Baska turlu bir sey benim istedigim, Ne agaca benzer, ne buluta benzer; Burasi gibi degil gidecegim memleket, Denizi ayri deniz, havasi ayri hava; Nerde gorduklerim, nerde o bekledigim kiz| Rengi baska,tadi baska. CAN YUCEL

Salı, Ocak 20, 2009

ENERJİ TASARRUFU YAPABİLMEK İÇİN 20 YÖNTEM

1. Bir akkor lamba, kompakt fluoresan lamba ile değiştirildiğinde, %80 kadar aydınlatma maaliyeti azalır.

2. Daha fazla ışığa ihtiyaç duyulan bölümlerde çok sayıda düşük güçlü lamba yerine daha yüksek güçlü tek bir lamba kullanarak daha verimli bir aydınlatma sağlayabilirsiniz.

3. Çamaşır makinelerinde harcanan elektrik enerjisinin büyük bir bölümü suyu ısıtmak için kullanılır. Çamaşırlarınızı düşük ısıda yıkayın ve kurutma makinası yerine doğal yöntemlerle kurutun.

4. Lastiklerin hava basınçları düşük olduğu zaman yakıt tüketimi artar. Aracınızın lastik basınçlarını düzenli olarak kontrol edin

5. Aracınızda gereksiz yere ani olarak fren ve gaza basmak benzin tüketimini % 5 arttırır. Camları açık olarak Saatte 100 Km'lik bir hızla otomobilinizi sürmeniz % 4 aşırı yakıt tüketimine sebeb olur.Aracınızı bilinçli kullanın.

6. Binaların yalıtımı ile %25 den %50’ye varan yakıt tasarrufu sağlanması mümkündür. Örneğin radyatörlerden dışarıya doğru olan ısı kaybını önlemek için alüminyum folyo kaplı ısı yalıtım levhaları yerleştirebilirsiniz.

7. TV'ler, DVD oynatıcılar, kablosuz telefonlar, mikro dalga fırınlar, çalışmadıkları zaman da, stand-by modunda enerji tüketmeye devam ederler. Bu enerji, aletin kendi enerjisinin yaklaşık % 5'i kadardır. Bu kaybı önlemek için kullanmadığınız zamanlarda elektronik aletleri fişinden çıkartınız.

8. Kaleroferlerde dereceyi 1 derece azaltmak, ısıtma harcamalarında yılda yüzde 6 oranında tasarruf sağlar.

9. Tasarruflu duş cihazı kullanması ile, sıcak su harcaması ve harcanan enerji sarfiyatı yüzde 50 tasarruf edilir.

10. Saç kurutma işlemi mümkün olduğu kadar havlu ile makina kullanmadan yapılması gerekiyor. Ortalama olarak, bir saç kurutma makinasının 10 dakika çalışması 60 watt’lık bir lambanın 3 saat yanmasına eşdeğer bir enerji tüketiyor.

11. Mikro dalga fırınlarda pişirmen 2-10 dakika, ısıtma ise 10-30 saniyede gerçekleşiyor, bu nedenle geleneksel fırınlara göre yüzde 66 daha az elektrik harcıyorlar.

12. Çamaşırları yıkarken sıcak su yerine ılık su kullanın. Elektrik enerjisinin yüzde 90'ı suyu ısıtmada harcanır. 30-40 derece su sıcaklığı, çamaşır için en uygun sıcaklıktır.

13. Ütü yapmadan önce çamaşırlarınızı düzgün şekilde askıya asın. Bu çamaşırlarınızı ütülerken daha az enerji harcamanızı sağlar.

14. Çamaşırların nemli olarak ütüleyin, buhar ve termostatlı ütülerin kullanılması enerji tasarrufu açısından önemlidir.

15. Yiyeceklerinizi ağzı açık kaplarda pişirmeyin. Kapalı kaplar içinde yemek daha çabuk pişer, dolayısıyla daha az enerji harcanmış olur. Kapaksız kapla yemek pişirirken 3 kat daha fazla enerji tüketirsiniz.

16. Duvar ve tavanlar açık renkli boya ile boyanmalı, dekorasyon eşyaları mümkün olduğunca açık renkli seçilmelidir.

17. Küçük ekranlı televizyonlar büyük ekranlara göre daha az elektrik enerjisi tüketiyorlar. Ses düzeyinin düşük tutulması da elektrik enerjisi tüketimi azaltıyor.

18. Sızıntı yapan bir musluk, yılda 15 metre küp su kaybına neden olduğundan, damlayan muslukları, sifonlar onarılmalı veya değiştirilmeli.

19. Televizyon seyretmek ve video oyunları oynamak yerine doğaya çıkıp yürüyüş yaparak hem daha sağlıklı olabilir hemde daha az enerji tüketmiş olursunuz.

20. Konuyu , kişi olarak ve aile olarak öncelikleriniz arasına alın ve düşünün. Ailecek, enerji / kaynak tüketim azaltımı hedefleri koyun ve bunu ay ay takip edin, çocuklarınız da bu bilinci aşılayın.

Etiketler:

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home

Google
 
Web alterblogalisation.blogspot.com

Alterblogalisation

↑ Grab this Headline Animator