Praksis Sempozyumu
Şimdiye kadar temel olarak yayın faaliyeti yürüten Praksis, bundan böyle Türkiye’nin güncel sorunlarına tarihsel materyalist perspektiften müdahalede bulunmak amacıyla başkaetkinlikler de düzenlemeyi amaçlıyor. Bu kapsamda yapacağımız ilk sempozyum, “Milliyetçilikler: Irkçılık ve Faşizmin Güncelliği” başlığını taşıyor. Aşağıda tanıtım metnini veorganizasyon takvimini bulacağınız bu sempozyum için değerli katkılarınızı bekliyoruz.
Praksis Sempozyumu-2007 Düzenleme Komitesi
www.praksis.org
Praksis Sempozyumu-2007Milliyetçilikler: Irkçılık ve Faşizmin Güncelliği
İçinde bulunduğumuz süreçte, milliyetçilik ve ırkçılık kavramlarının hem Türkiye’de hem de dünyada giderek daha önemli hale geldiğine tanık oluyoruz. Gerek gündelik hayatta artan milliyetçi ve ırkçı şiddet, gerekse siyasi hareketlerin ve partilerin gün geçtikçe daha fazla milliyetçileşmeleri, konunun güncel önemini ortaya koyuyor. Özellikle dikkat çeken bir nokta ise milliyetçiliğin ve ırkçılığın, solun pek çok kesiminde de önceki dönemlere göre daha yoğun ve farklı biçimlerde tartışılmaya başlamış olması. Diğer taraftan, Batının liberal demokrasilerini de kapsayan bir şekilde devletlerin otoriterleşme eğilimi içinde olduğu bir dönemdeyiz. Bu durum, hem güvenlik ve terör gibi başlıkların ön plana çıkarılmasıyla hem de temsili demokrasinin kurumlarının yeni bürokratik aygıtlar ve işleyişler yardımıyla etkisizleştirilmesi süreciyle bir arada gidiyor. Tüm bu gelişmeler ise, faşizmi yakıcı bir sorun olarak gündemde tutma gereğine işaret etmekte. 2007 Baharında düzenleyeceğimiz bu sempozyumla milliyetçilik, ırkçılık ve faşizm konularını pek çok yönüyle ele almayı ve Türkiye için güncellik arz eden bu sorunlara tarihsel materyalist perspektiften açılımlar getirmeyi amaçlıyoruz. Bu sempozyumda yer alacak bildirilerden yapılacak bir seçki daha sonra Praksis’in ayrı bir sayısı olarak yayımlanacaktır.Sempozyumda temel olarak aşağıdaki altbaşlıklarla ilgili konulara yer verilecektir:
1) Günümüzün Egemen Milliyetçilik Kuramlari ve Eleştirileri
2) Faşizm ve Neofaşizm
3) Üretim İlişkileri, İdeoloji ve Irkçılık
4) Ulus Sorunu ve Marksizm
5) Antiemperyalizm, Enternasyonalizm ve Milliyetçilik
6) Türkiye Solu, Kemalizm ve Milliyetçilik
7) Dünden Bugüne Kürt MeselesiÖnemli TarihlerBildiri özetlerinin gönderilmesi için son tarih: 1 Ocak 2007Kabul edilen bildirilerin ilanı: 15 Subat 2007Bildiri metinlerinin gönderilmesi için son tarih: 1 Nisan 2007Sempozyum tarihi: Mayıs 2007Praksis Sempozyum Sayısının yayın tarihi: Temmuz 2007Sempozyumla ilgili duyurular ve bildiri özetleri için lütfen Praksis web sitesini ziyaret ediniz.İletişim: sempozyum2007@gmail.com
0 Comments:
Yorum Gönder
<< Home