Baska turlu bir sey benim istedigim, Ne agaca benzer, ne buluta benzer; Burasi gibi degil gidecegim memleket, Denizi ayri deniz, havasi ayri hava; Nerde gorduklerim, nerde o bekledigim kiz| Rengi baska,tadi baska. CAN YUCEL

Perşembe, Şubat 28, 2008

Medyada çevre

Kasım ayında "Dinlenesi Radyo Programları" başlığıyla çevre, ekoloji, tarım ve yerküre sorunları ile ilgili dinlenebilecek radyo programlarını yazmıştım. Hepi topu üç taneydi. http://www.cevreciyiz.com/ sitesinde biraz daha ayrıntılı bir liste buldum. Aşağıda bulabilirsiniz.
Açık Radyo:
Haftaiçi hergün 08.00-10.00 arasında Ömer Madra ve Avi Haligua’nın hazırladığı Açık Gazete (Bir haber-yorum programı olup ana gündem maddelerinin içinde çevre ve küresel ısınma önemli bir yere sahiptir.)
Pazartesi günleri 15 günde bir Açık Gazete programı içerisinde 09:00-09:30 arasında Semra Cerit Mazlum’un hazırladığı “İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik”.
Cuma günleri 15 günde bir Açık Gazete programı içerisinde 09:00-09:30 arasında Mikdat Kadıoğlu’nun hazırladığı “Havadan Sudan”.
Çarşamba günleri 14:00-14:30 arasında İdil Işık, Kevser Üstündağ, Yeşim Tiryakioğlu’nun hazırladığı “Traji-trafikten Beşerî Trafiğe”.
Perşembe günleri 14:00-14:30 arasında Aysim Türkmen ve Korhan Gümüş’ün hazırladığı “Metropolitika”.
Perşembe günleri 16:30-17:00 arasında Zeki Yemez ve Itır Erhart’ın hazırladığı “Orman ve Civarındaki Faydalı İşler”.
Cuma günleri 15:30-16:30 arasında Deniz Güman’ın hazırladığı “İlkel”.

TRT - RADYO 1:
Mavi Bilye
Yapımcı: Funda CELASUN
Biz büyüdük ve kirlendi dünya”.. İyi de nasıl temizleriz, ne yapar da daha az kirletiriz.. Sosyal, ekonomik, politik olarak çevre kirlenmesi konusunda neler yapıldı, neler yapılacak? Üzerinde yaşadığımız yer küre nasıl bir kritik denge içinde ve bizim bu dengedeki sorumluluğumuz ne? Bu soruların muhatapları ve cevapları MAVİ BİLYE'de.


Nuhun Gemisi
Perşembe günleri saat 14:00 ve 17:05’te Esin Yolçınar tarafından hazırlanıyor. Yeryüzündeki tüm canlıların, dolayısıyla hayvanların doğal çevrenin bir parçası olduğu gerçeğinden hareketle onların ekosistem içindeki önemini ve korunmasının gerekliliğini ortaya koyan Nuh'un Gemisi, bir yandan hayvan sevgisinin başka şeyleri sevmeye engel olmadığını anlatarak sevgi, hoşgörü ve demokratik düşünme gibi kavramları vurgularken, diğer yandan da konuyu kentlilik bilinci içinde sorumluluk, uygarlık, temizlik gibi toplumsal boyutlarıyla ele alıyor. Nuh’un Gemisi'nde hayvanlara dair her şey var : Biyolojik çeşitliliğin korunması, Türkiye'deki ve dünyadaki hayvan zenginliği, yabani hayat, soyu tükenen hayvanlar, ekosistemdeki bozulmalar, sokak hayvanları, denizlerin altındaki yaşam, hayvanlarla ilgili hukuksal gelişmeler, sivil toplum kuruluşlarının çalışmaları, evcil hayvanlar, hayvanlarla ilgili hobiler, edebiyatta, sanatta hayvanlar, insanlar ve hayvanlarla ilgili yaşamdan alınmış ilginç olaylar, öyküler, ünlüler ve hayvan dostları, internette hayvanlarla ilgili siteler... Hayvan dostlarını bekliyoruz...
Yeşil Bakış
Cuma günleri saat 14:00’te Hazırlayan: İlhami Arslan Yerel ve küresel boyutta ağırlığını her geçen gün daha fazla hissettiren çevre sorunlarının ele alındığı programda doğal/fizikî çevre ile tarihi ve kültürel çevreye yönelik tehditlere dikkat çekilerek çözüm önerileri sunuluyor. Karar verme ve uygulama gücünü elinde bulunduranların hemen harekete geçmesi için yapılması gerekenler, çevrenin korunup geliştirilmesine yönelik çaba ve eylemler tartışılıyor.
Toprak, Su, AteşPazartesi günleri saat 14:00’te hazırlayan Şule Yalçıner Günlük yaşantımızı dolduran birçok maddi ve manevi kültür ögesinin tarihi, bu ögelerin hangi toplumsal statüyü yansıttığı, neden alışkanlıklara dönüştüğü ve hayatımızı nasıl etkilediği ele alınıyor. Anadolu’nun günlük yaşam tarihinde bu yolculuk yapılırken, aynı dönemlerde Avrupa’da ve Asya’da durumun ne olduğuna da küçük pencereler açılıp bakılmaya çalışılıyor, aynı zamanda nesnelerin de kültürleri nasıl etkilediği açıklanıyor.
Gündemdeki Enerji Çarşamba günleri saat 14:00’teYapımcı Neşe YeniceDanışman:İTÜ Kimya Metalürji Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr.Filiz Karaosmanoğlu
_________
TAM ZAMANI TRT 2

Her yaştan insanı çevreye karşı duyarlı olmaya çağıran yepyeni program “Tam Zamanı” yeni yayın döneminde çevre dostları için ekrana geliyor.
Yapımını Şerifnur Bakırcı ve Ümmühan Çetin’in gerçekleştirdiği “Tam Zamanı” her hafta farklı bir ünlünün sunumuyla, sizleri çevre bilinci için televizyon başına davet ediyor.
“Çevre ve Toplum”, “Çevre ve İklim”, “Çevre ve Su” gibi ana konularla hazırlanan programın içeriğini ‘Var mısınız?’, ‘Bilginiz Olsun’ ve ‘Sizin Sloganınız’ adlı bölümler oluşturuyor.
Yayın
01.03.2008 14:15 / TRT2
05.03.2008 00:35 / TRT2
-----------------------------------------------------------------------------------
Çevre programlarına sıklıkla yer veren kanalların yayın akışlarına aşağıdaki linklerle ulaşabilirsiniz.

TVNational Geographic Channel : http://turkey.ngceurope.com/watch/
Discovery Channel Yayın Akışı: http://www.ntvmsnbc.com/ntv/discovery/default.asp

Etiketler:

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home

Google
 
Web alterblogalisation.blogspot.com

Alterblogalisation

↑ Grab this Headline Animator