediye sınırları içinde açılmış gros marketlerin şehir dışına taşınması ve açılacak olanların da şehir dışında planlanması

31-İlçemizdeki termal zenginliğin kamu yararına tesisler kurularak halkımızın faydalanmasına açılması.

32-Belediye bünyesinde eğitim ve sosyal işler birimi oluştulması ve bu birim tarafından halkın bilinç ve kültür düzeyini arttırmak, sosyal hayatına katkı sunmak için sivil toplum örgütleri ile işbirliği yapılarak ayda en az bir kez tiyatro, sinema, paneller ve müzik etkinliklerinin yapılması.

33- Belediyenin kültür sanat biriminin kapsamının genişletilerek kapsam içine amatör tiyatroculuk, fotoğrafçılık, sinemacılık faaliyetlerinin de dahil edilmesi, Gemliğin geçmişine yönelik bir tarihi kültürel arşiv oluşturulması.

34-İlçemizin otopark ve trafik sorununun çözüme kavuşturulması, Gemlik giriş ve çıkışının yeniden düzenlenmesi, gerekli sinyalizasyon ve yaya geçitlerinin yapılması.

35-İlçemizde var olan değişik kültürlerin giyim kuşam, folklör ve yemek tanıtımlarının yapılacağı ve de satılacağı yerler düzenlenmesi.

36-Belediye bünyesinde çevre sağlık birimi oluşturularak çevre sağlığı ve gıda denetimi hizmetlerinin düzenli olarak yapılmasının sağlanması Gıda kontrol laboratuvarlarının kurulması.






37-İlçemizin belirli noktalarına umumi tuvaletler ve suyu içilebilir çeşmeler yapılması.

38- Çevre il ve ilçelerde düzenlenmekde olan şenlik, festival , kongre, sempozyum, sanatsal aktiviteler ve benzeri etkinliklere yerel halkın katılabilmesi için toplu taşıma araçlarının belediye tarafından tahsis edilmesi.

39- Şehir nazım imar planlamasına eğitim kurumları için arsa tahsisisinin yapılması ve mevcut okulların sınıflarındaki öğrenci sayılarının ideal sayı olan 25 e düşürülmesi.

40- Büyük çabalar ile Gemlik’e kazandırılan U.Ü. Gemlik Yerleşkesi bünyesinde yer alan Hukuk Fakültesi başta olmak üzere hiçbir fakülte yada yüksek okulun Gemlik’ten başka bir yere taşınmaması, hatta bunlara ilave olarak Gemlik’in coğrafi ,sosyal ve ekonomik konumuyla ilintili olarak denizcilik, su ürünleri fakültelerinin,zeytincilik meslek yüksek okulunun açılmasının sağlanması için yerel yönetimin Uludağ Üniversitesi ve U.Ü. Gemlik Yerleşkesi Yönetimi ile işbirliği ve dayanışma içinde olması.

41-Kapalı Pazar yerinin yapılması; Böylelikle bölgede görüntü kirliliğini ortadan kaldırarak modern bir görünüm kazandırılması ve iyi hizmet verir duruma getirilmesi.

42-Düğün salonlarının ücretlerinin düşürülmesi ve ödemenin taksitler halinde yapılması.

43-Mahalle aralarında ticari amaçla kurulmuş zeytin havuzlarının kent içinden çıkarılması ve denetime tabi olması.

44-İlçemiz içindeki tüp bayileri ve akaryakıt istasyonlarının yerleşim alanlarının dışına taşınması.

45-İlçemizdeki reklam panolarının çevre ve insan sağlığını tehdit eder halden çıkarılması, görüntü kirliliğinin ortadan kaldırılması ve Reklam ve ilan panoları ile iş yeri tabelalarının Türkçe olmasının teşvik edilmesi

Etiketler: ,

YEREL SEÇİMLERE DOĞRU/ADAYLARA ÇİFTÇİ SORULARI

Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
mustafa.kaymakci@ege.edu.tr

29 Mart 2009 tarihinde Türkiye’de yerel seçimler olacak. Seçmenler, yerel yöneticilerini seçecekler. Yerel seçimlerde, kimi durumlarda adayların mensup oldukları siyasi partiler göz önüne alınmaz. Adayın işgörme kapasitesi, iletişim kurmada becerisi, akrabalık ya da hemşerilik durumu, kökeni gibi konular öne çıkabilir. Bununla birlikte sonuçta a, b, c ya da d partisine oy verilir. Bu durum, oy verilen siyasi partinin programını, yaptığı ve yapacağı uygulamaları kabul ettiği anlamına gelir. Bu nedenlerle, kentlerde oturan seçmenler kadar kırsal kesimde yaşayan seçmenler de partilerinin programlarına ve uygulamalarına göre mevcut durumu dikkate alarak oy vermelidirler.

Manzara-i Umumiye Ne?

Türkiye’de, dünyada yaşanan ekonomik çöküntüye de bağlı olarak mevcut ekonomik sistem, insanları doyuramıyor.
· İşsizlik giderek artıyor. Mevcut işsizlere her gün yenileri ekleniyor.
· Gelir dağılımı son derece bozulmuş. Bir kesimimiz Avrupa’nın en zenginleri gibi yaşarken, büyük bir çoğunluğumuz geçim sıkıntısı içinde. Kimilerinin gelir düzeyi, Afrika ya da Afganistan’daki yoksullar düzeyinde.
· İşsiz kalan yığınlar için sadaka düzeni oluşmuş. Kömür, erzak derken buzdolabı, çamaşır makinesi, çek yat dağıtımı yapılıyor. Son dönemlerde kimi işsizler, artık iane kabul etmediklerini, iş istediklerini belirtiyorlar.
· Dış ödemeler dengesi bozulmuş. Bütçe sürekli açık veriyor. Dış borçlar, son yedi yıl içinde iki kat artmış.
· Sistem kendini kurtarmak için IMF’ye sığınmış. Pazarlıklar yapılıyor gibi gözüküyor. Olasılıkla, yerel seçimlerden sonra IMF ile anlaşma yapılacak. Batı ülkeleri, verdikleri borçları geri alabilmek için Osmanlı Devleti’ndeki gibi Duyun-u Umumiye’ye benzer bir örgüt öneriyorlar.
Olumsuz görünüm daha da artırılabilir. Bu bağlamda kentliler gibi çiftçilerimiz, oy istemeye gelen adaylara kimi sorular sormalı.

Adaylara Çiftçi Soruları

1. Tarımsal desteklemeler, Tarım Yasası’nın temel ölçütleri düzeyinde gerçekleştirilecek mi? Tarım Yasası’nın bu hükmü neden uygulanmıyor?
2. Çiftçilerin borçlanması, neden özel bankalara yönlendirildi? Ziraat Bankası ya da Tarım Kredi Kooperatifleri işlevlerini neden yitirdi?
3. Tarımsal girdilerden alınan KDV ile Özel Tüketim Vergisi ne zaman düşülecek?
4. Tarımsal amaçlı kooperatifleri güçlendirici yasalar ne zaman çıkarılacak? Üreticiler AB’de olduğu gibi neden sanayici olmuyorlar?
5. Kırsal kesimde örgüt fazlalığı hatta örgüt kirliliği ne zaman sonlanacak? Kurulan örgütlerin işlevleri neden karıştırıldı?
6. Tarım topraklarının yabancı ya da yabancı denetimli bankalar tarafından alınmasını engelleyici yasalara gereksinme duyuyor musunuz? Bu konuda bir sınırlama getirilecek mi?
7. Türkiye lider durumda olduğu ürünlerde uluslararası borsaları neden kuramıyor? Fındık, üzüm, kayısı borsaları gibi.
8. Kooperatifler, ürünlerini aracısız olarak pazarlayamazlar mı? Yerel yönetimler bu konuda gerekli olanakları niçin sağlayamıyor?
9. Çiftçilere tohum ve damızlık üreten devlet tarım işletmeleri neden satılıyor? Bunların korunarak geliştirilmeleri olası değil mi?
10. Tohumculuk Yasası, Şeker Yasası, Tütün Yasası gibi üretici ve tüketicilerin aleyhine olan yasaları değiştirmek istiyor musunuz?
11. Mazot, gübre, yem gibi girdi fiyatları Batı ülkelerine göre neden kat kat fazla? Girdi fiyatları artarken çiftçi eline geçen ürün fiyatları neden düşüyor?
Bakalım, adaylar bu sorulara nasıl cevap veriyorlar? Çiftçiler aldıkları cevaplara göre oylarını yönlendirsinler derim.

Etiketler: ,

Yerel Yönetimler ve Siyasette Çevre Paneli

Secimler oncesi Belediye Baskan adaylarini Cevre politikalari basta olmak uzere projelerini anlatmalari icin Bogazici Universitesi'de panel duzenliyoruz.

BESIKTAS VE SARIYER BELEDIYE BASKAN ADAYLARI BOGAZICI UNIVERSITESI'NDE, SIYASETTE 'CEVRE' BASTA OLMAK UZERE CESITLI PROJELERINI PAYLASMAK UZERE OGRENCILERLE BIRARAYA GELIYORLAR.

BOGAZICI UNIVERSITESININ KAMPUSLERININ BESIKTAS VE SARIYER ILCELERINDE BULUNMASI NEDENIYLE IKI BELEDIYENIN BASKAN ADAYLARIYLA YAPILACAK OLAN PANELDE SIZLERI DE GORMEK ISTERIZ.

YER : BOGAZICI UNIV. GUNEY KAMPUS, OGRENCI FAALIYETLERI BINASI,
DEMIR DEMIRGIL SALONU, ORTA KANTIN USTU
TARIH : 20 MART 2009 CUMASAAT : 14:00 - 16:00ILETISIM : 212 359 6995
E-POSTA : bucek@boun.edu. tr
DAVETLI BELEDIYE BASKAN ADAYLARIMIZ:

BESIKTAS BELEDIYE BASKAN ADAYLARI:
Sn. SIBEL CARMIKLI (AK PARTI BESIKTAS BELEDIYE BASKAN ADAYI)
Sn. CENNET SUZER (MHP BESIKTAS BELEDIYE BASKAN ADAYI)

SARIYER BELEDIYE BASKAN ADAYLARI:
Sn. MEHMET AKIF SISMANOGLU (AK PARTI SARIYER BELEDIYE BASKAN ADAYI)
Sn. SUKRU GENC ( CHP SARIYER BELEDIYE BASKAN ADAYI)Sn. SEDAT OZSOY ( MHP SARIYER BELEDIYE BASKAN ADAYI)

Not: Chp BesIktas Belediyesi Baskan Adayi Sn. Ismail Unal Programinin yogunlugunu gerekce gostererek Toplanti Teklifimizi nazikce geri cevirmistir.
Boğaziçi Üniversitesi Çevre Kulübü Boğaziçi Üniversitesi1.

Erkek Yurdu Çalışma Salonu34342 Bebek/İSTANBUL
0212 359 6995
bucek@boun.edu.tr
www.bucek.boun. edu.tr

Etiketler: ,

Salı, Mart 17, 2009

Su Hırsızları İstanbul'da- Vahit Akça


Etiketler:

Pazartesi, Mart 16, 2009

Beşiktaş adayları çevreye ne kadar önem veriyor?


29 Mart 2009 günü yapılacak seçimlere sadece 13 gün kaldı. Projeler, politikalar, suçlamalar, dosyalar havada uçuşuyor. İstanbul/Beşiktaş’ta oy kullanacak bir seçmen olarak adayların ilçede çevre adına neler yaptıklarını gözlemlemeye ve neler yapacaklarını kestirmeye çalışıyorum. Bunu sistematik bir bir biçimde nasıl yapabileceğimi düşünürken Doğa Derneği’nin doğayı en iyi koruyacak belediye başkanını belirlermek için hazırladığı on maddelik liste aklıma geldi. Aşağıda bulabileceğiniz listedeki soruları, Beşiktaş’ı yönetmeye aday olanlara göndermenin ve cevaplarını Yeşil Gündem’de yayınlamanın uygun olacağını düşündüm.

Devamı için tıklayınız:
www.yesilgundem.blogspot.com

Etiketler: ,

Cumartesi, Mart 14, 2009

To bi or not TUBI TAK- Vahit Akça


Etiketler:

Çarşamba, Mart 11, 2009

İstanbul'da organik manav

2006 yılında kurulan İmece Ekolojik, İstanbul'un ilk organik manavını Kuzguncuk'ta açıyor…Yakın zamanda başlattığı “imece organik kutu” ile birçok ürünü evlere direkt ulaştıran İmece Ekolojik, “Organik manavlar” ile yine bir ilki gerçekleştirerek herkesi, haftanın 7 günü tamamı organik sertifikalı taze ve sebze meyvelerle buluşturuyor...
İlki 14 Mart Cumartesi günü Kuzguncuk’ta açılacak olan İmece Organik Manavları’nın ikincisi de Avrupa Yakası’nda Galata-Kuledibi’nde açılacak.
Organik manavlarda, Anadolu’nun farklı yerlerinde (Taşköprü’den sarımsak, Erzurum’dan bal ve bakliyat, Fethiye’den narenciye, Gazipaşa’dan muz, Aydın’dan nar, Eğirdir’den elma, Nevşehir’den üzüm, Amasya’dan elma, Tokat’tan asma yaprağı ve ceviz) organik tarım yapan sözleşmeli çiftçilerden gelen tamamı organik sertifikalı taze sebze ve meyvelerin yanı sıra nohut, mercimek, zeytinyağı, bal, reçel, çay gibi organik sertifikalı daha birçok ürün de yer alacak.
Türkiye’de organik ürün tüketiminin ve üretiminin yaygınlaşması amacıyla üretici ve tüketicileri “imece” adı altında bir araya getiren İmece Ekolojik, ekolojik yaşamın sadece yemek-içmek ile sınırlı olmadığı, bir yaşam felsefesi olması gerektiğinden yola çıkarak faaliyetlerinde -gerek kutu dağıtımı gerekse manavda- herkesi "ekolojik yaşam ortaklığı" paylaşmaya davet ediyor.... Kutu dağıtımında kullanılan kutuların özelliklerinden manavda kullanılan sunum ve konsepte kadar tamamen ekolojik bir yaşam felsefesini uygulamaya özen gösteren İmece Ekolojik, Anadolu'da birçok kırsal kalkınma projesinin hazırlanması ve gerçekleştirilmesine de destek oluyor...
Kaynak:

Etiketler:

Pazartesi, Mart 09, 2009

Habertürk'te çevre sayfası

Habertürk gazetesi 1 Mart 2009’da yayın hayatına başladı. Takip edebildiğim kadarıyla basında 7 gün çevre sayfası olan tek ulusal gazete oldu. Geçen hafta boyunca Habertürk’ü aldım ve çevre sayfasını dikkatle takip ettim.
Devamı için tıklayınız:

Etiketler: ,

Çiftçiler sendikalarını kapattırmamakta kararlı..

5 Mart 2009 tarihinde çiftçi sendikalarının üst örgütlenmesi Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu Çiftçi-Sen ile ilgili Ankara 8.İş Mahkemesi tarafından verilen kapatılma kararına ilişkin görüşlerini Çiftçi Sen Yönetim Kurulu açıkladı . Yapılan basın açıklamasıyla Çiftçi Sen’in fiili ve meşru mücadelelesinin yanında hukuksal mücadelelesinin de sürdürüleceği belirtildi. Basın açıklaması:
BASINA VE KAMUOYUNA
Anayasanın tanıdığı sendika kurma hakkını kullanan çiftçilerin kurdukları sendikaların üst örgütlenmesi Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu 5 Mart 2009 günü Ankara 8. İş Mahkemesi’nin kararıyla kapatıldı.
Biz çiftçi sendikalarını ve konfederasyonunu açarak tarihsel sorumluluğumuzu yerine getirdik. Meclis ise gerekli iç hukuk düzenlemesini yapmayarak sorumluluktan kaçtı. Bu da gösteriyor ki, AKP hükümeti uyguladığı tarım politikalarıyla zor duruma düşürdüğü çiftçileri azarlayarak, hakaret ederek ve örgütlenmelerini engelleyerek tarihte yerini almakta ısrarlı.
Biz çiftçiler “Usulüne göre yürürlüğe konulmuş milletlerarası anlaşmalar kanun hükmündedir.” diyen Anayasa’nın 90. maddesinin ve sendikalar yasasındaki “…işçi, işveren ve çalışanlar…” ibaresindeki çalışanlar kelimesinin açık olarak tanıdığı hakka dayanarak, yasalara uygun olarak sendikalarını kurmuşlardır.
Hükümetler ise imzalanan uluslararası anlaşmalara uygun iç hukuk düzenlemelerini yapmayarak, Anayasa’nın 90. maddesi ile kazanılmış hakları engellemektedir. Sendikalar Yasası’nda iç hukuk düzenlemesinin yapılmaması Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu’nun kapatılmasının gerekçesi olmuştur. Çiftçilerin örgütlenme hakkı engellenerek 20 milyon çiftçi yok sayılmıştır.
Görüldüğü gibi, meclisin asli görevi olan yasama görevini yerine getirmemesinin ceremesini çiftçiler çekmektedir.
Meclis ve hükümeti görevlerini yerine getirmeye davet ediyoruz!
Uluslararası anlaşmalara laf olsun diye imza atılamaz. İmzalar gereğinin yapılması içindir ve bağlayıcıdır.
Sayın milletvekilleri; Türkiye’deki ilk çiftçi konfederasyonunun kapatılmasına engel olacak iç hukuk düzenlemesini yaparak sorumluluğunuzu yerine getirin.
Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu olarak meşru mücadelemizle birlikte elbette hukuksal mücadelemizi de sürdüreceğiz. Hukuksal süreç devam etmektedir ve bizler de temyiz hakkımızı kullanıyoruz.
Çiftçilerin örgütlenmesini engellemeye yönelik bu uygulamalarla ilgili olarak, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Avrupa Parlamentosu ve Uluslararası Sendika Konfederasyonu (International Trade Union Confederation - ITUC) nezdinde girişimlerde bulunacağımızdan da kimsenin şüphesi olmamalıdır.
1- Fransa, çiftçilerine 1884 yılında sendika kurma hakkı tanımıştır.
2- Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu dünya çiftçilerinin çatı örgütü La Via Campesina’nın üyesi ve Avrupalı çiftçilerin örgütü La Via Campesina Avrupa Koordinasyonu’nun 25 kurucu örgütünden biridir. Kapatma kararı bu uluslararası örgütleri de bağlamaktadır.
3- Avrupa Birliği çiftçilerine oranla 1/10 oranında desteklenen ve sendikaları kapatılarak örgütsüzlüğe mahkum edilen çiftçilerimizden AB çiftçileriyle rekabet etmesini beklemek siyasetçilerimiz ve hükümet mensupları için gerçekten inandırıcı mıdır?..
Avrupa Birliği’ne girmeyi hedef almış hükümetin, Avrupa’da 100 yılı aşkın bir süre önce elde edilmiş olan çiftçilerin sendikalaşma hakkını ülkemizde tanımak istememesi, gerekli hukuksal düzenlemeleri yapmayarak engellemeye çalışması, kendileri için bile açıklamaya muhtaçtır.
Türkiyeli çiftçilerin mücadelesi devam ediyor. Çiftçiler hak mücadelelerini sendikaları aracılığıyla inatla sürdürmekte, sendikalarını kapattırmamakta kararlıdır.
Bu haklı mücadelemizde tüm dost örgütleri, yüreği bu ülke için çarpan çiftçi dostu milletvekillerini, aydın, sanatçı ve bilim insanlarını yanımızda olmaya çağırıyoruz.
Saygılarımızla8 Mart 2009Çiftçi Sendikaları KonfederasyonuYönetim Kurulu

Etiketler:

Baığımsız düşün Yeşiller'i Seç

Yerel seçimlerde bağımsız ve yeşil sesler, yeşil belediye başkanı ve belediye meclis üyesi adayları seçim kampanyalarını başlattı.
Yerel demokrasinin ve yerinden yönetimin gerçek demokrasinin ön koşulu olduğunu düşünen yeşiller, yerel yönetimlere dair yeşil politikalarıyla, önümüzdeki dönemde yerel yönetimlerde görev ve sorumluluk almak üzere yola çıkıyorlar. Yeşil adayların amacı, yeşillerin nasıl bir yerel yönetim anlayışı, nasıl bir yerel demokrasi modeli ve nasıl bir yeşil gelecek istediğini göstermek ve yeşil belediyelerde bu ideallerin uygulanmasını sağlamak.
Yeşiller Partisi, 2008 yılında resmen kuruldu ve henüz yasal şartları tamamlamadığı için parti olarak yerel seçimlere katılamıyor. Ancak, Yeşiller Partisi olarak çeşitli il ve ilçelerde oluşturulan Birlikte Başarabiliriz yerel seçim platformlarına katıldık ve katkıda bulunmaya çalıştık.
Yerel demokrasiye önem veren Yeşiller, kimi yerlerde ortak platformların adaylarını, kimi yerlerde de Bağımsız Yeşil Adayları destekleyerek yerel seçimlere yeşil bir bakış açısı ve renk katıyor.
Yeşiller Partisi 29 Mart yerel seçimlerinde bir ilçe ve bir beldede Bağımsız Yeşil Belediye Başkanı adaylarını, üç ilçede de Bağımsız Yeşil Belediye Meclis Üyesi adaylarını destekliyor.
Ayrıca Yeşiller olarak üç Büyükşehir ve bir ilçe belediyesiyle bir muhtarlıkta katkıda bulunduğumuz platform adaylarını destekliyoruz.

YEŞİLLER PARTİSİ’NİN DESTEKLEDİĞİ ADAYLAR


Bağımsız Yeşil Belediye Başkan adayları:
· İzmir Konak ilçesi Bağımsız Yeşil Belediye Başkan Adayı Derya Özgüzel
· Hatay Samandağ Tomruksuyu beldesi Bağımsız Yeşil Belediye Başkan Adayı Sarpkaya Öz
Bağımsız Yeşil Belediye Meclis Üyesi adayları:
· Bursa Nilüfer ilçesi Bağımsız Yeşil Belediye Meclis Üyesi Adayı Sevgi Mutlu
· İstanbul Şişli ilçesi Bağımsız Yeşil Belediye Meclis Üyesi Adayı Sabri Ender Eren
· Tekirdağ Merkez ilçe Bağımsız Yeşil Belediye Meclis Üyesi Adayı Kahraman Şahin



Etiketler: ,

8 Mart- Vahit Akça


Etiketler: ,

Çarşamba, Mart 04, 2009

Çevre Sorunlarına Öğrenci Yaklaşımları Sempozyumu

12. Çevre Sorunlarına Öğrenci Yaklaşımları Sempozyumu 16-18 Mayıs 2009 tarihleri arasında Atatürk Üniversitesi Mavi Salonda gerçekleştirilecektir. Sempozyumun hedef kitlesi üniversite öğrencileridir.Bu sene 12.si yapılacak sempozyuma bildirileriyle katılacak öğrencilerin bildiri özetlerini 20 Mart tarihine kadar çsoy2009@çsoy.biz adresine ulaştırması gerekmektedir.Tüm üniversite öğrencileri sempozyuma davetlidir.
ÇSÖY Nedir ?

Çevre Sorunlarına Öğrenci Yaklaşımları sempozyumu, yıllardır farklı üniversitelerin ev sahipliğinde, Türkiye’nin her yerinden öğrencilerin katıldığı, çevre sorunlarına öğrencilerin özgün bakışı ve farklı akademik alanların bütüncül ve disiplinler arası iş birliğine dayalı yaklaşımıyla çözüm üreten, çevre sorunlarını kendisine dert edinen, sorunların çözümünün kararlı bir sosyal ve ekolojik duruş ile mümkün olduğuna inanan ve bu kararlılığı umutlarla perçinleyerek geleceğine sahip çıkacağını haykıran, sabahları hep beraber hazırlanan kahvaltının, akşam sohbetlerinde demlenen çayın, beraber söylenen şarkı ve türkülerin, atılan kahkahaların tadına doyulmadığı sıcacık paylaşımların yaşandığı, başka bir dünya mümkün diyen, oluşturacağı kıvılcım ile tüm dünyayı aydınlatabileceğine inanan herkesle büyüyecek olan, öğrencilerin çevre sorunlarına karşı mücadele alanıdır.

Eğer sizde bu ortamdaki havayı solumak, bir şeyler paylaşmak, yeni ve uzun ömürlü dostluklar kurarak hayatınızın bir yerinde çok güzel bir anı bırakmak, farklı meslek grubuna mensup kişilerle bir arada olarak hayata farklı bakış açılarıyla sarılmak, bir sempozyum sonunda ağlayarak ayrılmak ama gelecek sempozyumda yine bir arada olmayı bilerek gülmek istiyorsanız bu yıl Atatürk Üniversitesi’nde on ikincisi yapılacak olan sempozyumumuza bekliyoruz.

Kaynak: www.csoy.biz

Etiketler:

Google
 
Web alterblogalisation.blogspot.com

Alterblogalisation

↑ Grab this Headline Animator