Çiftçiler sendikalarını kapattırmamakta kararlı..
BASINA VE KAMUOYUNA
Anayasanın tanıdığı sendika kurma hakkını kullanan çiftçilerin kurdukları sendikaların üst örgütlenmesi Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu 5 Mart 2009 günü Ankara 8. İş Mahkemesi’nin kararıyla kapatıldı.
Biz çiftçi sendikalarını ve konfederasyonunu açarak tarihsel sorumluluğumuzu yerine getirdik. Meclis ise gerekli iç hukuk düzenlemesini yapmayarak sorumluluktan kaçtı. Bu da gösteriyor ki, AKP hükümeti uyguladığı tarım politikalarıyla zor duruma düşürdüğü çiftçileri azarlayarak, hakaret ederek ve örgütlenmelerini engelleyerek tarihte yerini almakta ısrarlı.
Biz çiftçiler “Usulüne göre yürürlüğe konulmuş milletlerarası anlaşmalar kanun hükmündedir.” diyen Anayasa’nın 90. maddesinin ve sendikalar yasasındaki “…işçi, işveren ve çalışanlar…” ibaresindeki çalışanlar kelimesinin açık olarak tanıdığı hakka dayanarak, yasalara uygun olarak sendikalarını kurmuşlardır.
Hükümetler ise imzalanan uluslararası anlaşmalara uygun iç hukuk düzenlemelerini yapmayarak, Anayasa’nın 90. maddesi ile kazanılmış hakları engellemektedir. Sendikalar Yasası’nda iç hukuk düzenlemesinin yapılmaması Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu’nun kapatılmasının gerekçesi olmuştur. Çiftçilerin örgütlenme hakkı engellenerek 20 milyon çiftçi yok sayılmıştır.
Görüldüğü gibi, meclisin asli görevi olan yasama görevini yerine getirmemesinin ceremesini çiftçiler çekmektedir.
Meclis ve hükümeti görevlerini yerine getirmeye davet ediyoruz!
Uluslararası anlaşmalara laf olsun diye imza atılamaz. İmzalar gereğinin yapılması içindir ve bağlayıcıdır.
Sayın milletvekilleri; Türkiye’deki ilk çiftçi konfederasyonunun kapatılmasına engel olacak iç hukuk düzenlemesini yaparak sorumluluğunuzu yerine getirin.
Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu olarak meşru mücadelemizle birlikte elbette hukuksal mücadelemizi de sürdüreceğiz. Hukuksal süreç devam etmektedir ve bizler de temyiz hakkımızı kullanıyoruz.
Çiftçilerin örgütlenmesini engellemeye yönelik bu uygulamalarla ilgili olarak, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Avrupa Parlamentosu ve Uluslararası Sendika Konfederasyonu (International Trade Union Confederation - ITUC) nezdinde girişimlerde bulunacağımızdan da kimsenin şüphesi olmamalıdır.
1- Fransa, çiftçilerine 1884 yılında sendika kurma hakkı tanımıştır.
Avrupa Birliği’ne girmeyi hedef almış hükümetin, Avrupa’da 100 yılı aşkın bir süre önce elde edilmiş olan çiftçilerin sendikalaşma hakkını ülkemizde tanımak istememesi, gerekli hukuksal düzenlemeleri yapmayarak engellemeye çalışması, kendileri için bile açıklamaya muhtaçtır.
Türkiyeli çiftçilerin mücadelesi devam ediyor. Çiftçiler hak mücadelelerini sendikaları aracılığıyla inatla sürdürmekte, sendikalarını kapattırmamakta kararlıdır.
Bu haklı mücadelemizde tüm dost örgütleri, yüreği bu ülke için çarpan çiftçi dostu milletvekillerini, aydın, sanatçı ve bilim insanlarını yanımızda olmaya çağırıyoruz.
Saygılarımızla8 Mart 2009Çiftçi Sendikaları KonfederasyonuYönetim Kurulu
Etiketler: çiftçi-sen
0 Comments:
Yorum Gönder
<< Home