Baska turlu bir sey benim istedigim, Ne agaca benzer, ne buluta benzer; Burasi gibi degil gidecegim memleket, Denizi ayri deniz, havasi ayri hava; Nerde gorduklerim, nerde o bekledigim kiz| Rengi baska,tadi baska. CAN YUCEL

Cuma, Temmuz 25, 2008

Son Kumsal'a sansür

Karadeniz Sahil Yolu üzerine çektikleri belgeselin İnebolu'daki gösterimini kesen belediye başkanına tepki gösteren yönetmen Aydın Kudu "Küçük yerdeki küçük kralların merkezden korkusuyla bize uyguladığı bir sansür bu" dedi.
"Ben filmin AKP karşıtı olarak sunulmasını istemiyorum. Biz, Karadeniz halkının denizden nasıl koparıldığını ve bunu engelleyebilmek için filmin bir başlangıç olabileceğini söylemek istedik."
Bir açıklama yapan Belgesel Sinemacılar Birliği (BSB) de, keyfi sansür uygulamasını protesto etti ve herkesi sanatçılara destek vermeye çağırdı.
Tehdit ve hakaret
Kudu ve eşi Rüya Arzu Köksal, üç yıl boyunca otoyolun yapımını izleyerek oluşturdukları belgeseli 15 Temmuz'dan bu yana Karadeniz bölgesindeki birçok kasabada izleyicilerle paylaştı.
22 Temmuz'da İnebolu'da belediyenin de desteğiyle yapılan gösterimin yedinci dakikasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yolun açılışında yaptığı konuşmanın gösterilmesinin ardından Belediye Başkanı İdris Güleç filmi durdurdu.
Güleç, yönetmen Kudu'ya hakaret ederek "Defolun gidin buradan!" dedi. Ertesi gün Abana'da da gerekçe gösterilmeden filmin gösterimi engellendi.
"Muhatap bulamadık"
Kudu, "Başbakanı kötü gösterdiğimiz gibi bir sonuç çıkardılar. Biz belgeselin yapım aşamasında bu proje hakkında konuşabileceğimiz, bilgi alabileceğimiz hiçbir muhatap bulamadık. Başbakanın konuşmasını mecburen kullandık" dedi.
Erdoğan otoyolun açılışında şöyle demişti:
“Bu yol T.C. tarihinin gerçekleştirdiği en büyük modernleşme, kalkınma projelerinden biridir. Eşsiz tabiat güzelliklerine kavuşamayan milyonlarca vatandaşımız bu yol sayesinde nasıl da zengin ve güzel bir ülkede yaşadıklarını görecekler anlayacaklar. İnşallah bu Karadeniz sahil yolu İstanbul’un üçüncü köprüsüyle de bütünleşecek”
"Görmemek ve göstermemek istediler"
Köksal da, filme yapılan müdahalenin emeklerine, oradaki izleyicilere ve Karadeniz halkına saygısızlık olduğunu söyledi:
"Eğer filmin tamamını izleselerdi, Karadeniz halkının feryadını, sahil yoluna dair duygu ve düşüncelerini görebileceklerdi. Görmemek ve göstermemek istediler. Bu sansürcü zihniyeti kınıyoruz."
Son Kumsal
Kudu ve Köksal, "Son Kumsal"ı ve benzer çevre projelerini tüm Karadeniz sahilinde göstererek insanları bilinçlendirmeyi, kurtarılacak diğer plaj ve sahiller için duyarlılık yaratmayı hedefliyorlar.
Filmde 540 kilometrelik Samsun-Hopa sahil yolu üzerine, bölgede yaşayanlarla yapılmış röportajlar yer alıyor.
Film, 2008 Ankara Film Festivali'nde belgesel dalında üçüncülük ödülü almıştı.

BİA Haber Merkezi - İstanbul
24 Temmuz 2008, Perşembe
Ceyda ULUKAYA

Etiketler: ,

1 Comments:

Blogger a said...

Rize'de askerlik yaptigim donemde Karadeniz otoyolunun sehri denizden nasil bicak gibi ayirdigina sahit oldum. Maalesef halkta'da cok buyuk bir tepki gormedim. Herkes yol insaatindan kendi payina dusecek 3-5 kurusa bakiyor gibiydi ....

7:41 ÖS

 

Yorum Gönder

<< Home

Google
 
Web alterblogalisation.blogspot.com

Alterblogalisation

↑ Grab this Headline Animator