Baska turlu bir sey benim istedigim, Ne agaca benzer, ne buluta benzer; Burasi gibi degil gidecegim memleket, Denizi ayri deniz, havasi ayri hava; Nerde gorduklerim, nerde o bekledigim kiz| Rengi baska,tadi baska. CAN YUCEL

Salı, Mayıs 24, 2005

Avrupa için 44 oneri (9-10)




Avrupa Yesiller Partisi’nin 2004 Avrupa Parlementosu Seçimleri için hazirladigi « Avrupa için 44 oneri – Yesiller’in Avrupa Sozlesmesi » adli kitapçiktan her hafta 2 oneriyi çevirerek yayinliyorum. Bu hafta 9. ve 10. onerileri okuyabilirsiniz. Sozlesmenin ozgun hali için http://www.eurogreens.org/ adresine bakabilirsiniz.
9) Bugunden 2006’ya kadar Avrupa’ya kerosen vergisini getirmek ve uluslararasi olçekte de uygulamaya çalismak

Hava tasimaciligi fiyatlarina, bu ulasim seklinin topluma ve çevreye olan dissal maliyetlerini eklemek gerekmektedir. O halde en kisa zamanda topluluk çapinda bir vergi getirmek yerinde olur. Kerosen ( buyuk kapasiteli uçaklarin yakiti) skandal bir vergi muafiyetinden yararlanmaktadir. Zira bu muafiyet, vergiler yoluyla maliyetlerini içsellestiren diger ulasim sekillerine nazaran ozellikle surdurelebilir olmayan bir ulasim seklini ayricalikli kilmaktadir. Enerjiyle ilgili urunlerin vergilendirilmesi ile ilgili yeni bir Avrupa yonergesi, uye devletler arasi iki tarafli anlasmalar temel alinarak AB içi ucuslar için keroseni vergilendirmeyi mumkun kilabilecektir. Biz, Yesiller olarak bu vergilerin hizli bir sekilde konulmasi ve uluslararasi muzakerelerde kerosenin vergilendirimesi için çok tarafli bir anlasmaya varilmasi için baski yapmaya devam edecegiz.
10) Agir tasit trafigini bugunden 2010’a kadar uçte bir oraninda azaltmak

Mallarin karayolu ile tasinmasinin kabullenemez biçimde artmasi toplumumuz için dissal, sosyal ve çevresel maliyetlere yol açiyor. Yesiller, Avrupa otoyollarinda kamyon akisini durdurmak ve agir tasit trafigini bugunden 2010’a kadar uçte bir oraninda azaltmayi istemektedir. Bu uygulama için ongorulen araçlar sunlardir :Daha iyi bir mekansal ve bolgesel duzenleme ;uretim sisteminin yenide yapilandirilmasi ; tuketim seklinin ve ulasim yonetiminin iyilestirilmesi ; dissal maliyetlerin içsellestirilmesi ( ornegin eurovignette yonergesi ve agir tasit aidati ile) ; sosyal, çevresel et guvenlikle ilgili yasamanin surekli kontroller ile etkili uygulanmasi ; demiryolu ve surdurulebilir suyolu tasimaciligindan yana modal shift (kullanicilarin ozel ulasimdan toplu ulasima geçmeleri veya tam tersi) onlemleri.

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home

Google
 
Web alterblogalisation.blogspot.com

Alterblogalisation

↑ Grab this Headline Animator