Nisan ayında Greenpeace ve Bumerang çevre organizasyonlarının yayınladığı Kalıcı Organik Kirletici kaynakları raporları ve İzmit’te gerçeklestirilen yumurta analizi raporunda da önemle dikkat çektiği KOK lar (Kalıcı Organik Kirleticiler) konusunda bir açıklama da Dünya Saglik Orgutu (WHO)’ nden geldi.
Bumerang’tan Melis Yarman’ın gönderdiği açıklamayı aşağıda bulabilirsiniz.
(ANSA)- Roma, Ekim 20- Dünya Sağlık Örgütü’ nün yaptığı açıklamaya göre toksik kirleticiler dünya çapında her yıl en az beş milyon çocuğu öldürüyor ve diğer 18 milyon ise kurşun zehirlenmesi nedeniyle nörolojik zarardan dolayı muzdarip. WHO’nun Sağlık ve Çevre Direktör Yardımcısı Roberto Bertollini yaptığı açıklamada;"Tahminlere göre dünyada çevresel problemlerden kaynaklanan hastalıkların %40’ ı beş yaş altı çocukları etkiliyor. Her yıl beş milyon genç kurbandan bazıları hayatlarını kaybediyor. "
"Çocuklar tehlikeli kirleticilere karşı en savunmasız olanlardır. Kurşun öldürücü bir kirleticidir ve gelişmekte olan ülkelerde 15 ila 18 milyon çocuk kurşun nedeniyle kalıcı nörolojik tahribat nedeniyle zarar görmektedir. " dedi. Bertollini konunun WHO’nun önemli bulduğu konular arasında bulundugunu, Avrupalı yasa koyucuların bu probleme daha fazla önem vermesi gerektiğini belirtti. Bu senenin başında, İtalyan Hükümeti uluslararası bir anlaşmanın onaylanmasını kabul ederek dünyanın en tehlikeli kirleticilerinin yasaklanması için ülkeyi bir adım daha yaklaştırdı.
Italya’nın bu senenin sonunda tamamen ulusal yasa dahilinde olacağını söylediği, Aarhus Protokolu, bir çok problemin yanısıra kan, karaciğer ve böbrek hastalıklarına neden olan sözde 12 kalıcı organik kirleticiyi (KOKlar) yasaklayacak. KOKlar doğal bozulma süreçlerine son derece dayanıklı, oldukça toksik bir kimyasal grubudur. Çevreye bir kez yayıldığında bazen yıllarca hatta on yıllarca varlıklarını sürdürebilmektedirler.
KOKlar’ın en belirgin özelliği, hayvanların ve insanlarin yağ dokularında birikmesi ve dolayısıyla düşük miktarlardaki çevresel değerleri bile insanlarda ve hayvanlarda yüksek değerlere neden olmasıdır. Uzmanların görüşüne göre, hava, su ve göçebe türler yoluyla taşınmaları, KOKları uluslararası eylem gerektiren sınır ötesi bir probleme dönüştürüyor.
İtalya 1998’de Aarhus Protokolünü imzalayan 22 ülkeden biriydi. Demir ve çelik endüstrisinden, enerji üretiminden, yol taşımacılığından ve atik yakmadan kaynaklanan kirlenmeyi önlemek ve bunun yanısıra pillerde, böcek ilaçlarında ve boyalarda bulunan metal maddelerin miktarlarını azaltmamız gerekiyor. Bu sözde “ kirli düzine” de yer alan dokuz maddenin acilen yasaklanması ile sonuçlanacaktır; aldrin, klordan, klordekon, dieldrin, endrin, hekzabromobifenil, mireks ve toksafen.
KOKların bir kısmı, Mayıs 2001’de 90 ülke tarafından imzalanan, Stockholm Konvansiyonu’nca zaten yasaklanmıştı ama uluslararası çevre organizasyonu Greenpeace’e göre yeni KOKlar varolanların yerlerini almak üzere artıştalar.