Bizler, Gemlik’te bulunan bazı sivil dernekler, meslek odaları,sendika temsilcilikleri, doğa, çevre ve yaşam savunucusu bireyler olarak bir araya gelerek Gemlik Sivil İnisiyatifini oluşturduk.
Bu oluşum, Gemlik’teki tüm sivil toplum kuruluşlarını doğa,çevre ve yaşanabilir bir Gemlik ortak paydaları altında birleştirmeyi, farklılıklarımızı değil ortaklıklarımızı ,bireysel çıkarlar ve rant paylaşımını değil toplumsallığı ve eşitliği arzulayan bir birlikteliği hedeflemektedir.
Gemlik Sivil İnisiyatifi, Gemlikli olmanın görev ve sorumluluğu ile Gemlik’in sorunlarını tespit ve onlara sahip çıkma adına, yerel yönetimle işbirliği ve dayanışma içinde bir sosyal belediyecilik anlayışını hayata geçirmeye çalışacaktır.
Gemlik’in sorunlarından ve halkın taleplerinden derlediğimiz ve tüm belediye başkan ve belediye meclis adaylarından yaşanabilir bir Gemlik için isteklerimizi içeren ekli listemizi tüm Gemlik halkının ve siyasi partilerin bilgi ve görüşlerine sunuyoruz.
Gemlik belediye başkanlığı ve meclis üyeliklerine talip olan tüm siyasi partilerin bu taleplerimizi değerlendirip, görevi üstlendikleri süre içinde bu talepleri yerine getirip getirmeyeceklerini beyan etmelerini diliyor, bu taleplerimizin Gemlik adına takipçisi olacağımızın bilinmesini istiyoruz.
Bu taleplerimizin bir kısmının adayların seçim bildirgeleri içinde yer aldığını görmekten mutlu olduğumuzu, seçilecek yerel yöneticilere bu ortak taleplerimizin gerçekleştirilmesi yönünde her türlü yardımda bulunacağımızı beyan ederiz.
Gemlik Sivil İnisiyatifi
Artvinliler Derneği Gemlik Borsası
G.Üniversite Yaşatma Derneği Kars Ardahan Iğdırlılar Derneği
Trabzonlular Derneği Gemlik Dağ-Derneği
Gemlik Ziraat Odası Tunceliler Derneği
Gemlik Hacı Bektaşi Veli Derneği İşci Emeklileri Derneği
Gemlik İnşaat Mühendisleri odası Gemlik Atatürkçü Düşünce Derneği
Gemlik SMMM Odası Temsilciliği Gemlik Balıkçılar Derneği
Gemlik Haytap Derneği Karacaali Köyü Tarım Kredi Koop.
Gemlik Esnaf ve kefalet Koop. Gemlik Eğitim Sen.
Türk Eğitim Sen Gemlik Temsilciliği Gemlik Sağlık Sen.
Gemlik Liman iş Sendikası Şubesi Gemlik Lionslar Derneği
Tema Gemlik Temsilciliği Gemlik Zeytin Hali Toptancılar Sitesi
Umurbey Kültür Sanat Derneği Gemlik Yaşam Atölyesi
Gemlik Gazeteciler Derneği
GEMLİK SİVİL İNİSİYATİFİ OLARAK
YEREL YÖNETİMDEN İSTEKLERİMİZ
1-İnsan ve diğer canlıların yaşamlarını tehdit eden yeni sanayi tesislerinin yapılmasının engellenmesi.(Termik santral, Nükleer santral, Çimento fabrikası,Gemi söküm tesis ve tersaneleri gibi) Canlılara ve çevreye tehdit oluşturan mevcut sanayi tesislerin kontrol edilmesi,gerek görüldüğünde de faaaliyetlerine son verilmesi.
2-Canlı sağlığı için çok büyük riskler oluşturulduğu bilinen elektro manyetik alanları yaratan baz istasyonları, trafolar ve yüksek gerilim hatlarının yerleşim alanlarında kurulmaması, kurulanların da yerleşim alanlarının dışına çıkartılması.Belediyenin bina ruhsatı verirken binada baz istasyonu kurulmaması için bina sahibinden taahhüt alması.
3-Gemlik körfezi kıyı şeridinin doldurulmasına ivedilikle son verilmesi ve denizin doldurulmasına kesinlikle göz yumulmaması. Mevcut şehir planlamasında yer alan yeşil alanların korunması,yeşil alan statüsünde olan kıyıların depolama alanı,iskele ve liman olarak kullanıma açılmasının engellenmesi.
4- Gemlik körfezine akan derelerin ivedilikle ıslah edilip,kirletilmelerini engellemek için diğer ilçe yerel yönetimler ile eşgüdümlü çalışmalar yapılması.Derelerin kent sosyal yaşamına kazandırılması.
5-Gemlik Körfezinin yeniden ekolojik sisteme kazandırılması için temizleme sürecinin başlatılması.Körfezi kirletici her türlü faaliyetin engellenmasi, katı ve sıvı atık arıtma tesislerinin kurulması. Diğer belediyeler ile işbirliği içinde çözüme gidilmesi. Gemiler ve diğer deniz taşımacılık araçlarından atılan atıkların engellenmesi, Manastır bölgesinde şu an olduğu gibi herhangibir işlemden geçmeden sıvı atıkların denize dökülmesinin engellenmesi
6-Sağlık Etki Değerlendirme faaliyetlerine bir an önce başlanması. Bu faaliyetlerin uzman bilim insanları ve üniversite akademisyenlerinden oluşan bir kurul tarafından yürütülmesinin sağlanması.
7-Olası bir deprem ya da afet durumunda ( sel baskını gibi) toplanma alanlarının belirlenmesi ayrıca halka sık sık bu konuda eğitimler verilmesi. Yapıların “Depreme dayanıklılık testleri”nin belediye hizmeti kapsamında ücretsiz olarak yapılması.
8-Gemlik çevresinde sanayi tesislerinin ürettiği ya da depoladığı katı, sıvı gaz formundaki kimyasalların patlama riskinin her zaman olduğu göz önüne alınarak bu konularda periyodik olarak denetimlerin yapılması. Böyle bir afetin gerçekleşmesi durumunda halkın alması gereken önlemler ve izlemesi gereken yöntemler konusunda bilgilendirilmesi.
9-Gemlik’teki çarpık yapılaşmaya son verilmesi ve yeni imar planlarında Kentsel dönüşüm ve yeniden yapılanma olarak adlandırılan süreçlerle, içinde yaşayanlardan bağımsız, rant çevrelerine ipotek edilmesi, özelleştirilmesi, satılması ya da tahsis edilmesinin önlenmesi, sadece arazi rantına endekslenmiş bir kent ekonomisine, sürekli ve plansız büyümeye izin verilmemesi. İmar planları yapılırken binaların önlerine daha geniş yeşil alanlar bıraktırılması. Mevcut yeşil alanların korunması ve yenilerinin eklenmesi.
10-Kadınlar ve Sokak çocukları için sığınma evleri, Kimsesizler için tam teşekküllü yardım evleri tahsis edilmesi ya da yapılması.Nüfusu 50.000 olan yerlerde şiddet mağduru kadınlar için sığınma evlerinin açılmasının bir yasal zorunluluk olduğu unutulmamalıdır. Şiddet maduru kadınlar için sosyal hukuki ve psikolojik danışma merkezlerinin açılması, kadınların toplumsal hayata katılabilmesi için gerekli eğitim-iş olanaklarının sağlanması, belediyenin çalışan kadınlar için her mahalleye kreş açması.
11-Sokak hayvanları için rehabilite merkezlerinin açılması ve doğal yaşam alanlarında barınmalarının sağlanması (gıda ve temiz su ihtiyaçlarının karşılanması)
12-El Emeğini değerlendirmek isteyen kadınların bu ürünlerini satabilecekleri sabit kapalı Pazar yeri oluşturulması.
13-Kağıt, plastik, cam, pil v.b farklı türde olan atıkların toplanması için atık konteynırlarının şehrin değişik yerlerine konulması,ayrıca atık yağların toplanabildiği bir birim oluşturulması.
14-Gemlik’in tarihi dokusunun ortaya çıkarılması ve eski binaların restore edilmesi. Tarihi Balıkpazarı mahallesinde yapılan tahribatın ivedilikle durdurulması ve benzer uygulamaların planlarının iptal edilmesi. Arkeolojik sit alanlarında yapılaşmanın ivedilikle önlenmesi.
15-Manastır bölgesinde denize sıfır bazı zeytinlikler öncelikli olmak üzere, tüm Gemlik genelinde imar bölgesi içerisinde yer almayan zeytinliklerde kamulaştırma yapılıp bu yerlerin mevcut dokuya zarar vermeyecek şekilde kent parkı ve piknik alanları olarak düzenlenmesi.
16-Gençlerin spor yapabilmeleri için alanlar tahsis edilmesi ve amatör spor faaliyetlerini gerçekleştirici teşviklerin uygulanması. Su sporları müsabakalarının düzenlenmesi, lisanslı sporcu sayılarının artırılması, kulüpleşme çalışmalarına destek verilmesi.
17-Halkımıza uyuşturucu maddeler , uyuşturucu madde bağımlılığı ve bunların engellenmesi ile ilgili eğitimler verilmesi,paneller düzenlenmesi.
18-Seçilecek olan yeni yerel yönetimin belli zaman aralıklarıyla halk toplantıları düzenlemesi ve belediyenin Gemlik’te yapılanlar ve yapılacak olanlar konusunda halkı bire bir bilgilendirmesi ,şeffaf ve sosyal bir belediyecilik anlayışıyla bir anlamda halkı yönetime ortak etmesi,Belediye bütçesi ve gelir gider tablosunun sistematik olarak halka duyurulması ve yapılan harcamaların kaynaklarının açıklanması.
19-Gemlik’in bütününü kapsayacak biçimde Sanatsal ve Kültürel etkinliklerin yapılması.
20- Sosyal belediyecilik anlayışının tesis edilmesi için kar amacı gütmeyen iştirakler kurulması ve tüm Gemlik halkına eşit hizmet götürülmesinin sağlanması. Bu kapsamda Sağlık, Ulaşım, Su ve Eğitim hizmetlerininin kar amacı güderek değil, halka ücretsiz ya da sadece masraflar karşılığında uygulanması.
21-Gemlik’te ki sanayi kuruluşları için gerekli olan işgücünün öncelikle Gemlik’te ikamet edenlerden sağlanması. Özellikle belediyenin yaptığı iş ve hizmetlerde Gemlik firmalarına öncülük verilmesi.
22-Gemlik Zeytin Festivalinin, Uluslar arası festivale dönüştürülmesi ve bu etkinliğin sempozyum ve panellerle desteklenerek bu süreçte Gemlik Zeytin Fuarı düzenlenmesi.
23-Gemlik Balıkçılığının geliştirilmesi ve desteklenmesi için festival gibi çeşitli etkinlikler düzenlenmesi. Körfezdeki balık popülâsyonun eskiden olduğu gibi çeşitlenmesi için bilinç düzeyinin arttırılması adına bilimsel etkinliklerin planlanması,Gemlik körfezinde trolle yada deniz ekosistemi ile deniz canlılarını yok edici avlanma faaliyetlerinin engellenmesi.
24-Sivil Toplum Örgütlerine çalışmalarını yürütebileceği uygun yerlerin tahsis edilmesi. Düzenlenecek olan doğa ve kültür gezilerinde belediyenin araç tahsis etmesi. Yapılacak toplantı ve paneller gibi etkinliklerde belediyenin gerekli desteklemelerde bulunması.
25-Şehir içi ve şehir dışı toplu taşıma araçlarının ve sefer sayılarının artırılması. Sefer saatlerinin 24 saat olarak revize edilmesi.Raylı ve deniz ulaşımının toplu taşımadaki çeşitliliğe ilave edilmesi.
26-Engelliler için Gemlik genelinde geniş kapsamlı bir proje hazırlanarak caddeler, sokaklar,yaya kaldırımları,mevcut üst geçitler ,alışveriş merkezleri, kamu binaları, ulaşım araçları gibi halkın tümünün kullandığı mekan ve araçların engelliler tarafından da kullanılabilmesi için düzenlemelerin yapılması.İlçemizin belediyeye ait alanların da engellilerin kendi geçimlerini sağlayabilecekleri iş yerleri kurulması.
27-Şehrin belli noktalarında kamu yararı güden faaliyetlerin duyurulması için ilan panoları ve ekranlar kurulması.Belediye meclis toplantı gündeminin bir hafta evvelinden halka duyurulması ve toplantıların dış mekanlarda kurulacak olan ekranlarda canlı olarak izlenmesinin sağlanması.
28-Yerel yönetimin ,vatandaşına yapacağı son bir görev olarak, Gemlik’te ikamet etmekteyken vefat eden vatandaşların mezar yerleri dahil olmak üzere cenaze ve defin işlemlerinin belediye tarafından bedelsiz olarak yapılması.
29-Gemlik’teki tüm partiler belediye yönetim listelerini oluştururken kadınları yok saymakta, seçilebilecek yerlerde kadınların yer almasını engellemektedirler. Yerel yönetimlerde daha çok kadının karar alma ve uygulama süreçlerine dahil edilmesi, belediye meclislerinde %50 kota uygulamasının yerleştirilmesi , belediyelerdeki görevlendirmelerde pozitif ayrımcılık ilkesinin hayata geçirilmesi.
30-Yerel küçük esnafı korumak ve şehir içinde ki trafik yoğunluğunu engellemek amacı ile belediye sınırları içinde açılmış gros marketlerin şehir dışına taşınması ve açılacak olanların da şehir dışında planlanması
31-İlçemizdeki termal zenginliğin kamu yararına tesisler kurularak halkımızın faydalanmasına açılması.
32-Belediye bünyesinde eğitim ve sosyal işler birimi oluştulması ve bu birim tarafından halkın bilinç ve kültür düzeyini arttırmak, sosyal hayatına katkı sunmak için sivil toplum örgütleri ile işbirliği yapılarak ayda en az bir kez tiyatro, sinema, paneller ve müzik etkinliklerinin yapılması.
33- Belediyenin kültür sanat biriminin kapsamının genişletilerek kapsam içine amatör tiyatroculuk, fotoğrafçılık, sinemacılık faaliyetlerinin de dahil edilmesi, Gemliğin geçmişine yönelik bir tarihi kültürel arşiv oluşturulması.
34-İlçemizin otopark ve trafik sorununun çözüme kavuşturulması, Gemlik giriş ve çıkışının yeniden düzenlenmesi, gerekli sinyalizasyon ve yaya geçitlerinin yapılması.
35-İlçemizde var olan değişik kültürlerin giyim kuşam, folklör ve yemek tanıtımlarının yapılacağı ve de satılacağı yerler düzenlenmesi.
36-Belediye bünyesinde çevre sağlık birimi oluşturularak çevre sağlığı ve gıda denetimi hizmetlerinin düzenli olarak yapılmasının sağlanması Gıda kontrol laboratuvarlarının kurulması.
37-İlçemizin belirli noktalarına umumi tuvaletler ve suyu içilebilir çeşmeler yapılması.
38- Çevre il ve ilçelerde düzenlenmekde olan şenlik, festival , kongre, sempozyum, sanatsal aktiviteler ve benzeri etkinliklere yerel halkın katılabilmesi için toplu taşıma araçlarının belediye tarafından tahsis edilmesi.
39- Şehir nazım imar planlamasına eğitim kurumları için arsa tahsisisinin yapılması ve mevcut okulların sınıflarındaki öğrenci sayılarının ideal sayı olan 25 e düşürülmesi.
40- Büyük çabalar ile Gemlik’e kazandırılan U.Ü. Gemlik Yerleşkesi bünyesinde yer alan Hukuk Fakültesi başta olmak üzere hiçbir fakülte yada yüksek okulun Gemlik’ten başka bir yere taşınmaması, hatta bunlara ilave olarak Gemlik’in coğrafi ,sosyal ve ekonomik konumuyla ilintili olarak denizcilik, su ürünleri fakültelerinin,zeytincilik meslek yüksek okulunun açılmasının sağlanması için yerel yönetimin Uludağ Üniversitesi ve U.Ü. Gemlik Yerleşkesi Yönetimi ile işbirliği ve dayanışma içinde olması.
41-Kapalı Pazar yerinin yapılması; Böylelikle bölgede görüntü kirliliğini ortadan kaldırarak modern bir görünüm kazandırılması ve iyi hizmet verir duruma getirilmesi.
42-Düğün salonlarının ücretlerinin düşürülmesi ve ödemenin taksitler halinde yapılması.
43-Mahalle aralarında ticari amaçla kurulmuş zeytin havuzlarının kent içinden çıkarılması ve denetime tabi olması.
44-İlçemiz içindeki tüp bayileri ve akaryakıt istasyonlarının yerleşim alanlarının dışına taşınması.
45-İlçemizdeki reklam panolarının çevre ve insan sağlığını tehdit eder halden çıkarılması, görüntü kirliliğinin ortadan kaldırılması ve Reklam ve ilan panoları ile iş yeri tabelalarının Türkçe olmasının teşvik edilmesi
Etiketler: gemlik, yerel seçim