Baska turlu bir sey benim istedigim, Ne agaca benzer, ne buluta benzer; Burasi gibi degil gidecegim memleket, Denizi ayri deniz, havasi ayri hava; Nerde gorduklerim, nerde o bekledigim kiz| Rengi baska,tadi baska. CAN YUCEL

Salı, Ekim 09, 2007

Italya'da GDO için sivil toplum referandumu

İtalya’da GDO karsıtı muhalefet yakın zamanda gerçek bir halk desteği dalgasıyla güçlenecek. İki ay boyunca yapılacak bir çesit referandumda İtalyanlar gdolardan arınmıs tarımsal gıdalardan yana olduklarını acıklamaya davet edilecekler. 11 milyon üyeye sahip 29 dernek tarafından 15 Eylül’de baslatılan bu danışma büyüklügü açısından bir ilk. GDOsuz Italya Avrupa koalisyonu doğa korumacı ve tüketici dernekleri dışında başlıca çiftçi sendikalarını,esnaf ve zanaatkar konfederasyonlarını ve hatta büyük market temsilcilerini de içeriyor.

İnsiyatifi yürütenler 15 Kasım’a kadar bütün ülkede 1600’den fazla gösteri ve etkinlik ile en azından 3 milyon kişinin katılımını bekliyorlar. Sagre adı verilen ve genellikle sonbaharda yörenin bir ürününe yer verilerek gerçekleştirilen köy eğlenceleri duyarlılığı arttırma ve tartışma açısından birer fırsat olacaklar.
Koalisyonun yürütücülerinden Mario Capanna 3 Ekim’de Roma’da yaptığı basın toplantısında şöyle diyor. ’ İnsanlar imza vermekle yetinmiyorlar, sorular soruyor kendi fikirlerini beyan ediyorlar, bu katılımcı demokrasinin en çarpıcı örneği.’
68 öğrenci hareketinin lideri bugünün Genetik Haklar Koalisyonu (biyoteknolojiler üzerine araştırmalar yapan bir grup) başkanı Capanna bu ulusal istişarenin 2001 yılında İngiltere’de düzenlenen ve iki ayda 500 toplantı ve etkinliğin yapıldığı e 37000 anketin toplandığı organizasyondan daha değerli olacağını düşünüyor. Capanne ’ İngiltere’dekini hükümet düzenlemişti sivil toplum değil’ derken İtalya’daki organizasyonun masraflarını 29 dernek eşit olarak karşılayacaklarını ekliyor.
İtalyan kamuoyunda GDOların reddi oldukça yaygın. Ekimi ve açık alanlarda araştırma yapılması yasak. Bir Avrupa yönergesi gıda maddelerinde kabul edilebilir GDO oranını % 0.1 den 0.9 çıkarsa da İtalyan hükümeti güçlü bir politik jestle kanun hükmünde kararname çıkartarak bu oranı şimdilik % 0.1 olarak kabul etti. Koalisyon milyonlarca imzanın gücüyle İtalyan otoritelerinden süresiz bir moratoryum talep edecekler. Teknoloji karşıtı değiliz diyerek kendini savunan Mario Capanna “ Fakat bir transgenik laboratuardan çıkmadan önce tüm sonuçlarını incelemeliyiz” dedi.. Koalisyonun amacı hükümeti ikna etmekten ziyade Avrupa düzeyinde destek almak.
“İtalya mükemmel yerel ürün mirasının kaybolmasını göze alamaz ama bu diğer ülkeler için değer” diyen Capanna Fransız ve Polonya hükümetlerinin daha tedbirliliğe yönelmesini kutluyor. Başkanlığını yaptığı Genetik Haklar Konseyi ABD tarafından Amerikan Tarım Bakanlığı’nca yayınlanan bir rapor üzerinden uygulanan gayrımeşru baskıyı kınadı.
04.10.2007

Jean-Jacques Bozonnet

Le Monde

Ceviren: Barış Gençer Baykan


0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home

Google
 
Web alterblogalisation.blogspot.com

Alterblogalisation

↑ Grab this Headline Animator