Baska turlu bir sey benim istedigim, Ne agaca benzer, ne buluta benzer; Burasi gibi degil gidecegim memleket, Denizi ayri deniz, havasi ayri hava; Nerde gorduklerim, nerde o bekledigim kiz| Rengi baska,tadi baska. CAN YUCEL

Cuma, Mart 04, 2005

Google bizi yutacak mi ?




Internet uzerinde her ne ararsam google’da aradigim için kendisine toz kondurmuyordum. Alterblogalisation’u yaparken arama motoru seklinde baslayan bu isin boyutlarinin nerelere varabilecegini bir kaç somut ornekle gordum. Soyle ki: Bu bloga evsahipligi yapan www.blogger.com sitesi google tarafindan satin alinmis. Herhangi biri kendi blogunu blogger.com uzerinden yapilandirirken su veya bu sekilde google’in « hizmetleri ile » karsilasiyor. Ustelik bu hizmetler isimizi kolaylastiriyorlar, yararlilar ve en onemlisi ucretsizler. Kendinizi tanittiginiz bolumde « Alisveris listesi » ve « Istek listesi » olusturabiliyorsunuz.. Birincisinde satin almak istediginiz urunleri listeliyorsunuz Google size bu urunlerin nerede ve hani fiyata satildigini buluyor. Ikinci liste ise bu urunleri size hediye etmek isteyen arkadaslariniz olabilecegi fikrinden hareketle dusunulmus. Bir çesit bekledigim hediyeler listesi. Bu hizmeti Google’in Froogle adli yan sirketi veriyor. Eksi sozluk’ten cadd adli yazar bu hizmetin yakin zamanda « google local » ile birlestirilerek yerel alisverisler için bile google’a girilecegini soyluyor.

Bloglar ve web siteler için google’in diger bir hizmeti de Ad Sense. Ana sayfaniza iki uç adet reklam konuyor. Blogu ziyaret edenler reklam baglantisina tiklarlarsa belirli bir miktar pay aliyorsunuz. Google’da reklamverenlere sizin blogunuzda yer satiyor. Zekice bir strateji.
Varolan sitelerle birlikte hergun yaratilan bloglara reklam alarak hem reklam pastasini buyutuyor hem gelirini arttiriyor. Tabii ki google’in hizmetlerinin bir bedeli var ama bilginin depolanmasinin ve siniflandirmasinin bu sekilde duzenlenmesinin piyasanin totaliter mantigi ile yapilmasinin tehlikeli oldugunu dusunuyorum. Google kapisindan geçmeden bilgiye ulasmak onu birakin pizza ya da kitap ismarlamak giderek zorlasacak gibi gozukuyor.

Son dakika notu: Google artik bir fiil olarak kullanilmaya baslamis.Ornek: I googled X today.

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home

Google
 
Web alterblogalisation.blogspot.com

Alterblogalisation

↑ Grab this Headline Animator