Baska turlu bir sey benim istedigim, Ne agaca benzer, ne buluta benzer; Burasi gibi degil gidecegim memleket, Denizi ayri deniz, havasi ayri hava; Nerde gorduklerim, nerde o bekledigim kiz| Rengi baska,tadi baska. CAN YUCEL

Salı, Nisan 05, 2005

Avrupa için 44 oneri (1-2)


Avrupa Yesiller Partisi’nin 2004 Avrupa Seçimleri için hazirladigi « Avrupa için 44 oneri – Yesiller’in Avrupa Sozlesmesi » adli kitapçiktan her hafta 2 oneriyi çevirerek sitede yayinlamayi dusunuyorum. 22 haftanin sonunda bu kitapçigin tamamini turkçe’ye çevirmis olacagim. Onerilerin hepsini birden yayinlamamanin nedeni kisa parçalarin daha çok okunacagina ve (neden olmasin) bir tartisma olanagi yaratabilecegine olan inancim. Kitapçik 2004 yili için hazirlanmis oldugundan bazi konular guncelligini yitirmis olabilir. Ornegin Avrupa Anayasasi hazirlanmis durumda.Yesillerin onerilerini ana basliklar altinda toplamak gerekirse sunlari sayabilirim. Temel haklar,çevre, tarim, yenilenebilir enerjiler, firsat esitligi, egitim, GDO, hayvan haklari, sosyal guvenlik,issizlik,sehircilik,kamu hizmetleri,olum cezasi, kulturel çesitlilik, medya…Ilk iki oneriyi asagida bulabilirsiniz. Sozlesmenin ozgun hali için http://www.eurogreens.org/ adresine bakabilirsiniz.

1) Anayasal Reform için
Avrupa’nin bir anayasaya ihtiyaci vardir. Zira, hukumetler Konvansiyon tarafindan onaylanmis metinler uzerinde anlasma saglayamazsa genisleme ve demokratik bir avrupa hedefleri ortaya konamayacaktir. Yesiller yuksek duzeyde bir anlasmaya varilmasi için aktif olarak çalismaya devam edeceklerdir. Bunun için Avrupa Parlementosu anayasal girisimini ulusal meclisleri ve sivil toplumu dahil ederek yeniden baslatmaya girisecegiz. Bir anlasmaya varilsa ve Konvansiyon metni onaylansa bile Anayasa’nin Avrupa Birliginin somut politikalarini duzenleyen uçuncu bolumunu degistirmek için bir meclis girisimi one surecegiz. Yesiller, bu bolumu birinci bolume sokmayi basardigimiz ilke ve hedeflere, bununla beraber Temel Haklar Sozlesmesine uyarlamak istemektedir. Ayrica Anayasa’nin gozden geçirme sistemini degistirmek, tek tek devletlerin veto hakkina son vermek ve Avrupa Parlementosu’nun yasa onaylama gucunun genisletilmesi için mucadele edecegiz.Son olarak, Anayasa için yurttaslarin ve uye devletlerin ¾’unun onayinin alinmasi gereken ( ikili çogunluk) avrupa referandumu fikrini savunuyoruz.

2) Bugunden 2007’ye kadar Euratom anlasmasini yururlukten kaldirmak
Atom enerjisinin ilerletilmesine yarayan Euratom Antlasmasi anayasal, teknolojik ve çevre açisindan çaga uymamaktadir ( anakroniktir). 1957 tarihli bu antlasma gerçek anlamda hiçbir zaman gozden geçirilmemistir.Ustelik, 50 yil sonunda omrunu tamamlayan Avrupa komur ve çelik toplulugunu olusturan antlasmanin aksine Euratom antlasmasinin sure siniri yoktur. Imzalanmasindan 50 yil sonra yani 2007’de antlasmanin ortadan kaldirilmasini talep ediyoruz. Bu karardan sonra aktarilicak fonlar gunes, su, ruzgar, biomass gibi yenilenebilir enerji kaynaklarinin gelistirilmesinde kullanilmalidir.

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home

Google
 
Web alterblogalisation.blogspot.com

Alterblogalisation

↑ Grab this Headline Animator