Baska turlu bir sey benim istedigim, Ne agaca benzer, ne buluta benzer; Burasi gibi degil gidecegim memleket, Denizi ayri deniz, havasi ayri hava; Nerde gorduklerim, nerde o bekledigim kiz| Rengi baska,tadi baska. CAN YUCEL

Çarşamba, Kasım 23, 2005

Genç okurlar, genç muhabirler

Basın endüstrisinin yaptırdığı araştırmalar, gün geçtikçe daha az sayıda gencin gazete okuduğunu ve okuyanların ise bunu daha az sıklıkla yaptığına işaret ediyor. Özellikle gazetelerin yazılı baskıları – gazeteler internet ortamında yayınlanmaya başladıktan sonra bu ayrıma gitmek zorunlu hale geldi – giderek daha az sayıda genç tarafından takip ediliyor. Bu kopuşun nedenleri arasında görsel basının yazılı basın üzerindeki egemenliğini arttırmasını, basının geniş kitleler nezdinde bağımsızlığını ve güvenirliliğini yitirmesini, yazılı basının yeni teknolojik gelişmelere ayak udurmakta zorlanmasını ve gençlerin toplumsal duyarlılıklarının göreceli olarak azalmasını sayabiliriz. Tüm dünyada gazeteler genç okurları yeniden kazanmak için çaba sarfediyorlar. Bu gazetelerden biri de Fransız L'Humanité gazetesi. Tam 101 yıl once fransız sosyalist ve düşünür Jean Jaures tarafından kurulan gazete her yıl düzenlediği Fête de l'Humanité’de ( Humanité Şenliği) bu sene genç okurlara ve muhabirlere yönelik bir girişim başlattı. “Libre échanges” adı verilen girişim çerçevesinde genç muhabirler (25 yaş altı) gazetenin web sitesinde kendilerine ayrılan bölümde her gün makalelerini, röportajlarını ve çeşitli haberlerini yayınlayabilecekler. Her perşembe üretilenlerin yoğunluğuna göre L'Humanité’nin bir veya birkaç sayfasında yer alacaklar. Ayda bir kez de kendi seçtikleri bir konukla söyleşi yapacaklar. Gazetenin genç muhabirlere emeklerinin karşılığı olarak küçük bir hediyesi var : Altı aylık ücretsiz abonelik. Hali hazırda binin üzerinde genç, muhabir olmak için başvurmuş durumda. Muhabirlikte gönlü olmayan üç bin kadarı ise bir aylık ücretsiz abonelikle okurluğa ısınacaklar.

Gazetenin genel yayın yönetmeni Patrick Le Hyaric gençlerin kendilerini özgürce ifade etmelerini sağlamak için böyle bir girişim başlattıklarını söylüyor. Haber, fikir, tartışma ve mücadele gazetesi olan L’Humanité kolonlarını, kendilerinin ve dünyanın geleceğini çokça sorgulayan yeni kuşaklara açiyor diyen Le Hyaric özgürlüğün ve değişimin söz konusu girişimin temel taşları olacağını belirtiyor.

Paris’te son günlerde yaşanan olaylardan çok kısa bir süre önce başlatılan bu girişimde gençlerin kendilerini ifade etmeye ve toplumsal sorunları medyeda görünür kılmaya ne kadar hevesli olduklarını görüyoruz. Yüz kadar genç muhabirle 15 ekim günü gazete binasında yapılan tanışma toplantısına Paris’in güney banliyolerinden Creteil’den katilan Gaël (20) tek taraflı haber verme eğilimine karşı çıkmak için gazeteci olmak istediğini söylüyor ve Afrika ile ilgili haberleri işlemeyi düşünüyor. Sofia ise medyada göçün temsili üzerine çalışmak istiyor. “Göç, suçla veya müslüman vali ile eşanlamlı değildir. Çokça ve özellikle sıradan hayatlardır.”diyor. Hikayesini anlatacağı ilk kişiyi çoktan belirlemiş bile: Kardeşi. Ayrıca ilk üç haftada yayınlanan haberlerde ve yorumlarda göçmenlerin isyanlarının nedenlerine, İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy’nin açıklamalarının eleştirilerine ve toplumun çeşitli kesimlerinin olaylara bakışına rastlamak mümkün.

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home

Google
 
Web alterblogalisation.blogspot.com

Alterblogalisation

↑ Grab this Headline Animator