Baska turlu bir sey benim istedigim, Ne agaca benzer, ne buluta benzer; Burasi gibi degil gidecegim memleket, Denizi ayri deniz, havasi ayri hava; Nerde gorduklerim, nerde o bekledigim kiz| Rengi baska,tadi baska. CAN YUCEL

Cuma, Haziran 24, 2005

Avrupa için 44 oneri (13-14)


Avrupa Yeşiller Partisi’nin 2004 Avrupa Parlementosu Seçimleri için hazırladığı « Avrupa için 44 öneri – Yeşiller’in Avrupa Sözleşmesi » adli kitapçıktan her hafta 2 öneriyi çevirerek yayınlıyorum. Bu hafta 13. ve 14. önerileri okuyabilirsiniz. Sözleşmenin özgün hali için http://www.eurogreens.org/ adresine bakabilirsiniz.
13) Yüksek riskli kimyasal maddelerin daha sıkı kontrolu

Birliğin kimyasal maddeler hakkındaki bugünkü mevzuatı milyonlarca ton kimyasal ürüne maruz kalan insan ve çevre sağlığı üzerinde kontrolsüz ve geniş çaplı bir deneyime karşılık gelmektedir. Zira Avrupa pazarında bulunan onbinlerce kimyasal maddenin çoğunlugunun insan ve çevre sağlıgı üzerindeki etkileri test edilmemiştir. Son on yılda sadece 17 maddenin risk değerlendirmesi tam olarak yapılmıs ve halihazırda sadece 4 madde için kısıtlamalar getirilmiştir.

Kimyasal maddelerin özellikleri ve kullanılışları hakkında hakkinda çok daha az bilgimiz var.
Özellikle tehlikeli kimyasallar tüketim maddeleri olarak kullanılmakta ve/veya doğaya yayılmakta. Kimyasal maddeler üzerindeki yeni mevzuatın bunu sonlandırması gerekmektedir.
Bu sebeple Yesiller, bugünden 2012’ye kadar özellikle tehlikeli kimyasalların daha güvenilir alternatif çözümler bulunduğu ölçüde tüketim ürünlerinde kullanımının yürürlükten kaldırılmasını ve aynı şekilde bugünden 2020’ye doğaya yayılan tehlikeli kimyasallarin kullanılmasının derece derece sonlandırılmasını isterler.
14 ) Bugunden 2010’a parça filtreli yeni dizel arabalar

Dizel motorlarin artan sayısı Avrupa’da bronsit, astim, kalp ve damar hastalıklarına neden olan partikul emisyonunun tehlikeli artışını açıklamaktadır. Dünya Sağlık Örgütünün
Avrupa’nın en çok dizel motoruna sahip 3 ülkesinde yaptığı araştırmaya göre bu ülkelerdeki ölümlerin %3’ü araç trafiğinden kaynaklanan partikullerden meydana gelmekte.

Özel ve hafif araçlardan kaynaklanan partikul emisyonu konusunda bugünden en geç 2010 yılına yeni bir ölçü getirilmelidir. Bu ölçü 0,0025 g/km’a yani 2005 yılı için zorunlu kılınan oranın onda biri olarak tespit edilmelidir. Zira bu kirliliğin kişi başına düsen sağıik maliyeti parça filtrelerinin dizel motorlarına olan maliyetini geçmis durumdadır.

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home

Google
 
Web alterblogalisation.blogspot.com

Alterblogalisation

↑ Grab this Headline Animator