Baska turlu bir sey benim istedigim, Ne agaca benzer, ne buluta benzer; Burasi gibi degil gidecegim memleket, Denizi ayri deniz, havasi ayri hava; Nerde gorduklerim, nerde o bekledigim kiz| Rengi baska,tadi baska. CAN YUCEL

Pazartesi, Nisan 25, 2005

Şirketlerin Sorumluluğu


Naomi Klein No Logo adli ktabinda Nike’in Cin’deki bir fabrikasindaki çalisma kosullarini soyle betimliyor. Haftanin 7 gunu 11 ya da 12 saatlik vardiyalarla haftada 77-84 saat çalisan isciler. Saat basi odenen ucreti 0,16 $. Fazla mesai parasi odenmiyor, fazla mesai yapmayi reddenler cezalandiriliyor, birçok iscinin yasal sozlesmesi yok, çocuk isci çalistiriliyor. Dunya çapinda uzunca bir suredir sendikalar, hukumetdisi orgutler, akademisyenler, toplumsal hareketler Nike’in isçi calistirma kosullarini elestiriyorlardi.Gorunun o ki bu elestiriler yerini bulmus.
BBC Turkçe bolumunun 13 nisan 2005 tarihli haberine gore 'Şirket Sorumluluk Raporu' adı verilen bir çalışmanın parçası olarak yapılan açıklamayla Nike, tüm dünyada üretim yapan fabrikalarının listesini yayımlayan ilk büyük şirket oldu. Türkiye'den de 26 sirketin bulundugu listede, dünyanın farklı ülkelerinde Nike ürünlerini imal eden 700'den fazla fabrikanın isim ve açik adresi açiklanmis.Dusunun ki bugune kadar sirket yetkilileri disinda kimse Nike’in dunyada nerelerde ve dolayisiyla hangi kosullar altinda uretim yaptigini bilmiyordu. Rapora donersek fabrika listesinin yanisira çalisma ayakkabi, spor malzemesi ve giysi endustrisinde çalisma kosullarinda duzenli ve olumlu degisimlerin hedeflendigi, çevre açisindan ise surdurulebilir urunler tasarlamanin dusunuldugunu ogreniyoruz. (Daha fazla bilgi için www. nikeresponsibility.com/reports. adresine bakabilirsiniz.) Tabii ki is burada bitmiyor. Hergun onlarca sirket toplumun orgutlu kesimlerinden gelen elestirileri goguslemek için raporlar yayinlayip kamuoyundaki imajlarini duzeltme veya iyilestirme yoluna gidiyorlar. Tipki Nike orneginde oldugu gibi. Onemli olan uzun soluklu bir elestiri ve denetleme mekanizmasi olusturarak sirketlerin insana ve çevreye verdigi zarari en aza indirecek insiyatifleri daha fazla gelistirmek.

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home

Google
 
Web alterblogalisation.blogspot.com

Alterblogalisation

↑ Grab this Headline Animator