Baska turlu bir sey benim istedigim, Ne agaca benzer, ne buluta benzer; Burasi gibi degil gidecegim memleket, Denizi ayri deniz, havasi ayri hava; Nerde gorduklerim, nerde o bekledigim kiz| Rengi baska,tadi baska. CAN YUCEL

Çarşamba, Temmuz 23, 2008

Küresel Isınma ciddi bir problem midir?


Düzenli izlediğim bloglardan biri de Arab Environment Watch. Ürdünlü ekolojist,yazar ve araştırmacı Batir Wardam’ın Arap dünyasında çevresel sürdürülebilirlik için fikirleri, yenilikleri ve eğilimleri izlediği ve Arapça/İngilizce dillerinde yazdığı bir blog. Arap dünyasını pek bilmediğim gibi bu dünyanın çevre ile olan ilişkisi hakkında bir fikrim yoktu. Ara sıra Wardam’ın blogundaki başlıklardan bilgi kırıntıları edindim diyebilirim. Wardam 23 Temmuz tarihli son yazısında Washington merkezli Pew Research Centerın gerçekleştirdiği (fact tank olarak geçiyor, think tank’i biliyordum ama bunu ilk defa duydum) Pew Global Attitudes Survey’den bahsediyor.
Araştırmanın bir bölümü çevre konularına ayrılmış ve 24 ülkede çevre konusunda sorular yöneltilmiş. Küresel ısınmayı çok önemli bir problem olarak görenler arasında ilk sırayı % 92 ile Brezilya alıyo ve onu %82 ile Türkiye takip ediyor. Bu GfK Türkiye ve Arya Sponsorluk’un geçen sene yaptığı ve deneklerin %34’ünün gelecekte kendilerini en fazla korkutan gelişme olarak küresel ısınmayı saymaları ile birlikte okunabilir. Ürdünlü ekolojist sonuçlara herhalde üzülmüştür çünkü küresel ısınmayı çok ciddi bir problem olarak görmeyen ülkeler arasında Ürdün, Mısır ve Lübnan geliyor. ABD % 42 ile 24 ülkede sondan dördüncü. Son sırada ise % 24 ile Çin var. Çevreye en çok hangi ülke zara veriyor sorusuna Türkiye’den % 6 oranında Çin ve % 46 oranında ABD cevabı çıkmış. Bu tür araştırmaların gerçeği ( varsa tabii) ne kadar yansıttığı her zaman tartışma konusu olmuştur ama ben yine de
bu sonuçların mantıksız olmadığını düşünüyorum ve arkasında yatanları da gözden kaçırmayarak incelenmesi gerektiğini düşünüyorum. Çevresel sürdürülebilirlik adına yeni sorular ve yeni politikalar geliştirmek istiyorsak daha çok bilgiye sahip olmalıyız.

Etiketler: , ,

1 Comments:

Anonymous Adsız said...

Thanks for linking to my blog. Although I could not understand the full meaning of your post but I am happy to see a news item from my blog posted here.
I wish you and all the Turkish people prosperity and peace.

1:11 ÖS

 

Yorum Gönder

<< Home

Google
 
Web alterblogalisation.blogspot.com

Alterblogalisation

↑ Grab this Headline Animator