Baska turlu bir sey benim istedigim, Ne agaca benzer, ne buluta benzer; Burasi gibi degil gidecegim memleket, Denizi ayri deniz, havasi ayri hava; Nerde gorduklerim, nerde o bekledigim kiz| Rengi baska,tadi baska. CAN YUCEL

Cuma, Ekim 26, 2007

Zarfsız mektuplar






"...koğuşlarda geçmişin duvarlara kazınmış acıları..rutubet ve iş kokularının, geçmişi unutturmamacısına ve inatla mapusluğa devam edişi... duvarlardaki yazılar ve hala kazınmamış gazete küpürleri..tavana yakın bir yerdeki askılık! görüş penceresindeki o yüz ne kadar derin... kapkaranlik bir odada, küçüçük insanciklarin zulmüne karsi dev gibi büyüyen apaydınlık bir yürek...voltalardan yükselen kahkahalar, bilmem kac metre karegökyüzü.. “dışariya ucurulan zarfsız mektuplar”.. dörtduvar arasında yaratılan koskoca bir dünya...bugün sımsıcak ve iç burkan bir gerçekligi ama hala umudu yansıtıyor..." Vahit Akça
ANKARA MERKEZ KAPALI CEZAEVI’ndeydik…Karikatürcüler Dernegi ile Mimarlar Odası AnkaraSubesi’nin ortaklasa düzenlediği ADALET VEDEMOKRASI konulu karikatür sergisi 20 Ekim’de açildi,cezaevinde karikatür atölye çalismalari da yapildi… Bir çok ünlü sanatçi, siyasetçi, bilim adami vegazetecinin özellikle TCK’nin 141-142 nci maddelerininyürürlükte oldugu dönemlerde ve 12 Mart, 12 Eylülantidemokratik / baski süreçlerinde mahkumiyetiniçektikleri ünlü Ankara Merkez Cezaevi (Ulucanlar),Ekim ayinda sanatsal etkinlikler için degerlendirildi.Cezaevi, 2007 yili basinda hükümlülerin Sincan F TipiCezaevine naklinden sonra, Mimarlar Odasi AnkaraSubesi’nin girisimiyle Haziran ayinda sanatsaletkinliklerin yapildigi mekana dönüstürülmüstü. Ulucanlar - Ankara Merkez Cezaevi’nin bosaltilmisbölümünde 20-21 Ekim 2007 tarihlerinde, Karikatürcüler Dernegi üyelerinin katilimiyla “Adaletve Demokrasi” konulu bir karikatür sergisi açildi vekarikatür atölye çalismalari yapildi.Atölye çalismasina ve sergi açilisina KarikatürcülerDernegi'nden Metin Peker, Aziz Yavuzdogan, AskinAyrancioglu, Akdag Saydut, Tonguç Yasar, Hasan Seçkin,Köksal Çiftçi, Nuri Bilgin, Ahmet Erkanli, Vahit Akça,Mehmet Aslan, Akin Önder, Erdoğan Ogultekin,Seyit Saatci, Serdar Günbilen, Mustafa Bilgin, BurakErgin, Mehmet Ali Erol, Bülent Okutan katildilar.




Etiketler:

Pazar, Ekim 21, 2007

Sahw ve Churcill- Vahit Akça


Etiketler:

Perşembe, Ekim 18, 2007

Organik Tarım Kongresi



Organik Tarım Kongresi

19-20 Ekim 2007
Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş

AB’ye hazırlık ve uyumda en zorlanacağımız konulardan biri şüphesiz tarım olacak. Türk tarımının verileriyle AB ve gelişmiş dünyanın tarım verileri arasında muazzam farklar var. AB’nin Ortak Tarım Politikası’na (OTP) uyum için büyük değişim ve fedakârlıklar gerekecek. Ancak durumumuz söylendiği kadar kötü değil zira Türkiye’nin kayda değer bir organik tarım potansiyeli mevcut.

Organik tarım herkesin kazançlı çıkacağı bir tarım ve yaşama biçimi. Verimliliği artırmak amacıyla küçük işletmelerin ortadan kalkması ve üretimin mekanize olması gerektiği tezini savunanlar bu dönüşüm sonucunda atıl olacak, milyonlarla telaffuz edilen vasıfsız işgücünün nasıl iş bulacağını ve hayatını nasıl idame ettireceğini hiç hesaba katmıyor. Sanayii işçisi olmaları, onları istihdam edecek artık öyle bir sanayii kalmadığından mümkün görünmeyen ve tek çareleri göç etmek olan bu insan yığınlarının kentlerde ne şartlar altında yaşadığını görüyoruz. Üstüne üstlük Dünya Bankası tahminlerine göre 2010’da 14 milyon yeni iş yaratmış olmamız gerekiyor.

Bu kara senaryoya karşılık organik tarım ve dolayısıyla kırsal kalkınma Türkiye’nin çıkış yolu konumunda. İlgi ve dikkat isteyen organik tarım emek-yoğun bir tarım biçimi. Konvansiyonel tarım 100 işçi çalıştırıyorsa organik tarım 180 işçi çalıştırıyor. Bu tarım biçiminin artı değeri konvansiyonel tarımınkinden kıyaslanamayacak kadar yüksek. Gerçekten de bu beslenme biçimine gelişmiş ülkelerden talep olağanüstü. Bilinçli yurttaş herkesin üretebildiği sası domatesi yemek, kokmayan çiçekleri vazosuna koymak istemiyor. Diğer taraftan organik tarım yaygınlaştıkça, çığ gibi büyüyen çevre sorunlarımıza da çare oluşturacak, yerli tüketicinin de vasıflı ürün tüketmesini sağlayacak.

Türkiye, insan gücü, toprak kalitesi, 11.000’den fazla endemik türle zengin biyolojik çeşitliliği, iklimi ve asırlık bilgi birikimine rağmen organik tarımda son derece zayıf bir konumda. Ancak elimizdeki olanaklar ve AB hazırlık dönemi bu konumdan hızla kurtulmamızı sağlayabilecek fırsatlar. Nitekim Türkiye elindeki olanakları iyi değerlendirerek bir nevî organik ürün ambarı haline gelebilir.

1985’te sadece sekiz üründe yapılan organik tarım bugün iki yüz iki üründe, 13.000 üretici tarafından, 100.000 hektar aktif alanda ve yıllık 300.000 ton kadar yapılıyorsa da organik tarım toplam tarım üretiminin binde biri seviyesinde seyrediyor. Üretimin neredeyse tamamı AB’ye ihraç ediliyor ancak ülkenin bundan kazancı çok az. 25 milyar dolarlık pazarda Türkiye’nin payı 37 milyon dolar. Organik ürünlerin yıllık içpazar payı ise sadece 3 milyon dolar civarında.

***

Türkiye’nin bu potansiyeli uluslararası kuruluşlar tarafından da kaydediliyor. Nitekim Ekim 2004 tarihli OECD Türkiye Raporu, adını vermeden organik tarım ve kırsal kalkınmanın önemine dikkat çekiyor: “İşgücünün %30’dan fazlası tarım sektöründe istihdam edilmesine rağmen, bu sektör Türkiye’nin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası’na yalnızca %12 oranında katkıda bulunmaktadır. Bu da bu sektördeki düşük verimliliğin bir göstergesidir. Düşük okuma-yazma oranına sahip pek çok çiftçi, modern tarımsal bilgi ve teknolojiye ancak sınırlı şekilde erişebilmekte ve daha çok geleneksel üretim yöntemlerini kullanmaktadır. Türkiye, meyve ve sebze gibi yüksek katma değerli, emek-yoğun ürünlerin üretimini artırmak için çok uygun doğal koşullara sahip olup, özellikle dış piyasalara, hele bu pazarlar daha da açıldığında bu ürünlerin ihracatını artırabilir. Ancak bu potansiyelin gerçekleşebilmesi ve üreticilerin, uygun üretim tekniklerine, yeni çiftçilik teknolojilerine ve piyasa koşullarına dayanan bir ortamda desteklenebilmesi için tarım sektöründeki danışma ve eğitim hizmetlerinin iyileştirilmesi önemli bir unsurdur. Alternatif istihdam ve gelir kaynağı olarak, çiftçilik dışı kırsal faaliyetler de teşvik edilmelidir.”

Ekolojik tarım denince, akla gelen sayısız avantaj arasında ülkemizi çok yakından ilgilendiren bir nokta kuşkusuz bu tarım biçiminin emek-yoğun olması. Araştırmalar üretimin her aşamasında insan emeğinin ne denli gerekli olduğunu gösteriyor : S. Padel & N.Lampkin (eds.) Economics of Organic Farming: An international perspective, CAB International, Wallingford, 1994 / Organik Tarım Ekonomisi: Uluslararası bir perspektif).

Önümüzdeki dönemde, organik tarımın altyapısını ivedilikle oluşturmak; Aralık 2004 tarihli Organik Tarım Yasası’nı organik tarım seferberliğinin ilk ayağı olarak hayata geçmesini sağlamak; hazırlanmakta olan Ulusal Strateji Raporu ve Eylem Planı’nı tamamlayıp hızla son kullanıcılara mal etmek; tarıma verilen ve AB’den verilecek desteklerde ekolojik tarıma öncelik vermek ve en canalıcısı, AB’ye hazırlık çalışmalarında muhataplarımıza ekolojik tarımın önceliğini vurgulamak ülkemize yepyeni ufuklar açacaktır.

Türkiye’nin çiftçi ve köylüsü, modern diye adlandırılan konvansiyonel tarım tekniklerinin yaygınlaşması sonucunda işsiz kalarak ve yerinden yurdundan olarak değil doğduğu yerde organik tarıma yönelerek, bu tarım biçiminin tüm gereklerini yerine getirmeyi öğrenerek, bilgisayarda organik veri tabanını güncel tutarak, büyükbaş hayvanının doğumdan itibaren şeceresini kayda geçirerek modernleşmeli.

***
























ORGANİK TARIM KONGRESİ PROGRAMI

Cuma 19 Ekim 2007

8.00 Kayıt

9.00 Hoş geldiniz konuşmaları :
Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü
Dr. Cengiz Aktar Proje Koordinatörü
Levent Erkan ‘Türkiye için Organik Tarım projesi’ DeLeeuw Int.
Ulrike Hauer Avrupa Komisyonu, Ekonomik İşler Müsteşarı

Açılış konuması :
Sayın Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker

9.30 Açılış Oturumu – Türkiye’nin zenginliği FAZIL SAY SALONU
Başkan Victor Ananias – Raportör Damien Dessane

Türkiye’nin yabanî biyoçeşitliliği,
(Wild biodiversity of Turkey);
Dr.Güven Eken, Doğa Derneği, İstanbul

‘Sertifikasız organik’ ürün potansiyeli ilk değerlendirmesi,
(Organic by default, a first evaluation);
Prof.Dr. Alper Güzel ve Doç. Dr.Kürşat Demiryürek, 19 Mayıs Üniversitesi, Samsun

Mayınlı arazilerin değerlendirilmesi,
(Landmined territories converted to OA);
Dr. Şeref Oğuz, Ekonomist, İstanbul

Türkiye’nin yaban hasat potansiyeli,
(Turkey’s wild harvest potential);
Mehmet Gökmen, Buğday Derneği, İstanbul

Muğla’nın yerli meyve mirası,
(Rediscovering the local fruit species, case of Muğla)
Dr. Füsun Ertuğ, Meyve Mirası Çalışma Grubu, Muğla


15.00 Öğleden sonra oturumları - Fırsatlar

Çalıştay I – Organik Tarım ve Sürdürebilirlik A 207 DERSLİĞİ
Başkan Ömer Madra – Raportör Barış Baykan

Küresel ısınmayla mücadelede ekosistem yaklaşımıyla tarımda sürdürülebilir kaynak
kullanımı,
(Sustainable resource management within ecosystem approach to halt global warming);
Huriye Kara, Alata, Mersin

Organik Tarım Türkiye’yi doyurabilir mi ?
(Can organic farming suffice to feed Turkey ?)
Dr. Yonca Demir, Bilgi Üniversitesi, İstanbul

HNV farming and OA: Central plank in a strategy to meet obligations
under the Convention on Biological Diversity,
(Yüksek doğal değeri olan tarım ve OT: Biyoçeşitlilik Sözleşmesi hedeflerine ulaşmanın
temel öğeleri);
Dr. Tamsin Cooper, IEEP, Londra

Climate change and energy efficiency on organic food and farming systems,
(İklim değişikliği ve OT’de enerjinin etkin kullanımı);
Damien Dessane, ‘Türkiye için Organik Tarım projesi’, Ankara


Çalıştay II – Kırsal kalkınma A 206 DERSLİĞİ
Başkan Şeref Oğuz – Raportör Cansın Arslan

Agricultural reform implementation in Turkey, a view of the World Bank,
(Türkiye’de tarım reformu uygulaması, Dünya Bankası bakışı;
Halil Agah, Kırsal Kalkınma Uzmanı, Dünya Bankası, Ankara

TaTuTa,
(The Ta-Tu-Ta experience);
Güneşin Aydemir, Buğday Derneği, Çanakkale

Ekolojik Tarım Turizmi,
(Organic agriculture and tourism);
Lale Çelik ve Melise Pınar, Koç ve Marmara Üniversiteleri, İstanbul

Türkiye’den altı iyi örnek, Gürsel Tonbul çiftliği Kirazlı, Ahmet Kizen çiftliği Yanıklar,
Samsun girişimi, Terme Birliği, Afyon Başmakçı Gül Kooperatifi ve Rapunzel
Tekelioğlu çiftliği,
(Six best practices from Turkey);
Şebnem Eraş, Buğday Derneği, Çanakkale

Zeytincilik Sektöründe Organik Tarım ve Kırsal Kalkınma: Fırsatlar ve Kısıtlar,
(OA and rural development in olive industry: Opportunities and Constraints);
Dr. Evren Güldoğan, Ekonomist, İzmir


Çalıştay III – Pazarlar FAZIL SAY SALONU
Başkan Atila Ertem – Raportör Ermelinda Kanushi

Dünyada OA pazarı,
(Global OA markets);
Doç.Dr. Mehmet Arda, Galatasaray Üniversitesi, İstanbul

AB’nin OT pazarına uyum,
(Harmonization with EU’s organic markets);
Dr. Nisa Mencet, Akdeniz Üniversitesi, Antalya

Standards and trade in organic products by developing countries,
(Gelişmekte olan ülkelerin oraganik ürün ticareti ve standartların önemi);
Dr.Ulrich Hoffmann, UNCTAD, Cenevre

Türk organik ürünlerinin ihracat potansiyeli,
(Export potential of Turkish organic products);
Doç. Dr. Naim Deniz, Bahçeşehir Üniversitesi, İstanbul

%100 Ekolojik halk pazarı deneyimi ve iç pazarda önemi,
(Turkish organic market and the experience of “%100 ecological market experience”;
Batur Şehirlioğlu, Buğday Derneği, İstanbul


Çalıştay IV – İstihdam A 205 DERSLİĞİ
Başkan Haluk Levent – Raportör Melike Hemmami

Benefits of organic farming for employment and rural communities, case of UK,
(Organik tarımın istihdam ve kırsal topluluklara getirileri, İngiltere örneği)
Michael Green, Soil Association, Telaviv

Türkiye’de OT temelli istihdam senaryoları,
(Employment scenarii for Turkish OA);
Figen Ceylan ve Gökhan Kılınç, Ekonomist, İstanbul

AB tarımsal uyumu ve kırsal nüfusun değişimi,
(EU agricultural harmonization and transformation of rural population);
Zeynep Çelen Kuru, Buğday Derneği, İstanbul

OA’da istihdam; Pirinç’te Osmancık-Kızılırmak karşılaştırması,
(A comparison of conventional and organic rice farming with respect of
laborintensiveness);
Satoru Nokano, Shumei International, İstanbul

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Cumartesi 20 Ekim 2007

9.30 Sabah oturumları – Sorunlara çözüm arayışları

Çalıştay V – Dış etkenler A 206 DERSLİĞİ
Başkan Alper Güzel – Raportör Barış Baykan

Can OA co-exist with the GMO’s? Polish case,
(GDO’lar OT ile birlikte yaşayabilir mi? Polonya örneği);
Jadviga Lopata, ICPPC Stryszow, Polonya

Impact of EU harmonization on small scale agriculture - The case of Romania,
(AB müktesebatına uyumun küçük üretime etkisi – Romanya örneği;
Raluca Barbu, WWF Bükreş

OT’da zararlıların yönetimi,
(Pest management in OA);
Prof.Dr. Celâl Tuncer, Selçuk Üniversitesi, Konya

Köy çeşitlerinin kayıt altına alınması ve organik tarım açısından önemi
(Registration of local seeds and its importance for OA);
Hasan Çelen, Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü,TKİB, Ankara


Çalıştay VI – Kaynakların optimizasyonu FAZIL SAY SALONU
Başkan Huriye Kara – Raportör Arek Ferahyan

Su kullanımı bilinci ve OT,
(Correct use of water in OA);
Prof.Dr. Mehmet Ali Ul, Ege Üniversitesi, İzmir

Tarımsal üretim kavramında optimizasyon ve OT;
(Optimization in agricultural production and OA);
Prof.Dr. Ediz Ulusoy, Ege Üniversitesi, İzmir

Seracılıkta Konvansiyonel-Organik karşılaştırması,
(A comparison of conventional-organic greenhouse farming);
Prof.Dr. Sezgin Uzun, 19 Mayıs Üniversitesi, Samsun

Türkiye’de organik havyancılık sürdürülebilir mi?,
Is Turkish animal organic farming sustainable?
Prof.Dr. Faik Kantar, Atatürk Üniversitesi, Erzurum
Prof.Dr. İbrahim Ak, Uludağ Üniversitesi, Bursa

İçmesuyu baraj havzalarında OT ve Samsun Çakmak Baraj Havzası örneği
(OA in drinking water zones, example of Samsun Çakmak dam)
Doç. Dr. Ali Kemal Ayan, 19 Mayıs Üniversitesi, Samsun

Çalıştay VII – Kurumsal gelişme A 207 DERSLİĞİ
Başkan Christopher Stopes – Raportör Hakan Yıldız

Türkiye’de ve AB’de OT mevzuatının son durumu,
(Legislative state of art in EU and Turkey on OA);
Müfit Engiz, TÜGEM, TKİB, Ankara

Türkiye ve AB’nin OT mevzuatı karşılaştırılması,
(A comparative analysis of EU and Turkish legislation on OA);
Çağrı Bağatur, ‘Türkiye için Organik Tarım projesi’, Ankara

EU’s past and new regulation on rural development and organic agriculture;
Consequences for Turkey’s EU harmonization,
(AB’nin mevcut ve müstakbel kırsal kalkınma ve OT yönetmelikleri, Türkiye’nin
uyumuna etkileri);
Dr. Kai Bauer, Avrupa Komisyonu, Ankara

Reorienting agricultural subsidies to OA?,
(Teşvikleri OT’a yönlendirmek?);
Mark Redman, Tarım Mühendisi, Bükreş

Governmental support to organic farming- Bulgarian example,
(OT’a hükümet desteği, Bulgaristan örneği);
Viara Stefanova, Tarım ve Orman Bakanlığı, Sofya


Çalıştay VIII – Kapasite İnşaası A 205 DERSLİĞİ
Başkan Güneşin Aydemir – Raportör Burcu Arık Akyüz

Agro-environmental systems in the EU and Turkish case,
(AB’de doğal değeri yüksek tarım sistemleri ve Türkiye);
Melike Hemmami, Buğday Derneği, Ankara

Anadolu’nun kırsal yaşam bilgisi ve ekolojik bütünlükteki yeri,
(OA and Anatolia’s traditional knowledge);
Solmaz Karabaşa, Kültür Bakanlığı, Ankara

Paydaşların eşgüdüm ve etkileşimi,
(Co-ordination and synergy between partners);
Victor Ananias, Buğday Derneği, Çanakkale

Warsaw Agriculture University,
(Varşova Tarım Üniversitesi);
Dr. Sylwia Żakowska-Biemans, Varşova


15.30 Kapanış Oturumu - Gelecek için stratejiler FAZIL SAY SALONU
Başkan Cengiz Aktar - Raportör Damien Dessane

Developing the organic option in Turkey,
(Türkiye’de organik tarımı geliştirmek);
Christopher Stopes,‘Türkiye için Organik Tarım projesi’, Ankara

Local solutions to global problems, UK and Polish experiences,
(Küresel sorunlara yerel çareler, İngiliz ve Leh deneyimleri);
Sir Julian Rose, ICPPC, Stryszow, Polonya

Geleceğin tohumları, Türkiye’de organic tarım
(Seeds for the future, Organic farming in Turkey);
Victor Ananias




Etiketler:

Salı, Ekim 16, 2007

Dünya Gıda Günü- Vahit Akça


Etiketler:

Pazar, Ekim 14, 2007

Kuraklık sempozyumu

KURAKLIK SEMPOZYUMU'NA DAVET...
Türkiye Yeşilleri ve Heinrich Böll Stiftung Derneği tarafından düzenlenen Kuraklık Sempozyumu: İklim Değişikliğinin Türkiye Üzerine Etkileri: Susuzluk, Kuraklık ve Tarımda Yaklaşan Kriz alt başlığıyla 27-28 Ekim 2007 Cumartesi ve Pazar günleri İstanbul'da, İTÜ Maçka Sosyal Tesisleri Toplantı Salonu'nda yapılıyor.

Sempozyumda kuraklık ve su sorunu, iklim değişikliği, tarım, susuzluk, enerji politikaları, toplumsal cinsiyet, insan hakları ve adalet bakış açılarından inceleniyor.

Sempozyum konuşmacıları arasında Alman Yeşiller Partisi Milletvekili ve eski almanya Tarım Bakanı Renate Künast, Genanet Cinsiyet, Çevre ve Sürdürülebilirlik Merkezi'nden Ulrike Röhr, ÖDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, Açık Radyo Yayın Yönetmeni Ömer Madra, STGM Direktörü Sunay Demircan, ekonomist Hasan Ersel, İTÜ Meteoroloji Bölümü'nden Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu sözcüsü Abdullah Aysu, Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık, Türkiye Yeşilleri İklim Değişikliği Sözcüsü Aysen Ataseven, Türkiye Yeşilleri Tarım sözcüsü Süleyman Yılmaz ve Üç Ekoloji dergisi yayın yönetmeni, Yeşiller üyesi Ümit Şahin bulunuyor.

Sempozyumun 2. günü öğleden sonra bir de Forum yapılacak. Forumda iklim değişikliğini ve sonuçlarını önlemek için neler yapmalıyız konusu tartışılacak. Foruma çeşitli hareketlerden, üniversitelerden, sivil toplum örgütlerinden çok sayıda isim katılacak (programda görülebilir).
Girişin ücretsiz olduğu sempozyuma katılmak isteyenlerin ekteki kayıt formunu doldurup http://fr.f233.mail.yahoo.com/ym/Compose?To=yesillerinfo@yesiller.org adresine göndermelerini rica ediyoruz.
Kayıt formu ve afiş ekte görülebilir. İTÜ Maçka Sosyal Tesisleri haritası da ektedir.
http://www.yesiller.org/

PROGRAM
27 Ekim 2007 Cumartesi
9:30-10:00 Kayıt
10:00:10:30 Açılış Konuşmaları
Christine Chemnitz– Heinrich Böll Stiftung Derneği “Ecofair Trade Dialogue“ Sorumlusu
Savaş Çömlek – Dr., Türkiye Yeşilleri Sözcüsü
10:30-12:30- Panel 1: Dünyada, Akdeniz’de ve Türkiye’de İklim Değişikliğinin Kuraklık Üzerine Etkileri, Enerji ve Su Politkaları
Moderatör:
Alper Akyüz – Türkiye Yeşilleri
Konuşmacılar:
Christophe Bals– Germanwatch, Almanya
Mikdat Kadıoğlu – Prof. Dr., İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü, İstanbul
Sunay Demircan – Ziraat mühendisi, STGM Direktörü, Ankara
Aysen Ataseven – Türkiye Yeşilleri İklim Değişikliği ve Küresel Ekoloji Sözcüsü, İstanbul
12:30-13:30- Öğle Yemeği
13:30-15:30- Panel 2: İklim Değişikliği, Kuraklık ve Türkiye: Öngörüler, Ekonomik Etkiler, Tarım Politikalarına Bakış
Modaratör:
Bilge Contepe – Türkiye Yeşilleri Eş Sözcüsü, Bodrum
Konuşmacılar:
Hasan Ersel – Ekonomist, İstanbul
Ahmet Atalık – Dr., Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı
Abdullah Aysu – Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu Sözcüsü
Süleyman Yılmaz – Dr., Türkiye Yeşilleri Tarım Sözcüsü
15:30-16:00- Çay/Kahve arası
16:00-18:30- Atölye calismasi: Enerji ve Toplumsal Cinsiyet
(katılımcı sayısı sınırlı olup önceden kayıt yaptıranlar katılabilecektir)
Moderatör:
Ulrike Röhr – Genanet Cinsiyet, Çevre ve Sürdürülebilirlik Merkezi, Almanya
28 Ekim 2007 Pazar
10:30-11:30- Konferans: Enerji, İklim Değişikliği, Tarım: AB Yolundaki Türkiye
Moderatör:
Ulrike Dufner – Dr., Heinrich Böll Stiftung Derneği Müdürü, İstanbul
Konuşmacı:
Renate Künast – Alman Yeşiller Partisi Milletvekili, Eski Almanya Tarım Bakanı
11:30-12:00- Çay/Kahve Arası
12:00-14:00- Panel 3: İklim Değişikliği ve Kuraklık Politikaları, İnsan Hakları ve Adalet
Modaratör:
Pelin Batu – Sanatçı, aktivist
Konuşmacılar:
Ulrike Röhr – Genanet Cinsiyet, Çevre ve Sürdürülebilirlik Merkezi, Almanya
Ufuk Uras – Doç. Dr., ÖDP İstanbul Milletvekili
Ömer Madra – Dr., Açık Rado Yayın Yönetmeni, Blgi Üniversitesi Öğretim Üyesi
Ümit Şahin – Dr., Türkiye Yeşilleri
13:30-14:30- Öğle Yemeği
14:30-18:30 Forum: İklim Değişikliğini ve Sonuçlarını Durdurmak Üzere Neler Yapmalıyız?
Moderatörler:
Hüseyin Güngör – Dr., Türkiye Yeşilleri
Sevgi Mutlu – Türkiye Yeşilleri
Avi Haligua – Küresel Eylem Grubu
Çağrılı Katılımcılar:
Adnan Çobanoğlu – Üzüm-Sen Başkanı
Ali Kerem Saysel – Prof. Dr., Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü
Arca Atay – Ziraat Mühendisi, Bursa
Dilaver Demirağ – Türkiye Yeşilleri
Fevzi Özlüer – Ekoloji Kollektifi
Göksel Demirer – Çevre Mühendisleri Odası
Lalehan Uysal – Buğday Derneği
Murat Fırat – Dr., Çevre İçin Hekimler Derneği
Semra Cerit Mazlum – Doç. Dr., Marmara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü
Şenol Karakaş – Küresel Eylem Grubu
Tayfun Özkaya – Prof. Dr., Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi
Uygar Özesmi – Dr., TEMA Genel Müdürü

Perşembe, Ekim 11, 2007

Voltaire- Vahit Akca


Salı, Ekim 09, 2007

Italya'da GDO için sivil toplum referandumu

İtalya’da GDO karsıtı muhalefet yakın zamanda gerçek bir halk desteği dalgasıyla güçlenecek. İki ay boyunca yapılacak bir çesit referandumda İtalyanlar gdolardan arınmıs tarımsal gıdalardan yana olduklarını acıklamaya davet edilecekler. 11 milyon üyeye sahip 29 dernek tarafından 15 Eylül’de baslatılan bu danışma büyüklügü açısından bir ilk. GDOsuz Italya Avrupa koalisyonu doğa korumacı ve tüketici dernekleri dışında başlıca çiftçi sendikalarını,esnaf ve zanaatkar konfederasyonlarını ve hatta büyük market temsilcilerini de içeriyor.

İnsiyatifi yürütenler 15 Kasım’a kadar bütün ülkede 1600’den fazla gösteri ve etkinlik ile en azından 3 milyon kişinin katılımını bekliyorlar. Sagre adı verilen ve genellikle sonbaharda yörenin bir ürününe yer verilerek gerçekleştirilen köy eğlenceleri duyarlılığı arttırma ve tartışma açısından birer fırsat olacaklar.
Koalisyonun yürütücülerinden Mario Capanna 3 Ekim’de Roma’da yaptığı basın toplantısında şöyle diyor. ’ İnsanlar imza vermekle yetinmiyorlar, sorular soruyor kendi fikirlerini beyan ediyorlar, bu katılımcı demokrasinin en çarpıcı örneği.’
68 öğrenci hareketinin lideri bugünün Genetik Haklar Koalisyonu (biyoteknolojiler üzerine araştırmalar yapan bir grup) başkanı Capanna bu ulusal istişarenin 2001 yılında İngiltere’de düzenlenen ve iki ayda 500 toplantı ve etkinliğin yapıldığı e 37000 anketin toplandığı organizasyondan daha değerli olacağını düşünüyor. Capanne ’ İngiltere’dekini hükümet düzenlemişti sivil toplum değil’ derken İtalya’daki organizasyonun masraflarını 29 dernek eşit olarak karşılayacaklarını ekliyor.
İtalyan kamuoyunda GDOların reddi oldukça yaygın. Ekimi ve açık alanlarda araştırma yapılması yasak. Bir Avrupa yönergesi gıda maddelerinde kabul edilebilir GDO oranını % 0.1 den 0.9 çıkarsa da İtalyan hükümeti güçlü bir politik jestle kanun hükmünde kararname çıkartarak bu oranı şimdilik % 0.1 olarak kabul etti. Koalisyon milyonlarca imzanın gücüyle İtalyan otoritelerinden süresiz bir moratoryum talep edecekler. Teknoloji karşıtı değiliz diyerek kendini savunan Mario Capanna “ Fakat bir transgenik laboratuardan çıkmadan önce tüm sonuçlarını incelemeliyiz” dedi.. Koalisyonun amacı hükümeti ikna etmekten ziyade Avrupa düzeyinde destek almak.
“İtalya mükemmel yerel ürün mirasının kaybolmasını göze alamaz ama bu diğer ülkeler için değer” diyen Capanna Fransız ve Polonya hükümetlerinin daha tedbirliliğe yönelmesini kutluyor. Başkanlığını yaptığı Genetik Haklar Konseyi ABD tarafından Amerikan Tarım Bakanlığı’nca yayınlanan bir rapor üzerinden uygulanan gayrımeşru baskıyı kınadı.
04.10.2007

Jean-Jacques Bozonnet

Le Monde

Ceviren: Barış Gençer Baykan


Pazartesi, Ekim 08, 2007

Kuresel - Vahit Akça


Etiketler:

Cumartesi, Ekim 06, 2007

Cevre icin blog basina

Blog Hareket Günü

Web’deki bütün blogcular, 15 Ekim günü herkesin kafasına tek bir önemli sorunu koymak için bir araya gelecekler. 2007’deki konu; çevre. Tüm blogcular kendi yöntemlerince ve kendi konularıyla bağlantılı olarak yayım yapacaklar. Amacımız herkesin daha iyi bir gelecek için konuşmasını sağlamak.

Bizler, her milletten ve özgeçmişten, her konuda yazı yazan blogcuların katılımını istiyoruz. 6 Eylul aksami 6000'e yakin blog kaydoldu.İşte yapmanız gerekenler:

15 Ekim’de Yayım Yapmak

Blogunuzda çevre ile ilgili bir soruna yer veren bir yazı yayımlayın.

Örneğin; Para ile alakalı bir blog evde çevre ile barışık gereçler kullanarak nasıl tasarruf edilinebileceğini yazabilir. Benzer şekilde ,politika ile ilgili diğer bir blog ise politika arenasındaki çevreye ilişkin siyaseti gözden geçirebilir.

Yayımlar belli bir gündeme sahip olmak zorunda değildir, basitçe blogcu ve okuyucusuna uygun olacak şekilde konuya daha genişce hitap edilmesi gerekmektedir. Hedefimiz belli bir bakiş açısını empoze etmek değildir, sadece sorunu masaya yatırıp tartışmaktır. O zaman, okuyucunuza ve blogunuza uyacak şekilde sadece çevreye yönelik yazın ve 15 Ekim’de yayimlandığından emin olun.

Yapabileceğiniz diğer şeyler

Blog Hareket Günü’ne sitenize bir reklam logosu (banner) http://blogactionday.org/promote koyarak ya da blogunuzun günlük kazancını çevre ile ilişkili bir yardım kurumuna bağışlayarak da katılabilirsiniz.

Blog’unuzu kayıt ettirmek

Blog Hareket Günü’ne katılımcı olmaya isteklilerin kayıtlarını tutmaktayız ve bu nedenle blogunuzun kayıdını http://blogactionday.org/commit adresinden yapmanız çok yardımcı olacaktır.

Şu aşamada form sadece İngilizce’dir, ancak formun doldurulması gereken boşluk alanları şunlardır:

1 – Blog İsmi/Başlığı

2 – Blog URL adresi

3 – Ortalama RSS Üye Sayınız
(Bu yayımlanmayacaktır. Blog Hareket Günü’ne yaklaşık erişimi hesaplayabilmek için kullanılmaktadır. Basitçe ortalama güncel besleme hesabını Feedburner’dan veya benzer hizmet veren yerden giriniz. Eğer izleyici sayısını bilmiyorsanız, sadece ‘0’ giriniz.)

4 – E-posta Adresiniz
( SADECE iki eposta alacaksınız. Birincisi Blog Hareket Günü 2007’ye iki gün kala ve ikincisi de Ağustos 2008’de gelecek yılın günü ile ilgili olarak.)

5 – Son boşluk ise gerçekten insan mı yoksa spam(reklam) robotu olup olmadığınızı test etmek için. Sadece orada görünen rakamları boşluğa giriniz.

Blog Hareket Günü 2007’ye katıldığınız için teşekkür ederiz! Ümit ediyoruz ki gelecek yıllarda bütün site bir çok dile çevrilmiş olacak :-)

Etiketler:

Cevreci ogrenciler Isparta'ya

YÖK'ten onay alan SDÜ Meslek Yüksek Okulu 2007-2008 yılı ek kontenjan ile öğrenci alıyor Süleyman Demirel Üniversitesi Aksu Mehmet Süreyya Demiraslan MYO
Isparta ili Aksu ilçesi

Bölümler:
1. Su ürünleri (EA-1) Kontenjan: 50 kişi (Koşul: yok)
2. Çevre Kirlenmesi ve kontrolü (SAY-1) Kontenjan: 50 kişi (Koşul: yok)
3. Organik tarım (EA-1) Kontenjan: 50 kişi Koşul: yok




--
İsmail GÖKDAYI, Yrd. Doç. Dr.
Süleyman Demirel Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
Kamu Yönetimi Bölümü, Kentleşme ve Çevre Sorunları Anabilim Dalı
Doğu Kampüsü, 32260/ ISPARTA.

Süleyman Demirel Üniversitesi YEKARUM
Yenilenebilir Enerji Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdür Yardımcısı.

yekarum.sdu.edu.tr


ADOSD- AKSU ANAMAS DOĞA SPORLARI, TURİZM VE ÇEVRE DERNEĞİ KURUCU BAŞKANI

AKSU ANAMAS KALKINMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ BAŞKAN YARDIMCISI


Tel : (+90-246)-211 31 92 / 211 30 71 / 211 17 49
GSM : (+90-555 362 56 76) (+90-533 267 57 75)
Faks: (+90-246)-237 09 20
E-mail: ismailgokdayi@yahoo.com

Etiketler:

Google
 
Web alterblogalisation.blogspot.com

Alterblogalisation

↑ Grab this Headline Animator