Baska turlu bir sey benim istedigim, Ne agaca benzer, ne buluta benzer; Burasi gibi degil gidecegim memleket, Denizi ayri deniz, havasi ayri hava; Nerde gorduklerim, nerde o bekledigim kiz| Rengi baska,tadi baska. CAN YUCEL

Cuma, Eylül 15, 2006

GD pirinc Avrupa'ya izinsiz girdi.

Cizgi-Vahit Akca
3 Eylul'de Gdo'ya Hayir Platformu'nun ABD'de uretilen ticari pirinçlere yasallasmamis genetigi degistirilmis pirincin karışmış olduğunu belirten basin aciklamasini yayinlamistim. ABD'den Avrupa'ya satilan pirinclerde de GD pirinc bulunfdugu haberleri gelmeye basladi. Fransiz Liberation gazetesinden ve www.swissinfo 'dan derleyip cevirdigim haberleri asagida bulabilirsiniz.
Greenpeace’in Paris’te Tang Frères adli dagitimci tarafinda satilan eristede BT – 63 pirincine rastlanildigini acikladiktan iki hafta sonra Avrupa Birligi LL6001 gdo pirincin Rotterdam’dan AB’ye girdigini acikladi. Henuz resmilesmeyen aciklamaya gore Fransa ve Isvec kendi metodlariyla uyguladiklari testlerdeki numunelerde GDO’ya rastlandi. Fransa’nin uyguladigi 20 testten 12’si negatif,7’si pozitif cikti. Bir testin sonucu hala bekleniyor. Hollanda, yaptigi incelemede Amerika’dan gelen 20000 ton pirincte dunyada ticari olarak satilmasina izin verilmeyen LL601 gdo pirincine rastlandigini acikladi. Ote yandan, Greenpeace’in Almanya’daki indirimli market ALDI’nin reyonlarinda gdolu pirince rastlandigi uyarisi yalanlandi. Alman zincir marketi su ana kadar herhangi bir gdolu urune rastlanmadigini ve sorusturmanin surdugunu soyledi. Liberation’un haberine yorum birakan bir okuyucu, ALDI’nin Almanya’daki web sitesinin “Bon Ri -parboiled rice" adli pirinci satin alan musterilerine urunu geri getirdikleri taktirde comertce odeme yapacagini okudugunu yazdi.

Habere ulasabileceginiz baglanti:
http://www.liberation.fr/actualite/terre/203984.FR.php

Genetigi degistirilmis pirinc Isvicre’yi de vurdu. Ulkenin en buyuk perakendecisi Migros Amerika’dan tedarik edilen pirinclerin Isvicre’de yasak olan gdo izine rastlangidigini dogruladi.
Migros LL601 pirinci koyduklari silolari muhurlediklerini soyledi faka

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home

Google
 
Web alterblogalisation.blogspot.com

Alterblogalisation

↑ Grab this Headline Animator