Baska turlu bir sey benim istedigim, Ne agaca benzer, ne buluta benzer; Burasi gibi degil gidecegim memleket, Denizi ayri deniz, havasi ayri hava; Nerde gorduklerim, nerde o bekledigim kiz| Rengi baska,tadi baska. CAN YUCEL

Pazartesi, Ocak 29, 2007

Tohum Yaşamdır Forumundan notlar

Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi tarafından 26 Ocak 2007 tarihinde Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde “Tohum Yaşamdır, Şirketlerin İnsafına Terk
Edilemez!” konulu bir forum düzenledi.
Forum notlarını aşağıda okuyabilir, konusmalardan kisa goruntuleri izleyebilirsiniz.
Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Taşdöğen, Çiftçi Sendikaları Konfederasyonlaşma Platformu Sözcüsü Abdullah Aysu, GDO‘ya Hayır Platformu Genel Koordinatörü Levent Gürsel Alev‘in konuşmacı olduğu forumu Istanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık yönetti. Açılış konuşmasını yapan Atalık, Kasım ayında yasalaşan Tohum yasasının köylüler,çiftçiler ve kentliler tarafından yeterince bilinmediğini belirtti. Forum süresince izleyenlerin diledikleri an soru sorabileceklerini söyleyen Atalık, karşılıklı bilgi alışverişinin son dakikalara bırakılmadan forum boyunca etkin olmasını sağladı. İlk konuşmacı Abdullah Aysu, içinde bulunduğumuz durumu 3 ayrı süreç çercevesinde özetledi. 24 Ocak kararları ve IMF talepleri doğrultusunda adına “tarımda yapılanma” denilen ama esasında yapılanmayı dağıtan birinci sürecin çiftçi-devlet bağını kopartmaya yönelik olduğunu; 4522 nolu kanun ile Tarım Satış Birliklerinin elden çıkarılması süreci ile çiftçi-örgüt bağını çözmeye çalışıldığını ve son olarak Tohum yasası ile çiftçinin çiftçilikle bağının kopartılmaya çalışıldığını söyledi.Önümüzdeki günlerde karşı karşıya kalabileceğimiz dördüncü sürecin ise şirketlerin kendi ziraat fakültelerini kurması olduğunu belirtti. Aysu ayrıca üzüm, tütün, fındık, hububat, ayçiçeüi, hayvan yetiştiricileri sendikalarını kurduklarını; zeytin, şeker pancarı, çay sendikalarının da kurulmasıyla konfederasyonlaşmaya gidileceğini izleyicilere aktardı.

Ardından sözü alan Fatih Taşdöğen, Tohum Yasasının son yıllarda bu coğrafyaya dayatılmış en büyük tehdit olduğunu söyledi ve odalarının diğer örgütlerle işbirliği içinde kapalı kapılar ardında ve meslek odalarının çiftçilerin görüşleri dikkate alınmadan hazırlanmış bu yasaya karsi duracaklarını vurguladı. Yasanın hazırlanmasına 1999 yılında başlandığını, 2002 yılında komisyon ve alt komisyonlardan geri çekildiğini ve 2006 yılında 9. İlerleme Raporu altında sanki Avrupa Birliği’nin bir dayatmasıymış gibi geçirildiğini ifade etti. Taşdöğen, 8 Kasım 2006 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş olan 5553 sayılı Tohumculuk Kanununun detaylarını paylaştı ve yasada özellikle denetim (8.md), sertifikasyon (6.md) üretim (5.md) ve ticaret (7.md) süreçlerinin Bakanlığın öngördüğü koşullarda kısmen veya tamamen birliklere devredilebileceğini belirtti. Birliklerden kastın tohum üreticileri endüstrisi olduğunu vurguladı. CHP tarafından verilen bir dilekçe ile Anayasa Mahkemesine yasanın iptali için başvurulduğunu ve sonucun beklendiğini soyledi.

Forumun devamında konuşan Levent Gürsel Alev, devletin yukarıda bahsedilen süreçlerden bu yasa ile vazgeçtiğini, bunları TURKTED’e,bes büyük şirketin hakim olduğu bir tohumcular birliğine, devrettiğini ve hatta çiftçilerle olan anlaşmazlıklarda hakemlik görevini bu birliğe verdiğini anlattı. Dünyada çiftçilerin %80’i hala kendilerine ayırdıkları tohumlarla tarım yapıldığını ve bu devirle bunun imkansız hale geleceğini belirtti. Ülkemizde uygulanan tarım politikalarinin ekolojiye, biyoçeşitliliğe ve genetik kaynaklarımıza uygun olmadıgını savunan Alev, konusmasinin devamında Ekonomist dergisinin “3-9 Aralık sayısında yayinlanan habere dayanarak uygulanacak teşvik politikalarının carpıklığını gösterdi ve küçük üreticilerin tasfiyesinin önümüzdeki on yıla damgasını vuracağını söyledi.

Zaman zaman konuşmacılara yöneltilen sorularla zenginleşen forum, 1938 ve 1949 yılı mezunu ziraat muhendislerinin tartışmadan duydukları memnuniyeti belirtmeleri ve geçmişten bazı hatıralarını anlatarak yeni kuşaklardan mücadeleye devam etmelerini istemesiyle son buldu.

1 Comments:

Blogger osquée said...

disiplinlerarası sanat konusunda oluşturulmaya çalışılan bir blog: intermediaclass.blogspot.com
bekleriz

10:33 ÖS

 

Yorum Gönder

<< Home

Google
 
Web alterblogalisation.blogspot.com

Alterblogalisation

↑ Grab this Headline Animator