Baska turlu bir sey benim istedigim, Ne agaca benzer, ne buluta benzer; Burasi gibi degil gidecegim memleket, Denizi ayri deniz, havasi ayri hava; Nerde gorduklerim, nerde o bekledigim kiz| Rengi baska,tadi baska. CAN YUCEL

Cumartesi, Ağustos 05, 2006

Esmer'den Mehmed Uzun ve Diyarbakir ozel sayisi

Daha özgürlüğün tadını çıkaracağız / Daha aşık olacağız / Daha uzun cümleler kuracağız
GEL BU ELi SAYMAYALIM!


ESMER’DEN MEHMED UZUN VE DİYARBAKIR ÖZEL SAYISI!
Aylık olarak yayınlanan Popüler Kürt Kültürü Dergisi ESMER’in Ağustos sayısı çıktı. Ağustos sayısının kapak konusu MEHMED UZUN ve DİYARBAKIR! Bir süre önce İsveç’ten gelip Diyarbakır’da tedavisini devam ettirme kararı veren Mehmed Uzun’a ayrılan dergide, çok özel Mehmed Uzun söyleşileri, Mehmed Uzun ve edebiyatı üzerine yazılan onlarca makale ve Diyarbakır yazılarıyla dolu. İşte Ağustos ESMER’inden bazı başlıklar.


ÇOK ÖZEL SÖYLEŞİLER
-- “ey yüzünden ilham, varlığından güç aldığım...”
Mehmed Uzun’un eşi Zozan UZUN sadece ESMER’e konuştu: “Evlendikten sonra da Mehmed diye çağıramıyordum kendisini. Çok zor geliyordu ismini söylemek. Ben ona “Pısmam” (Amcaoğlu) o bana “Dotmam” (Amcakızı) der.”
-- “Benim inatçı kuzenim”
Celal Uzun… Mehmed Uzun’un amcazadesi ve kayınpederi… Veni Vidi Hastanesi’nin teras katında, her gün kurulan küçük çaplı meclislerin sessiz, saygın “ru sıpi”si… Celal Uzun, Mehmed Uzun ve Siverek’i anlattı…
-- O müthiş bir çalımcıdır!
Mehmet Uzun tanıklığının satır başlarından birisi de İbrahim Güçlü’dür. Kavgaların, kırgınlıkların, eleştirilerin ve elbette beğenilerin bir koştuğu günlerdeki pek çok bilinmeyeni İbrahim Güçlü anlattı.
-- Tomê Mehmed
Yazarlığının kökeninde Teksas-Tommiks yoksa bile etkisi yadsınamaz Mehmed Uzun’un. Zira bir dönem Tommiks karakterinden hareketle Tomê Mehmed bile denirmiş üstada. Daha çocukken okul sıralarında, mahalle aralarında başlayan dostluklarını bu günlere getiren ve kaderin hastanede doktor ve hasta olarak karşılaştırdığı iki arkadaşın hikayesini Dr. Adem Avcıkıran anlattı.
-- Doxtorê mên ê delalOtobiyografisinde yazdığı gibi “Benim bölgemden zeka ve deha kovuldu” derken bu kez yanılacaktı. Mehmed Uzun, hormonlu bir ülkenin tıbbının cevap veremediği hastalığına çareyi, boynu bükük bir halkın çocuğunun kollarında buldu. Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesine bağlı Kundo köyünden çıkıp dünyada alanında uzman bir hekim olmuş Mahmut İlhan’ın… Celali aşiretinin sürgün verdiği topraklardan yetişmişti ya, ‘Kekê Meheme’nin derdine de ilk o koşacaktı. Doktoru Mahmut İlhan ESMER’e konuştu!
-- Uzun tek başına edebi bir kanundur
Biri yazar, biri çevirmen… Profesyonel bir ilişki neticesinde gelişen bir dostluk ve ardından oluşan akrabalık bağı… Üçayak üzerine kurulu sağlam bir yapı inşa etmişler ikisi de. Ana dillerinden süzerek Türkçe’ye kazandırdıkları romanları ile büyülenmiş bir okuyucu kitlesi yarattılar kısa zamanda. Yayın danışmanımız Muhsin Kızılkaya, kitaplarını çevirdiği ustamız, yazarımız Mehmed Uzun’un kitaplarının sizlere ulaşıncaya kadar geçirdiği badireleri anlattı.
-- Dünyanın en iyi ağabeyi
Uzun ailesinin en küçük üyesi Mahmut Uzun. Mehmed Uzun’un Diyarbakır’a geliş hikâyesini
anlatırken artık daha güçlü ve daha inançlı. Abisinin tedaviye olumlu yanıt vermesi herkes
gibi onu da ümitvar kılmış. Oradan oraya koştururken yüzündeki inanç rahatlıkla algılayabileceğiniz belirginlikte. Küçük kardeş Mahmut Uzun abisi için çırpınırken üzerine basa basa “O dünyanın en iyi ağabeyi” diyor.
Kızı ZERYA UZUN’dan MEHMED UZUN’a ESMER aracılığıyla mektup:
Baba;
(…) Baba az kaldı, biraz daha sabret, her şey iyi olacak. Hadi kalk lo! Seni çok özledim. Seni çok seviyorum.
Kızın / Zerya UZUN.
MEHMED UZUN’U YAZDILAR
Ahmet Kahraman: Mehmed’in Yarası…
Fırat Ceweri: Ülkesinde bile olsa Mehmed Uzun ölmemeli
Sedat Yurttaş: Bir dil ustası
Yılmaz Erdoğan: Dosdoğru adam, dosdoğru yerde
Hasip Kaplan: Kekê Mihemed’in başkaldırısı
Ahmet Uzun: Abim Mehmed
Selim Temo: Çıkan kısmın özeti
Keya İzol: Yaşarken ölümsüzleşmek
Muharrem Erbey: Sözün büyücüsü ve Kürt dilini dirilten yazar
Reyhan Çiçek: Dilekler milyon oldu
A. Kadir Konuksever: Tek Beden’in yakışıklısı
Kemal Varol: Yirmi yıl sonra Diyarbakır
Bijen Suhrab: Yayın hayatı
Müslüm Yücel: Gecikmiş bir mektup
Evrim Alataş: Bir yenilmeme hikayesi
Salih Bolat: Diyarbakır’da bir dengbêj
Şeyhmus Diken: Dicle’nin Sesi’nin öncesi
Naci Sapan: Uzun’a uzunca bir merhaba
Mehmet Zahir: Dil, kültür ve millet olguları ışığında Mehmed Uzun
DİYARBAKIR’I YAZDILAR
Ahmet Tulgar: Akşam sefası
A. Hicri İzgören: Esmer sevgilim
Lal Laleş: Amed’te neşriyat ve Apê Mûsa’nın kaygıları
Musa Anter’den hiçbir zaman eskimeyecek bir yazı: Mizgefta mezin
- Bütün yazarlarımız Mehmed Uzun ve Diyarbakır'ı yazdı!- Bütün söyleşilerimiz Mehmed Uzun üzerine oldu!- Bütün fotoğraflarımız çok özel Mehmed Uzun fotoğrafları...- Bütün şiirlerimiz Mehmed Uzun için...- Bütün bir dergiyi Mehmed Uzun'a ve geldiği Diyarbakır'a ayırdık...
www.esmerdergisi.com
posta@esmerdergisi.com

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home

Google
 
Web alterblogalisation.blogspot.com

Alterblogalisation

↑ Grab this Headline Animator