MİLLETVEKİLLERİ KYOTO’YU BİR AN ÖNCE ONAYLASIN!
Konuyla ilgili BirGün’e konuşan Küresel Eylem Grubu sözcülerinden Önder Algedik, Türkiye’nin, sera gazı salımını hızla artıran bir ülke olduğunu belirterek Kyoto Protokolü"ne ilişkin sürecin, artık rafta bekletilemeyecek kadar kritik bir döneme girdiğini ifade etti. Yetkililerin TBMM açılır açılmaz ilk işlerinin Kyoto Protokolü’ne ilişkin yasanın görüşüleceğini belirtmiş olduklarını hatırlatan Algedik, “Hükümet, geçen yıl haziran ayında, "Kyoto"ya taraf olacağım" deyince çok heyecanlanmıştık. Tüm hızıyla termik ve hidroelektrik santral ihaleleri düzenleyen hükümetin yasayı bunca zaman TBMM Genel Kurulu’nda bekletmesi bizi rahatsız etti” diye konuştu.
Algedik, “Kyoto Protokolü’nü Eylül 1998’de imzalayan ilk ülke olan Fiji’den 10 yıl sonra 14 Ekim 2008’de imzalayan Doğu Timor’un ardından muhtemelen 181. ülke olarak taraf olacağız! Tıpkı 1994’de yürürlüğe giren İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesine 2004 yılında taraf olduğumuz gibi” dedi.
‘DURUM UTANÇ VERİCİDİR’
Bu durumun utanç verici olduğunu vurgulayan Algedik, şunları kaydetti:
“Bütün dünya için düşünme ve karar verme zamanı gelen milletvekilleri artık bizi bu utançtan kurtarmalıdır. Tasarının hayata geçmesiyle fosil yakıtlarına enerjide yüzde 75, ulaşımda yüzde 91 bağımlı olma gerçekliğine ‘dur’ deme şansını yakalayacağız. Ortalama yüzde 5,5 yıllık sera gazı salımı artışı ile 2006’da 1990 yılına göre toplam yüzde 95 sera gazı artışındaki birinciliğimize de son verebileceğiz. Sadece kentlerimizin değil, dünyamızın da kirletilmediği bir döneme girme şansı için küçük bir adım atmış olacağız.”
"SULAK ALANLAR HARİTADAN SİLİNDİ"
İklim değişikliği sonuçlarının artık yadsınamaz seviyede dünya ölçeğinde kendini hissettirdiğini belirten Algedik, şöyle konuştu:
“Türkiye"de de, iklim değişikliğinin etkileriyle ilgili belirgin sorunlar yaşanıyor. Tuz Gölü"nün yüzde 80"ini kurudu. Birçok sulak alan haritadan silindi. AB ile ilgili tüm çevre toplantılarında, "Kyoto ne oldu?" diyorlar. Bu sorunun cevabını veremiyoruz. Bugün, dünyada ‘yeşil kentler’ diye bir tartışma var. Bizim haberimiz bile yok. Kyoto"nun geç kalması nedeniyle kirli teknolojileri savunanlar bir adım öne geçti.”
Algedik, “Küresel ısınma ve iklim değişikliği konusunda mücadeleyi sağlamaya yönelik uluslar arası tek çerçeve özelliği taşıyan Kyoto Protokolü’ne henüz taraf olmayan çok az sayıdaki ülkelerden biri de Türkiye’dir” dedi.
ÖZLEM ZORCAN ANKARA
Etiketler: kyoto
0 Comments:
Yorum Gönder
<< Home