Baska turlu bir sey benim istedigim, Ne agaca benzer, ne buluta benzer; Burasi gibi degil gidecegim memleket, Denizi ayri deniz, havasi ayri hava; Nerde gorduklerim, nerde o bekledigim kiz| Rengi baska,tadi baska. CAN YUCEL

Pazar, Ekim 22, 2006

Feminist Yaklasimlar

Kaynak: BIA haber merkezi
Emine Ozcan

www.bianet.org
Türkiye ve dünyadaki kadın gündemlerini ve bu gündemlerin içinde şekillendiği kültürel ve siyasal alanlara dair kadın bakış açılarını yansıtmayı hedefleyen Kültür ve Siyasette Feminist Yaklaşımlar dergisinin ilk sayısı internet üzerinden yayınlanmaya başladı.
Feminist Yaklaşımlar'ın yayın kurulu üyesi Derya Demirler amaçlarının kadınları ilgilendiren tüm konuların tartışılabileceği bir zemin sağlamak ve bunun yanısıra akademi ile aktivizm arasına örülen sınırların aşındırılmasına katkıda bulunmak olduğunu söylüyor. "Feminist yaklaşım değil yaklaşımlar" Derginin gündemi; hem kadın meseleleri hem de kadınların birebir içinde olup da doğrudan etkilendikleri durumlar üzerine kurulu. Bu bağlamda dergi; daha geniş bir platformu kapsamasıyla feminist yayınlar arasında farklılık gösteriyor.Örneğin ilk sayıda Ortadoğu'da savaşın kadınları nasıl etkilediğine dair bir makalenin yanı sıra kadın bakış açısıyla Ortadoğu'daki savaş politikalarıyla ilgili bir başka makale de yer alıyor. Demirler "Kadın meselelerini bir ya da birkaç başlıkta toplamak yerine çeşitli kadın bakış açılarını yansıtmaya öncelik verdik" diyor.
"'Yaklaşım' değil, 'yaklaşımlar' demeyi tercih ediyoruz; çünkü farklı kültürlerden beslendiğimizin ve kimliklerimizin zengin ve karmaşık bir çeşitlilik içinde inşa edildiğinin farkındayız. "Bu çeşitliliğin kadınlar olarak bizlerin önünde bir engel oluşturmak yerine, bünyesinde cinsiyetçiliği barındıran ayrımcı politikaları daha net görmemizi sağlayarak mücadele perspektiflerimizi genişleteceğini düşünüyoruz.
"Feminist bir kadın projesi Feminist Yaklaşımlar ilk aşamadan itibaren feminist bir kadın projesi olarak tasarlandı. Yayımlanacak materyallerin belirlenmesinden, derginin okuyucuyla buluşmasına değin tüm süreçlerde kadınlar etkinlik gösterdi.Yayın Kurulunu daha önce de feminist çalışmalarda bulunmuş Demirler, Fahriye Dinçer, Özlem Aslan ve Zeynep Kutluata oluşturuyor. Hakemli bir dergi olan Feminist Yaklaşımlar'ın içeriği yayın kurulu ve danışma kurulu arasındaki görüş alışverişiyle şekilleniyor. Kadınlar lehine pozitif ayrımcılık ilkesi gereği kadın ürünlerine öncelik tanınıyor. Makalelerin yanı sıra röportaj, şiir, öykü ve hikayeler de dergide yer buluyor. Demirler'in söylemiyle böylelikle dergi kuru, akademik bir dile hapsolmayarak, kadınların farklı ifade biçimlerinin yansıtılmasına da olanak sağlıyor. Demirler derginin yayın politikasını "Kültürlerin ve kimliklerin çeşitliliğini gözeten antimilitarist ve demokratik bir çizgi" diyerek yorumluyor.
Derginin ilk sayısında neler var? Tanya Reinhart'ın "Her Zaman Kurban- İsrail'in Mevcut Savaşları" başlıklı makalesiyle Shahrzad Mojab'ın "Ortadoğu\'nun Savaş Bölgesindeki Kadınlar: Bölünmüş Dayanışmalar ve Dağılmış Direnişler" başlıklı makalesi İsrail ve Lübnan'da yaşananlara ilişkin.
İpek Çelik'in uluslararası hukuk ve göçmen hukuku uzmanı Asli Bali ile yaptığı söyleşi, 11 Eylül sonrasında ABD'de "güvenlik" politikaları ve insan kakları üzerine.
Karin Karakaşlı'nın "Bir fincan Kapuçino" isimli kısa öyküsü ve Kıbrıslı Neşe Yaşin'in "Kapılar" isimli şiirinin yanı sıra Demirler ve Uğur Demirci'nin avukat Hülya Gülbahar'la yaptığı "Hukuka Rağmen Yasa, Yasaya Rağmen Uygulama" başlıklı söyleşi de derginin ilk sayısında yer bulan çalışmalardan.
Dinçer ve Ülker Uncu'nun gazeteci yazar Duygu Asena'yla yaptıkları "Ayşe'ler Uyanın, Ali'leri Eğitin" başlıklı söyleşileri yayıncılık hayatı ve feminizm üzerine.Demirler projenin çalışmaları sırasında hayatını kaybeden Asena'yı yayınlanmamış bu söyleşi ile de anmak istediklerini söylüyor.
Dinçer ile Kutluata'nın "Afganistan'da Kadın Örgütlenmesi: Afgan Kadınlarının Devrimci Birliği (RAWA)" başlıklı söyleşilerinde geçen yıl Türkiye'ye gelen RAWA üyesi Sahar Saba ile görüşmelerinden oluşuyor.
Dergide yer bulan diğer çalışmalarsa şöyle:Maria Hadjipavlou'nun"Kıbrıslı Kadınlar Arasında: Görünmeyeni Ortaya Çıkarmak ve Görünenle Bağlantısını Kurmak" makalesi, Ebru Sönmez'in "Üç Tarz-ı Siyaset ve Modernite Ekseninde ve Ötesinde Osmanlı Feminizmi" makalesi, Dilek Direnç'in "Sessiz Kızların Kuyuları : Ayla Kutlu'nun "Kadınlar ve Kuyular" Öykülerinde Sessizliğin Kırılışı" öykü incelemesi ve Burcu Yankın ile Songül Tuncalı'nın "Yazmak bir Yanıyla İfşa Etmek Demek..." başlıklı Elif Şafak söyleşisi.(EZÖ/EÖ)* Kültür ve Siyasette Feminist Yaklaşımlar dergisine ulaşmak için tıklayınız. . Dört ayda bir yayımlanan dergideki makaleleri okumak için abone olmak gerekiyor. Tek sayılık abonelik 4 YTL iken yıllık abonelik sadece 10 YTL.

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home

Google
 
Web alterblogalisation.blogspot.com

Alterblogalisation

↑ Grab this Headline Animator