Baska turlu bir sey benim istedigim, Ne agaca benzer, ne buluta benzer; Burasi gibi degil gidecegim memleket, Denizi ayri deniz, havasi ayri hava; Nerde gorduklerim, nerde o bekledigim kiz| Rengi baska,tadi baska. CAN YUCEL

Perşembe, Mart 19, 2009

YEREL SEÇİMLERE DOĞRU/ADAYLARA ÇİFTÇİ SORULARI

Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
mustafa.kaymakci@ege.edu.tr

29 Mart 2009 tarihinde Türkiye’de yerel seçimler olacak. Seçmenler, yerel yöneticilerini seçecekler. Yerel seçimlerde, kimi durumlarda adayların mensup oldukları siyasi partiler göz önüne alınmaz. Adayın işgörme kapasitesi, iletişim kurmada becerisi, akrabalık ya da hemşerilik durumu, kökeni gibi konular öne çıkabilir. Bununla birlikte sonuçta a, b, c ya da d partisine oy verilir. Bu durum, oy verilen siyasi partinin programını, yaptığı ve yapacağı uygulamaları kabul ettiği anlamına gelir. Bu nedenlerle, kentlerde oturan seçmenler kadar kırsal kesimde yaşayan seçmenler de partilerinin programlarına ve uygulamalarına göre mevcut durumu dikkate alarak oy vermelidirler.

Manzara-i Umumiye Ne?

Türkiye’de, dünyada yaşanan ekonomik çöküntüye de bağlı olarak mevcut ekonomik sistem, insanları doyuramıyor.
· İşsizlik giderek artıyor. Mevcut işsizlere her gün yenileri ekleniyor.
· Gelir dağılımı son derece bozulmuş. Bir kesimimiz Avrupa’nın en zenginleri gibi yaşarken, büyük bir çoğunluğumuz geçim sıkıntısı içinde. Kimilerinin gelir düzeyi, Afrika ya da Afganistan’daki yoksullar düzeyinde.
· İşsiz kalan yığınlar için sadaka düzeni oluşmuş. Kömür, erzak derken buzdolabı, çamaşır makinesi, çek yat dağıtımı yapılıyor. Son dönemlerde kimi işsizler, artık iane kabul etmediklerini, iş istediklerini belirtiyorlar.
· Dış ödemeler dengesi bozulmuş. Bütçe sürekli açık veriyor. Dış borçlar, son yedi yıl içinde iki kat artmış.
· Sistem kendini kurtarmak için IMF’ye sığınmış. Pazarlıklar yapılıyor gibi gözüküyor. Olasılıkla, yerel seçimlerden sonra IMF ile anlaşma yapılacak. Batı ülkeleri, verdikleri borçları geri alabilmek için Osmanlı Devleti’ndeki gibi Duyun-u Umumiye’ye benzer bir örgüt öneriyorlar.
Olumsuz görünüm daha da artırılabilir. Bu bağlamda kentliler gibi çiftçilerimiz, oy istemeye gelen adaylara kimi sorular sormalı.

Adaylara Çiftçi Soruları

1. Tarımsal desteklemeler, Tarım Yasası’nın temel ölçütleri düzeyinde gerçekleştirilecek mi? Tarım Yasası’nın bu hükmü neden uygulanmıyor?
2. Çiftçilerin borçlanması, neden özel bankalara yönlendirildi? Ziraat Bankası ya da Tarım Kredi Kooperatifleri işlevlerini neden yitirdi?
3. Tarımsal girdilerden alınan KDV ile Özel Tüketim Vergisi ne zaman düşülecek?
4. Tarımsal amaçlı kooperatifleri güçlendirici yasalar ne zaman çıkarılacak? Üreticiler AB’de olduğu gibi neden sanayici olmuyorlar?
5. Kırsal kesimde örgüt fazlalığı hatta örgüt kirliliği ne zaman sonlanacak? Kurulan örgütlerin işlevleri neden karıştırıldı?
6. Tarım topraklarının yabancı ya da yabancı denetimli bankalar tarafından alınmasını engelleyici yasalara gereksinme duyuyor musunuz? Bu konuda bir sınırlama getirilecek mi?
7. Türkiye lider durumda olduğu ürünlerde uluslararası borsaları neden kuramıyor? Fındık, üzüm, kayısı borsaları gibi.
8. Kooperatifler, ürünlerini aracısız olarak pazarlayamazlar mı? Yerel yönetimler bu konuda gerekli olanakları niçin sağlayamıyor?
9. Çiftçilere tohum ve damızlık üreten devlet tarım işletmeleri neden satılıyor? Bunların korunarak geliştirilmeleri olası değil mi?
10. Tohumculuk Yasası, Şeker Yasası, Tütün Yasası gibi üretici ve tüketicilerin aleyhine olan yasaları değiştirmek istiyor musunuz?
11. Mazot, gübre, yem gibi girdi fiyatları Batı ülkelerine göre neden kat kat fazla? Girdi fiyatları artarken çiftçi eline geçen ürün fiyatları neden düşüyor?
Bakalım, adaylar bu sorulara nasıl cevap veriyorlar? Çiftçiler aldıkları cevaplara göre oylarını yönlendirsinler derim.

Etiketler: ,

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home

Google
 
Web alterblogalisation.blogspot.com

Alterblogalisation

↑ Grab this Headline Animator