Birleşmiş Milletler Küresel Çevre Fonu Türkiye'den proje bekliyor
Misyonunu küresel çevrenin korunması şeklinde tanımlayan GEF, yerel ile küresel çevre sorunları, ulusal ile uluslararası kaynaklar arasındaki bağı kurmayı amaçlıyor. Görevi, idaresi, yönetimi ve iç usulleri, 1992 yılında Rio de Janeiro'da düzenlenen Dünya Zirvesi çıktılarına dayanan GEF, dört odak alandaki -biyolojik çeşitlilik, iklim değişikliği, uluslararası sular ve ozon tabakasının delinmesi- projelere fon sağlayarak küresel çevre faydaları sağlamak amacı ile kurulmuştur. Bu odak alanlara, sonraki yıllarda, toprak bozulması, kalıcı organik kirleticiler (POPs) odak alanları da eklenmiştir.
GEF'in Uygulayıcı Kuruluşları, Dünya Bankası, BM Çevre Programı (UNEP) ve BM Kalkınma Programı'dır (UNDP). Hükümetler büyük ölçekli GEF programından fon temin etmek için doğrudan başvurabilirler. Orta ölçekli GEF projeleri ise, hükümetler, sivil toplum kuruluşları (STK'lar), akademik kurumlar, ulusal ve uluslararası kurumlar ve özel sektör işletmeleri tarafından hazırlanabilir ve GEF desteği için sunulabilir. GEF'in büyük ölçeği 1 Milyon doların üzerindeki destekleri kapsarken, orta ölçeği 1 milyon dolara kadardır.
GEF'in bir parçası olan GEF Küçük Destek Programı (SGP), 50,000 dolara kadar olan projeler için, sadece sivil toplum kuruluşları ve topluluk örgütlerinin başvurularına açıktır.
Etiketler: küresel çevre fonu
0 Comments:
Yorum Gönder
<< Home