Baska turlu bir sey benim istedigim, Ne agaca benzer, ne buluta benzer; Burasi gibi degil gidecegim memleket, Denizi ayri deniz, havasi ayri hava; Nerde gorduklerim, nerde o bekledigim kiz| Rengi baska,tadi baska. CAN YUCEL

Pazartesi, Aralık 01, 2008

Bütçe görüşmelerinde çevre

Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Bakanlığının bütçesiyle alakalı sunumunda, iklim değişikliğiyle mücadele çerçevesinde Kyoto Protokolü'ne taraf olunmasının, önemli bir adım olduğunu söyledi.
Bakan Eroğlu, Eylül 2008 itibariyle düzenli depolama, kanalizasyon hizmetlerine yönelik 293 projeye destek sağlandığını ifade etti.
Dengeli ve sürekli kalkınma için toprak kaynağının doğru kullanımı amacıyla hazırlanan Çevre Düzeni Planlarına hız verildiğini belirten Eroğlu, Türkiye'nin yarısının bu plana kavuştuğunu bildirdi.
Eroğlu, 2005'de yapımına başlanılan 31 ilin içinde bulunduğu 10 Planlama Bölgesine ilişkin 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planlarının tamamlanarak onaylandığını kaydederek, ayrıca, GAP Eylem Planı dahilinde Adıyaman, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Şırnak Planlama Bölgesi Çevre Düzeni Planlarının hazırlanmasının hedeflendiğini vurguladı.
Bakan Eroğlu, 2008-2009 yıllarında ülke genelinin yaklaşık yüzde 65'nin Çevre Düzeni Planı'nın tamamlanacağını kaydetti.
Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilen 14 bölgede, 2002'de gerçekleştirilen proje sayısının 76 olduğunu, bu yıl itibariyle bu sayının 296'ya ulaştığını ifade eden Eroğlu, özel çevre koruma alanlarına önem verdiklerini söyledi.
Eroğlu, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünün, çalışmaları süren, meteorolojik sayısal tahmin amaçlı yüksek performanslı bilgisayar sistemlerinin güncellenmesi projesinin tamamlanmasıyla, meteorolojik uyarı ve tahminlerde, tutarlılık oranının yüzde 90'ların üzerine çıkarılacağını belirtti.
Kısa süreli hava tahminleri ve erken uyarı için 4 ilde meteoroloji radarı bulunduğuna işaret eden Eroğlu, bunlara ek olarak, Antalya, İzmir, Muğla, Adana, Trabzon ve Samsun'da da radar kurulacağını kaydetti.
DSİ'nin 2003'ten bu yana suyla ilgili 457 tesisinin hizmete girdiğini, bu yıl içinde 628 su depolama tesisinin işletmeye açıldığını anlatan Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Büyük su işlerinden 63, küçük su işlerinden 99 olmak üzere, toplam 162 adet barajın inşaatına devam ediliyor. 2008'in sonunda 14 adet baraj ve göletin bitirilmesi veya su tutulması planlanmaktadır. Bütün sektörler dikkate alındığında, bitirilmesi planlanan tesis sayısı 240'tan fazladır. Aralık ayında 2008'de tamamlanan 92 tesisi, hizmete sunmak istiyoruz.
2009'da 7 baraj, 12 sulama ve 4 içme suyu projesi ile 168 adet taşkın koruma tesisinin tamamlanması hedeflenmektedir. 2008 yılı itibariyle sulamaya açılan 5,2 milyar hektarlık alan, ekonomik olarak sulanabilir arazilerimizin ancak yüzde 61'ine tekabül ediyor. İnşaatı devam eden tesislerin sulayacağı alan ise 367 bin hektardır.''
Eroğlu, GAP eylem planı uygulamaya konulmadan önce, GAP bölgesinde 272 bin 697 hektar alanın sulandığına işaret ederek, bu rakamın GAP sulamalarının yüzde 26'sına denk geldiğini, eylem planının sonunda GAP arazilerinin tamamının sulanacağını bildirdi.
Bakan Eroğlu, 2008-2012 yıllarını içeren Sulama Eylem Planı ile bütün illerde sulanacak alanların planlamasını yaptıklarını dile getirerek, içme suyu eylem planı ile bütün Türkiye'nin su ihtiyacının il il planlandığını kaydetti.
DSİ'nin, bugüne kadar yılda 2,7 milyar metreküp su sağladığını, inşaatı süren projelerle yılda toplam 3 milyar metreküp ilave su sağlanacağını bildiren Eroğlu, şu anda Türkiye'nin bütün yerleşim alanlarının su ihtiyacının, yaklaşık 6 milyar metreküp olduğunu söyledi. Eroğlu, inşaatı sürenlerle birlikte 81 ilde 2040 yılına kadar içme suyu probleminin 2012 yılında kökünden halledileceğini belirtti.
Eroğlu, 12 Kasım itibariyle kurulu gücü 23 bin 129 MW olan bin 530 HES projesinin, bin 499'una başvuruda bulunulduğunu anlattı.
Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu, 2002'de 75 bin hektar ağaçlandırma, erozyon kontrolü, rehabilitasyon çalışması yapılırken, 2008'de bu miktarı 400 bin hektara çıkardıklarını kaydetti.
Eylem planı kapsamında 2008-2012 yılları arasında Trakya büyüklüğünde bir sahada; 2 milyon 300 bin hektarlık bir alanda ağaçlandırma, erozyon kontrolü ve orman iyileştirmesi çalışması yapılacağını söyledi.
Eroğlu, bu yıl 400 milyon adet fidan üretildiğini, 2003-2008 yılları arasında 63 kent ormanı kurduklarını, amaçlarının her ilde bir kent ormanı oluşturmak olduğunu anlattı.
Orman yangınları konusunda da bilgi veren Eroğlu, ülkenin yüzde 60'ının orman yangınlarına karşı hassas bölgede bulunduğunu söyledi.
Orman yangınlarına müdahale süresinin 15 dakikaya kadar indirildiğini ifade eden Eroğlu, orman yangınlarıyla mücadele için kameralı yakın takip sistemi kurduklarını, bunu yaygınlaştırmayı amaçladıklarını belirtti.
''Türkiye'de yangınlar çok oluyor'' iddiasında bulunulduğunu kaydeden Eroğlu, ''Bu yangınların sıfır olması mümkün değil. Bunun için insanların eğitilmesi lazım. Yangınların büyük kısmı ihmalden, bir kısmı kasıt, yıldırım düşmesi, elektrik gibi sebeplerden kaynaklanıyor. Orman Genel Müdürlüğü ekipleri bu konuda büyük mesafe kat ettiler, cansiperane çalışıyorlar'' diye konuştu.


14.11.2008
Kaynak: http://www.cevreorman.gov.tr/Haber.asp?hID=1863

Etiketler:

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home

Google
 
Web alterblogalisation.blogspot.com

Alterblogalisation

↑ Grab this Headline Animator