Baska turlu bir sey benim istedigim, Ne agaca benzer, ne buluta benzer; Burasi gibi degil gidecegim memleket, Denizi ayri deniz, havasi ayri hava; Nerde gorduklerim, nerde o bekledigim kiz| Rengi baska,tadi baska. CAN YUCEL

Cuma, Ocak 30, 2009

ORMANLARIMIZA SAHİP ÇIKALIM

ORMANLARIMIZA SAHİP ÇIKALIM BİRLİĞİ*

BASIN BİLDİRİSİ

28 Ocak 2009

Siyasal iktidarın ormanlarımıza zarar verecek uygulamaların alt yapısını oluşturan 5831 sayılı “Tapu Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmıştır. Böylece;
2B ve 2A uygulamaları,
2B arazilerinin satılması,
verimli tarım arazilerinin yapılaşması,
imar planlarına aykırı kentleşmeler
hukuksal olarak daha da kolaylaştırılmıştır.
Bu düzenleme, Siyasal iktidarın, Anayasanın 44 (Toprak Mülkiyeti), 56 (Sağlık Hizmetleri ve Çevre), 57 (Konut Hakkı),169 (Ormanların Korunması) ve 170. (Orman Köylüsünün Korunması” maddelerine aykırı uygulamalarına dayanak olacak; kentsel ve kırsal yerleşmelerde vurguncu eğilimleri özendirecektir.
***
TBMM’de 15 Ocak 2009 tarihinde kabul edilen ve Cumhurbaşkanı tarafından da onaylanan; 6831 sayılı Orman ve 3402 sayılı Kadastro yasalarında değişiklik yapan, 5831 sayılı Tapu Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’la:
ü “devlet ormanı” sayılacak arazilerin daraltılabilmesi,
ü “2/B arazilerinin” satılabilmesi,
ü “2/A” uygulamasının kolaylaştırılması,
için gerekli hukuksal alt yapı büyük ölçüde oluşturulmuştur.
5831 sayılı Tapu Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun;
1) “Orman kadastro” çalışmaları, 3402 sayılı Kadastro Kanunu uyarınca ormancılık eğitimi almamış, orman ve ormancılık konularında hiçbir uzmanlığı bulunmayan kişilerden oluşturulan “kadastro ekipleri” tarafından da yapılabilecektir. Bilindiği gibi, “orman kadastro” çalışmaları kapsamında yalnızca mülkiyet sınırları belirlenmemekte, herhangi bir yerin çeşitli nedenlerle orman sayılmamasına yönelik kararlar da alınmaktadır. Dolayısıyla, “orman kadastrosu”, “2A” ve “2B” uygulamaları sırasında, “orman” sayılması gereken alanlar çok daha kolay daraltılabilecektir.
2) 5831 sayılı yasada yer verilen “…3194 sayılı İmar ile 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunlarındaki kısıtlamalar dikkate alınmayacaktır.” hükmü, kamu yararına imar düzenlemelerinin yapılabilmesini, çevre sorunları olmayan kentsel yerleşmelerin oluşturulabilmesini ve tarım arazilerinin korunabilmesini olanaksızlaştırabilecektir. Bu nedenle, Anayasamızın 44, 56 ve 57. maddelerine aykırıdır.
3) 5831 sayılı yasada yer verilen “İlgili idarelerce 15 gün içerisinde Kadastro Müdürlüğüne bilgi verilir, bu süre içinde cevap verilmediği takdirde, söz konusu alanların bulunmadığı yönünde cevap verilmiş sayılır” hükmü ise orman alanlarında hak düşürücü olabilecek ve SİT alanlarının dahi ifraz ve tevhidine yol açabilecektir.
Bu nedenlerle, başta Ana Muhalefet Partisi ve ilgili demokratik kitle örgütleri olmak üzere tüm yurttaşlarımızı 5831 sayılı yasanın uygulanmasını yakından izleyerek kamu yararına aykırı uygulamaları kamuoyuna duyurmaya ve durdurulması için yargıya başvurmaya çağırıyoruz.

ORMANLARIMIZA SAHİP ÇIKALIM BİRLİĞİ
YÜRÜTME KURULU
Cafer YÜKSEL
OR-KOOP Genel Başkanı
OSB Sözcüsü

Mustafa YUMURTACI
TOD Genel Başkanı
OSB Sekretaryası

Yücel GÜL
TARIM ORKAM-SEN Genel Bşk.
OSB Yürütme Kurulu Üyesi
Ümit Y.GÜRSES
TEMA Yön. Kur. Başkanı
OSB Yürütme Kurulu Üyesi
Ahmet DEMİRTAŞ
KIRSAL ÇEVRE Başkanı
OSB Yürütme Kurulu Üyesi
Gökmen YALÇIN
Doğa Derneği Temsilcisi
OSB Yürütme Kurulu Üyesi
İLETİŞİM
OSB Sözcüsü
(OR-KOOP) Türkiye Ormancılık Kooperatifleri Merkez Birliği
Adres: Turan Güneş Bulvarı, 55. sokak No: 6
06550-Çankaya-ANKARA
Tel : 0-312-440 64 57
Faks: 0-312-440 47 11
E-mail: info@orkoop.org.tr

OSB Sekretaryası
(TOD) Türkiye Ormancılar Derneği
Adres: Tuna cad. No: 5 / 8
Kızılay / ANKARA

Tel : 0-312-433 84 13
Faks: 0-312-433 84 13
E-mail: ormancilarder@ttmail.com



* Ormanlarımıza Sahip Çıkalım Birliği (OSB), OR-KOOP, TOD, TEMA, TARIM ORKAM-SEN, KIRSAL ÇEVRE ve DOĞA DERNEĞİ’nin yürütücülüğünü yaptığı, 70’i aşkın demokratik kitle örgütünün katılımıyla oluşturulmuş gönüllü bir birliktir. OSB, altı yıldır, ormanlarımıza ve kamusal bir etkinlik alanı olan ormancılığımıza zarar verebilecek düzenlemelerin belirlenmesine, kamuoyunun bu doğrultuda uyarılmasına ve bilgilendirilmesine yönelik çeşitli etkinlikler gerçekleştirmektedir.

Etiketler: ,

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home

Google
 
Web alterblogalisation.blogspot.com

Alterblogalisation

↑ Grab this Headline Animator