Baska turlu bir sey benim istedigim, Ne agaca benzer, ne buluta benzer; Burasi gibi degil gidecegim memleket, Denizi ayri deniz, havasi ayri hava; Nerde gorduklerim, nerde o bekledigim kiz| Rengi baska,tadi baska. CAN YUCEL

Salı, Mayıs 03, 2005

Avrupa için 44 oneri (7-8)



Avrupa Yesiller Partisi’nin 2004 Avrupa Parlementosu Seçimleri için hazirladigi « Avrupa için 44 oneri – Yesiller’in Avrupa Sozlesmesi » adli kitapçiktan her hafta 2 oneriyi çevirerek yayinliyorum. Bu hafta 7. ve 8. onerileri okuyabilirsiniz. Sozlesmenin ozgun hali için http://www.eurogreens.org/ adresine bakabilirsiniz.

7) Insan sagliginin korunmasi çevrenin en iyi sekilde korunmasindan geçer
Cevrenin içsel veya dissal kirlenmesi insan sagligini dolaysiz olarak etkiler. Baslica kirlilik kaynaklari arasinda sigara dumani, tuketim maddelerindeki veya dogadaki kimyasallari ve atiklarin yakilmasini sayabiliriz.

· Sigara içmeyenler dumansiz bir isyeri hakkina sahip olmalari gerekir ; bu yuzden Avrupa çapinda isyerinde insanlari pasif içicilige karsi koruyacak bir mevzuati tavsiye ediyoruz.
· Tuketiciler ne dogada bulunan çok zararli kimyasal urunlere ne de satin aldiklari urunlerde ve yedikleri gidalarda kimyasal içerige maruz kalmamalidirlar. Kimyasal urunlerle ilgili Avrupa mevzuatinin mutlak onceligi insan sagligini ve çevreyi korumaya verecek sekilde yeniden duzenlenmesi için mucadele veriyoruz.
· Atik uretiminin – ozellikle de zarali atiklarin - anlamli bir sekilde azaltilmasi arzu edilmektedir. Zorunlu atiklari yakmaktansa yeniden kullanmak, geri donusturmek ve çurutmek her zaman daha iyidir. Su halde, atiklarin uretimini azaltacak topluluga degin yasal bir tutum oneriyor ve çurutulebilir atiklar uzerine bir yonergenin onaylanmasini tavsiye ediyoruz.

8) Avrupa’da Iklimsel Surerlik Anlasmasi : Sera gazini bugunden 2020’ye kadar % 30 azaltmak

Yesiller Avrupa’nin iklim degisikligine karsi mucadelede oncu kalmasini arzu ederler. Karbonsuz ve nukleersiz bir ekonomi perspektifinde hareketle Avrupa’nin ozellikle atmosferik emisyonlarini tehlikeli iklimsel degisikliginin onunu almak için azaltmasi kaçinilmazdir.

Sera gazini bugunden 2020’ye kadar % 30 azaltma hedefi guden Iklimsel Surerlik Anlasmasi oneriyoruz. Bunu basarmak için Yesiller bir sonraki yasama donemi için asagidaki hedefleri saptamistir.

· Emisyon hakki degisim sistemine ulasim sektorunun ve diger sera gazlarininin da eklenmesi
· Yerlesimlerdeki emisyon paylarinda 2008 yilinda baslayacak donem için yapilacak açik arttirmalar sayesinde uyumlu bir bolusturmenin gozetilmesi.

· Avrupa’da bugunden 2010’a 100 kilometrede 3 litreden fazla benzin tuketmeyecek sekilde eksiksizce duzenlenmis arabalarin satisini istemek.

· Bugunden 2020’ye yenilenebilir enerji oraninda % 25’e ulasmak.

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home

Google
 
Web alterblogalisation.blogspot.com

Alterblogalisation

↑ Grab this Headline Animator