Baska turlu bir sey benim istedigim, Ne agaca benzer, ne buluta benzer; Burasi gibi degil gidecegim memleket, Denizi ayri deniz, havasi ayri hava; Nerde gorduklerim, nerde o bekledigim kiz| Rengi baska,tadi baska. CAN YUCEL

Cuma, Mart 31, 2006

I. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali

Turkiye'nin ilk uluslararasi isci filmleri festivali 1-7 Mayıs 2006 tarihlerinde gerceklestirilecek. Festivalin düzenleme komitesinden Tufan Sertlek ile yaptigimiz e-soylesiyi asagida bulabilirsiniz.
İşçi Filmleri Festivali fikri nasıl doğdu ve gelişti ?
Dünyada 1994 yılından itibaren Amerika Birleşik Devletleri’nde Laborfest adı ile Kore’de de 1997’den itibaren ve bazı ülkelerde de son birkaç yıldır benzer kapsamda ve içerikte festivaller vardı. Türkiye’de de benzer bir festivalin yapılması kararında dünyadaki örnekleri etkili oldu diyebiliriz.
Organizasyonu kimler üstleniyor ? İş bölümünden bahsedebilir misiniz ?
Festival Disk Basın-İş, Sine-sen sendikaları ile halkevleri ve sendika.org tarafından gerçekleştiriliyor. Düzenleme komitesinde sendikalardan, sinema sektöründen akademik dünyadan ve meslek örgütlerinden toplam 35 kişi var.
Festival başlangıcı önemli bir güne denk düşüyor. Bunu nasıl açıklarsınız ?
İşçi filmleri festivali 1 Mayıs işçi ve emekçi bayramının olduğu haftada gerçekleştirilmeli görüşü genel kabul gördü.
Festival ile hangi kesimlere ulaşmayı düşünüyorsunuz ?
Özellikle işçilere sonra dünyada neler olup bittiğini öğrenmek isteyen herkese film üretmek isteyen hala üreten herkese ulaşmak istiyoruz. Festivalin isminin işçi filmleri olması izleyicilerin işçi olmasından değil, fılmlerin konularının emek ve işçi ile ilgili olmasından geliyor.
Festivali Istanbul ve Ankara’da duzenleyeceksiniz. Programlar ayni mi olacak ? Gosterim yerleri belirlendi mi ?
Filmler İstanbul’da Fransız Kültür Merkezi, Yeşilçam Sineması ve Halkevleri sinema gösterim salonu ; Ankara’da Ekin Kültür Merkezi’nde gosterilecek. Programların aynı olması planlandı.
Film gösterimlerinin yanı sıra etkinlikler düşünüyor musunuz ?
Evet. Atölye yapacağız. Film üretme üzerine uygulamalı eğitim verecegiz. Paneller yapacağız. Ruhi Su Dostlar Korosu’nun da katılacağı bir açılış gecesi yapacağız.
Yerli film gösterimi ne oranda olacak ? Belirlenen bir kaç film (belgesel veya sinema filmi ) ismi söylebilir misiniz ? Toplam 30 adet film gösterilmesi planlanıyor. İzin süreçleri tamamlanmak üzere olduğu için tamamının ismini veremiyorum ama nisan ayı başında kesin liste elimizde olacak. Aşağıdaki kapsamda filmlerimiz olacak.

•Uluslararası Belgeseller : 12 değişik ülkeden 16 Film
•Türkiye’den Belgeseller: 5 adet yerli belgesel film
•Uluslararası Uzun Metrajlı Filmler: 5 farklı ülkeden 5 film
•Türkiye’den Uzun metrajlı Filmler: 3 adet Türk İşçi filmi
Açıklamanızda çeşitli özel gösterimlerden bahsediyorsunuz ? Bunu biraz açabilir misiniz ?
Hava durumuna bağlı olarak açık havada gösterimler düsünüyoruz. İşçi semtlerinde veya sendikalarda da gösterimler planlanıyor.
Program son halini ne zaman alabilir ?
Nisan ayında son hali açıklanacak. Ancak dileyenler www.laborfest.sendika.org adresinde ayrıntıları takip edebilirler.
Katkıda bulunmak isteyenlere önerileriniz nelerdir ?
Öncelikle çevrelerine festivali duyursunlar ve ücretsiz gösterimlerimize katılsınlar. Ayrıca halkevleri film üretme atölyesi kuruldu. Bu atölyede Mayıs ayı sonundan itibaren ucretsiz kurgu ve video editing kursları verilecek. Bu atölye ile üretimlerini paylaşabilirler.
İletişim adreslerini söyleyebilir misiniz ?
Festivalin internet sitesi www.laborfest.sendika.org adresinde her türlü bilgi bulunmaktadır. Ayrica http://www.halklevleri.org.tr/ adresinden de iletişim kurulabilir.
Eklemek istediginiz bir sey var mı ?
Tesekkurler.

1 Comments:

Anonymous Adsız said...

Nice and Impressive blog.

1:18 ÖS

 

Yorum Gönder

<< Home

Google
 
Web alterblogalisation.blogspot.com

Alterblogalisation

↑ Grab this Headline Animator