Baska turlu bir sey benim istedigim, Ne agaca benzer, ne buluta benzer; Burasi gibi degil gidecegim memleket, Denizi ayri deniz, havasi ayri hava; Nerde gorduklerim, nerde o bekledigim kiz| Rengi baska,tadi baska. CAN YUCEL

Çarşamba, Nisan 13, 2005

Belgeselden ote


Son yillarda çekilen politik belgesellerin ortak yani kanimca insanlari harekete geçirmedeki çabalari ve basarilaridir. Son yillarda çekilmis bazi belgesellerin web sitelerine goz attigimda 2 ana mesaj gozlemledim.DVD/VCD’mizi izleyin ve harekete geçin. Keza Michael Moore’un The Corporation adli belgesel filmin son sahnelerinde soyledigi aklimda kaldigi kadariyla soyleydi. « Dev film sirketleri filmlerime yapimci oluyorlar çunku bu isten kar ediyorlar ve insanlarin bu tur filmleri seyrettikten sonra harekete geçebileceklerine inanmiyorlar. Ben inaniyorum. »
Gerçekten de The Corporation’i ve diger politik belgeselleri izleyince insan garip bir ofke ve harekete geçme durtusuyle sinema salonundan çikiyor. Geçen hafta The Corporation’i seyrettikten hemen sonra web sitesine girdim.(www.thecorporation.com) Belgeselin sinema salonundan çikinca bitmedigini, baska bir ortamda ( internet) degisik araçlarla ( toplu gosterimler, açik forumlar,eylem cagrilari) devam ettigini dusundum.

Ilk baktigim yer filmin sonunda jenerik goruntulerinde verilen cesitli hukumet disi orgutlerin web sitesi adreslerinin toplandigi bolum oldu. Hizla aktigindan hepsini takip edememistim. Diger bolumlere goz atmaya giristim. Filmin tanitildigi ve dunyada (evet dunyada) nerelere dagitiminin yapildigini ozetleyen iki bolum disindaki içerik adeta bir taban orgutunun etkinliklerine ayrilmis gibi. Kampanyalar kismi oncelikle film etrafinda duzenlenmis. Filmin DVD versiyonun evlerde toplu gosterimi için « DVD House Parties » adi altinda Amerika çapinda bir etkinlik dusunulmus. Yakinlarinizde bir gosterim varsa veya siz kendi evinizde The Corporation’in dvd’sini gostermek istiyorsaniz kayidinizi yaptiriyorsunuz. Tabii ki tek amaç filmin seyredilmesi degil.Tartisma ortaminin yaratilmasi ve filmin yapimcilarinin en çok karsilastigi soru olan « Ben ne yapabilirim »e bir ortak bir cevap aranmasi. Sitenin « acil eylem » bolumunde ise 13 Nisan’da Chicago’da gerçeklesecek olan Caterpillar sirketinin yillik hissedarlar toplantisini protesto etme çagrisi var. Protestonun amaci Caterpillar’in Israil’e buldozer (Filistinlilerin evlerini ve tarim arazilerini kullanilmaz hale getirmek için de kullandigi) satisini engellemek.

Butun bunlari gorunce insan neden Turkiye’de politik belgeseller yeterince yaygin degil (yok degil) diye dusunuyor. Michael Moore uzerine bir yazida Ragip Duran bu konuya egilmis. (http://www.bianet.org/2004/09/14/42957.htm) Simdilik bu yaziya atif yapip turkiyeli belgeselcilerin neler yaptiklarini arastirabiliriz.

www.thecorporation.com
http://www.thetake.org/
http://www.michaelmoore.com/
http://www.outfoxed.org/
www.theyesmen.org

Siz de geçmiste ya da yakin zamanda seyrettiginiz politik belgeseller ile ilgili goruslerinizi paylasmak isterseniz baykanbaris@yahoo.fr adresini kullanabilirsiniz.

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home

Google
 
Web alterblogalisation.blogspot.com

Alterblogalisation

↑ Grab this Headline Animator